| nieuwsbrief #15, 26 februari 2024 | | | | | | | | Ha ##firstname##,
Na onze meer dan succesvolle bijeenkomst in Houten, 28 maart jl. zijn we volop bezig om jullie de komende maanden weer interessante bijeenkomsten en activiteiten voor te kunnen schotelen. In deze ramvolle nieuwsbrief lees je daar meer over. Ook kijken we hier nog even terug op de bijeenkomst in Houten. Daarnaast diverse interessante bijdragen van o.a. Jos Sluijsmans, Willemijn Valk, Eelco van Ruijten en Maarten Koornneef, aandacht voor het Fietser Museum, aankomende fiets-evenementen van de UBC en anderen, fietsnieuws uit de regio en de community, oproepen, fietsinspiratie en meer. Ook willen we hier graag met jullie delen dat we genomineerd zijn voor de Tour de Force Initiatiefprijs 2024. Dat zijn we met het Oncomid kennis- en fiets-evenement 'Beweging in Behandeling,' dat we in een coalitie met Oncomid, Provincie Utrecht en Stichting Sportevenementen Nederland organiseren. Op 6 Juni tijdens het Nationaal Fietscongres zal de zaal stemmen wie de winnaar wordt. Dus mocht je dan in de zaal zitten...;-) Tot slot: noteer nu vast onze volgende bijeenkomst in je agenda: Donderdag 11 juli a.s. UBC Te Gast bij Witteveen + Bos in Utrecht. We wensen je veel leesplezier!
Hartelijke fietsgroet en tot ziens bij Witteveen + Bos of één van de vele andere fiets-activiteiten in onze regio.
Ernest en Frank Namens de Utrecht Bike Community P.S. Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar anderen voor wie dit interessant is. | | | | Terugblik: 28 maart UBC Te Gast in Houten
Op 28 maart j.l. waren we te gast in fietsstad Houten om het 'Fiets-DNA' van deze stad te ontrafelen. Tijdens deze goed gevulde bijeenkomst leerden we wat deze stad tot zo’n uniek fietsparadijs maakt. Hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen en wat andere steden hiervan kunnen leren. Het boeiende zaalprogramma in de raadzaal van het gemeentehuis werd voorafgegaan door een verhelderende fiets-excursie. Zo konden de deelnemers zelf ervaren hoe in Houten alles rond fietsen is ingericht en wat dit oplevert voor de stad en haar bewoners. Lees hier het complete verslag.
| | | | | Aankomende UBC-Bijeenkomsten Voor de komende maanden staan er weer een aantal boeiende UBC-bijeenkomsten op stapel:
11 Juli 15.00 - UBC Te Gast Bij Witteveen + Bos in Utrecht
Op donderdagmiddag 11 juli 2024 zijn we te gast bij Witteveen + Bos in Utrecht. Bij dit internationaal opererend advies- en ingenieursbureau werken 1.300 medewerkers aan een betere leefomgeving voor iedereen. Jaarlijks voeren ze zo'n 4.000 projecten uit op het gebied van Water, Infrastructuur, Milieu en de Bouw, maar ook op het gebied van Fietsen en Fiets-infrastructuur. Met onze gastheren, Wim van den Berg en Martijn Akkermans, gaat we het dan o.a. hebben over de fiets als hefboom voor Ruimtelijke Ordening en Klimaat. En verder o.a.:
- Het succesverhaal van de OV-fiets met Sabine Schonk, Format Manager OV-fiets bij de NS.
- Dirk Ploos van Amstel, Onderzoeker/ontwerper Lectoraat Co-Design over het initiatief voor Bike Kitchen in Utrecht, waar je zelf aan je fiets leert te sleutelen.
- Terugblik op Velo-City en het Nationaal Fietscongres, met speciale aandacht voor het resultaat van de sessie waarin de we samen met Groningen en Rotterdam ervaringen gaan delen over bouwen van een fietscommunity. Ook weten we dan of de nominatie voor de Tour de Force Initiatiefprijs 2024 van het Oncomid kennis- en fiets-event 'Beweging in Behandeling,' zich dan heeft vertaald in het daadwerkelijk winnen van deze mooie prijs.
- En verder pitches van o.a. Cycle Mobility Summit en het Fietsers Museum.
Binnenkort volgt meer informatie over deze bijeenkomst.
3 Oktober 15.00 - UBC Te Gast Bij de ROM Donderdagmiddag 3 oktober zijn we te gast bij onze regionale ontwikkelingsmaatschappij: ROM Utrecht Region, de organisatie die innovatie en ondernemerschap in onze regio stimuleert. De fietsbranche is één van hun aandachtsgebieden. Deze bijeenkomst vindt plaats in de Jaarbeurs in het kader van de Cycle Mobiliy Summit en de Dutch Cycling Week. Samen met gastheer Arjan van de Born, directeur ROM Utrecht Region, gedeputeerde André van Schie en VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen. gaan we het dan hebben over de thema's: Economie, Duurzame Mobiliteit en Innovatie in de fietsbranche en de Schaalsprong van de fiets vanuit het perspectief van werkgevers, overheid en private fietsorganisaties. Op deze dag zijn we ook betrokken bij de organisatie van:
- Lancering van het Fietsers Museum
- Masterclass Infrastructuur met o.a. Sweco en Witteveen + Bos
- Masterclass ‘Aanpak transitie auto naar fietsgebruik’ met Syndesmo
- Masterclass Fietsen & Gezondheid i.s.m. o.a. Prof. dr. Carel Hulshof, bedrijfsarts-epidemioloog en bijzonder hoogleraar met emeritaat arbeids- en bedrijfsgeneeskunde bij het Amsterdam UMC
Binnenkort meer info, maar nu al reden genoeg om 3 oktober 2024 in je agenda te blokkeren.
12 December 15.00 - UBC Te Gast Bij Fietshub De Maarschalk in Utrecht
Tijdens deze bijeenkomst horen we alles over dit nieuwe clubhuis voor de Utrechtse fietser. De Maarschalk is niet alleen de ideale uitvalsbasis voor fietstochten- en toerritten in de regio. Hier worden ook fietsen in elkaar gesleuteld, is er een fietsersclubhuis 'De Finish,' dat inmiddels het clubhonk is voor diverse wielerclubs en gebeurt er nog veel meer op het gebied van fietsen. We gaan het allemaal horen op 12 december.
Noteer deze bijeenkomsten nu vast in je agenda. Binnenkort meer informatie en volg het laatste nieuws ook via onze LinkedIn-pagina. | | | | Het Fietsers Museum komt eraan! Help je mee? Tijdens onze bijeenkomst in Houten kondigden we aan dat we op 3 oktober a.s.tijdens Dutch Cycling Week het Fietsers Museum gaan lanceren! We hebben intussen al heel veel enthousiaste reacties op dit idee ontvangen. Maar: dit initiatief willen we niet alleen realiseren, maar samen met de community. Alvorens we jullie hulp vragen, eerst nog even waarom we vinden dat er een 'Fietsers Museum' moet komen.
Waarom een Fietsers Museum?
Er zijn in Nederland al diverse mooie fietsmusea met fraaie collecties historische en spraakmakende rijwielen. Maar er is nog geen museum dat de unieke Nederlandse fietscultuur centraal stelt. Nu het fietsen steeds belangrijker wordt en er uit de hele wereld delegaties naar Utrecht en Nederland komen om zich te verdiepen in onze unieke Nederlandse fietscultuur, is de tijd rijp voor een museum dat zich juist daarop richt. Om de sterke punten van unieke fietscultuur te vieren, koesteren en verder uit te bouwen. En ons te laten beseffen wat er zo uniek aan is en waarom dit iets heel moois en waardevols is. Maar ook om ervan te leren en waardevole inzichten op te doen voor de toekomst. Als zo'n initiatief ergens moet ontstaan, dan is het wel in Utrecht: daarmee onderstrepen we eens te meer positie van Utrecht als World Bike Capital.
Het idee
Bij een museum denk je automatisch aan een gebouw. Maar dat is niet waar we mee willen starten. In deze eerste fase denken we aan een reizende expositie in combinatie met een online beleving. De vorm is nog open. Maar het uitganspunt is dat het een kijk-, doe- en beleef-museum moet worden voor jonge en oude bezoekers uit binnen- en buitenland. We willen dit samen met de community en de rest van Nederland realiseren, want cultuur ontstaat door de interactie en onderling contact tussen mensen.
BikeBrainstorms: Denk mee, help mee met het Fietsers Museum!
Graag betrekken we de leden van community bij het verder uitwerken van het concept, de plannen en de realisatie van het Fietsers Museum. Daarvoor organiseren we op korte termijn 2 BikeBrainstorms, te weten:
- Woensdag-avond 15 mei van 18.00 - 21.00 uur
- Zondag-middag 26 mei van 15.00 - 18.00 uur
Beide BikeBrainstorms vinden plaats bij Fietshub De Maarschalk, Koningsweg 358, 3585 LJ Utrecht. Heb je interesse? Dan nodigen we je van harte uit om mee te komen brainstormen. Meld je aan door een mail te sturen naar: welkom@utrechtbikecommunity.nl en vermeld in je mail op welke datum(s) je wilt meedenken. NB: We sturen je hiervoor binnenkort ook nog een aparte mail, maar als je interesse hebt, meld je dan nu vast aan.
Vacatures: vrijwilligers gezocht!
Naast dat we je uitnodigen om mee te denken tijdens de BikeBrainstorms, hebben we ook al enkele vacatures voor het Fietsers Museum. Deze presenteerden we laatst al tijdens onze bijeenkomst in Houten:
Heb je interesse in één (of meer) van bovenstaande functies? Stuur dan een mail naar: welkom@utrechtbikecommunity.nl en geef in je mail aan welke functie(s) je interessant vindt + een korte motivatie.
We hopen dat net zo enthousiast zijn over het initiatief als wij en we geloven in de collectieve kracht van onze community als het gaat om dingen voor elkaar krijgen en impact maken. Dus we hopen dat jullie je in grote getale melden voor de BikeBrainstorms en de vacatures. N.B. voor het Fietsers Museum is inmiddels ook een Linkedin-pagina opgezet. Hier kun je hem volgen.
| | | | Andere evenementen die eraan komen Het fietsseizoen is duidelijk losgebarsten. Er staat de komende maanden weer veel te gebeuren, zowel activiteiten waar we zelf bij betrokken zijn, als van de leden en ons netwerk. Een greep:
- Zondag 19 Mei: Start van de Utrechtse Wielertrilogie, de legacy van de drie grote rondes die Utrecht hebben aangedaan. Sportieve fietsers kunnen ieder jaar gedurende 3 zondagen een stuk van de originele routes van de Giro, Tour de France en de Vuelta fietsen tijdens deze toertochten, georganiseerd door Central Events. Op 19 mei staat de toertocht in het teken van de Giro, op 7 juli kun je een stuk van het parcours van de Tour de France fietsen en op 1 september wordt afgesloten met de Vuelta. Meer info.
- Zaterdag 25 mei organiseert o.a. Merijn Heijne (Auteur van het wielerboek Omstreken) i.s.m. Wielercafé De Proloog in Amerongen het sportieve evenement 'Meesterwerken.' Hierbij kun je kiezen uit verschillende prachtige routes voor racefietsen of gravelbikes langs het mooiste wat de Utrechtse Heuvelrug te bieden heeft. Hier meer informatie over dit event.
- 5 & 6 Juni Nationaal Fietscongres Den Haag: Sinds 2012 het congres waar fietsprofessionals uit Nederland en België samenkomen om de actuele vraagstukken rondom fietsen te bespreken. De UBC zal hier ook actief zijn, o.a. tijdens een sessie over succesvolle fietscommunities. Op de foto zie je Ernest in tijdens het voor overleg met Jolanda Langeland, Beleidsmedewerker Team Fiets, Afdeling Mobiliteit/Beleid provincie Groningen, Ellery Landheer community Manager Rotterdamse fietsalliantie en Roel Lenoir, Ploegleider Fietsstimulering Tour de Fource, want de voorbereiding van de sessie over fietscommunities is al in volle gang. Meer info.
- 12- 15 Juni: Utrechtse Fietsvierdaagse met Doortrappen in Woerden, organisatie: Central Events i..s.m. Doortrappen. Meer info.
- 18 - 21Juni Velo-City Gent: de internationale conferentie georganiseerd door de European Cyclists' Federation met 1.600 deelnemers uit ruim 50 landen. Meer info.
- 20 - 23 Augustus: Utrechtse Fietsvierdaagse met Doortrappen in Zeist, organisatie: Central Events i..s.m. Doortrappen. Meer info.
- 21 September - Oncomid Symposium 'Beweging in Behandeling.' De 2e editie van dit 'kennis- en beweegsymposium', bestaande uit een fietstocht en een symposium met als thema: 'prehabilitatie,' het fit maken van patiënten, voorafgaand aan een operatie of behandeling en de inzet van de fiets daarbij. Georganiseerd door Oncomid, de samenwerkende oncologie-ziekenhuizen in Midden Nederland. Meer info.
- 28 September - 26 oktober - Dutch Cycling Week: veel meer dan een week vol fietsevenementen voor zowel fietsprofessionals als de consument, met o.a.:
- 28-29 September - Fietstest Xperience: fietsen testen op de Nedereindseberg.
- 2-6 Oktober - Kampeer & Caravan Jaarbeurs, met ook veel aandacht voor fietsen en fietsvakanties.
- 3 Oktober - Cycle Mobility Summit, het evenement voor fietsprofessionals, duurzame mobiliteit en het bedrijfsleven. Op deze dag organiseren wij ook onze bijeenkomst UBC Te Gast bij de ROM (zie apart bericht), zijn we o.a. betrokken bij de Masterclass Infrastructuur, de Masterclass Fietsen & Gezondheid en lanceren we het Nationale Fietsersmuseum.
- 6 Oktober - Utrechts Fietscircus.
- 6 Oktober - Tourrit Gerrit Schulte Trofee.
- 21 Oktober - Nationaal Wielergala inclusief Diner, Expo en Eindejaarsshow.
- 25 & 26 oktober - ICBF, International Cargo Bike Festival (zie ook het volgende bericht).
- Meer info en het complete programma van Dutch Cycling Week: kijk hier.
| | | | Het International Cargo Bike Festival komt naar Utrecht! (ICBF 2023, foto Tom Parr)
Het International Cargo Bike Festival (ICBF) is het belangrijkste evenement voor alles rond bak- en vrachtfietsen voor ondernemers en particulieren. Dit jaar voor het eerst plaats in de Jaarbeurs op 25 & 26 oktober en maakt het deel uit van de Dutch Cycling Week. Tijdens de UBC-bijeenkomst op 28 maart j.l. pitchte Jos Sluijsmans het evenement al kort en nodigde hij iedereen uit voor een bezoek of om bij te dragen. Hieronder meer over hét internationale festival voor het vervoer per bak- en vrachtfiets en wat daar allemaal gaat gebeuren. Lees meer | | | | Doorfietsroutes: Update van de provincie In onze vorige nieuwsbrief schreven we al over de doorfietsroutes in de Provincie Utrecht. Hieronder een update van Eelco van Ruiten, Senior Projectmanager Fiets van de Provincie Utrecht.
Doorfietsroutes in de Provincie Utrecht
Ik kreeg de vraag of ik jullie wilde meenemen in doorfietsroutes waar wij samen met gemeenten aan werken in onze provincie. Het antwoord daarop was – vanzelfsprekend – volmondig 'ja.' Want de afgelopen jaren hebben er veel bevlogen mensen hard gewerkt aan de doorfietsroutes en die verdienen het om in de spotlights te staan!
Doel doorfietsroutes
Op onze website staan alle negen doorfietsroutes weergegeven op een kaart en kun je informatie vinden over het tracé, het ontwerp en de stand van zaken. In totaal gaat het om 150 kilometer. Het doel van de aanleg van doorfietsroutes is om mensen aan te moedigen om (ook voor de langere afstanden) vaker de fiets te pakken én het toegenomen aantal fietsers en soorten fietsers veilig aan het verkeer deel te laten nemen.
Wat er vóór de aanleg moest gebeuren
In de periode 2018 tot en met 2021 is veel energie gestoken in de bestuurlijke lobby om te komen tot intentieovereenkomsten voor de doorfietsroutes in onze provincie. Na het ondertekenen van de intentieovereenkomsten door de wethouders en gedeputeerde, is voor iedere doorfietsroute een werkgroep samengesteld met collega’s van gemeenten en provincie. Deze werkgroepen hebben gewerkt aan de tracékeuze, het ontwerp, vergunningstrajecten, grondaankoop enzovoorts. Ook zijn omwonenden en andere belanghebbenden betrokken in een participatietraject. Het resultaat hiervan is “geland” in samenwerkingsovereenkomst tussen provincie en gemeenten met afspraken over o.a. het ontwerp, kostenverdeling en subsidie. Weer een feestelijk tussenmoment voor de bestuurders en heel veel parafen en handtekeningen. Na een akkoord van de bestuurders kan het werk aanbesteed worden en gaat de aanleg écht van start, al rijden de asfaltmachines niet in één keer van bijvoorbeeld Amersfoort naar Utrecht. Er wordt gewerkt door verschillende overheden, verschillende aannemers in verschillende tijdvensters. Dit heeft onder andere te maken met de samenhang met bijvoorbeeld woningbouwprojecten en vervanging van riolering, waardoor het slimmer is om de projecten te “knippen”. Klinkt allemaal mooi…. Maar kunnen we er al iets van zien?? Het antwoord is: 'ja!'
Amersfoort-Bunschoten
Na jaren van voorbereiding zien we dat op steeds meer plekken de schop in de grond gaat. De F199 Amersfoort – Bunschoten is de eerste doorfietsroute die volledig is afgerond. Deze wordt op 16 mei feestelijk geopend.
Veenendaal- Utrecht Sciencepark
Ook aan de F225 tussen Veenendaal en Utrecht Science Park wordt hard gewerkt. Zo is door de gemeente Utrecht tussen de Zandlaan en Bolognalaan een nieuw fietspad met fietsbrug gerealiseerd en het provinciale fietspad tussen Doorn en Leersum is volledig vernieuwd.
Amersfoort-Utrecht
De F28 tussen Amersfoort en Utrecht is grotendeels afgerond met o.a. fietsstraten in Den Dolder, Bilthoven en De Bilt. Bij het Dierenpark Amersfoort is het nog eventjes behelpen op een veel te smal fietspad, maar inmiddels is hier de natuurvergunning onherroepelijk en hopen wij nog dit jaar een nieuw, breed fietspad te realiseren.
Nieuwe doorfietsroutes?
En zo kan ik nog wel even doorgaan, maar voor nu laat ik het hierbij. Nu deze negen doorfietsroutes in realisatie zijn en wij sinds vorig jaar een nieuw provinciebestuur hebben, is het tijd om het hele proces van voor af aan te beginnen met nieuwe doorfietsroutes. Daarover later meer! Vragen zijn altijd welkom via eelco.van.ruiten@provincie-utrecht of tijdens één van de volgende UBC-bijeenkomsten! | | | | Oproep: Brainstormers gezocht! Van Pieter van den Boog van strategie & innovatiebureau Elemental ontvingen we een oproep: Tijdens de Dutch Cycling Week organiseert Pieter een co-creatie- sessie rond het thema 'Duurzaamheid en de rol van de fiets in de mobiliteits-transitie.' Dat wil hij doen met een groep van 12 tot 14 experts. Om tot echt vernieuwende ideeën te komen wil hij voor deze brainstorm een zeer diverse groep samenstellen van mensen uit verschillende expertises met uiteenlopende ervaringen en perspectieven. Heb je vernieuwende ideeën, een andere kijk op de fiets & mobiliteit, specifieke ervaring (of juist het gebrek daaraan) en wll je meedenken? Stuur Pieter dan een mail: pieter.vanderboog@elementalstrategy.com Je komt dan op de longlist en dus in de puzzel voor een sterke en diverse groep experts.
| | | | Expertpanel Fietsen en Gezondheid: wat houdt dit in? Tijdens onze bijeenkomsten refereren we regelmatig aan het 'Expertpanel Fietsen en Gezondheid.' We kunnen ons voorstellen dat niet alle leden van de community een helder beeld hebben van wat dit Expertpanel is en doet. Daarom vroegen we Maarten Koornneef, voorzitter VSG-Expertpanel Fietsen en Gezondheid, tevens o.a. sportarts en oud voorzitter van de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) om eens uit te leggen wat dit Expertpanel zoal doet. Hieronder licht hij het Expertpanel toe:
De gezondheidsbetekenis van fietsen in Nederland wordt flink onderschat; dat is de visie van het Expertpanel Fietsen en Gezondheid. Het Expertpanel is in 2021 ingesteld door de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) met als taak gevraagd en ongevraagd advies te geven over gezondheidsaspecten van fietsen in de volle breedte. Dus van ‘patiënt tot profwielrenner.’ Het Expertpanel streeft naar een zo goed mogelijke wetenschappelijke onderbouwing en heeft ook aandacht voor mogelijk negatieve gezondheidseffecten en risico’s.
Missie: bijdragen aan het benutten van fietsen voor gezondheid
Een belangrijke missie van het Expertpanel is eraan bij te dragen dat fietsen meer benut gaat worden voor de (volks)gezondheid, zowel binnen de zorg als daarbuiten. Het eerste concrete product van het Expertpanel, nog in 2021, was een advies aan verzekeraar ASR voor het inpassen van fietsen in het leefstijlstimuleringsprogramma van a.s.r. Vitality. Daarvoor werd onder meer een berekening gemaakt voor het vergelijken van het aantal dagelijkse stappen met het aantal dagelijkse fietskilometers. Hoofdboodschap: met dagelijks 15 km fietsen op een gewone fiets heb je minstens net zoveel lichaamsbeweging als met 10.000 stappen op de stappenteller. Punt van aandacht: voor het rijden op de e-bike bleken onvoldoende meetgegevens te zijn om tot een nauwkeurig vergelijkingsadvies te komen voor de Nederlandse situatie, met vele types e-bike en onduidelijkheid in welke ondersteuningsstand meestal wordt gefietst.
De aanleiding voor het advies van het Expertpanel waren eerdere vragen van Ernest van den Bemd, toen nog werkzaam bij de Fietsersbond, aan Frank Backx, emeritus hoogleraar sportgeneeskunde aan het UMCU. Eigenlijk waren die vragen ook de aanleiding voor het inrichten van het Expertpanel zelf. Frank heeft Maarten Koornneef gevraagd als kwartiermaker-voorzitter op te treden, zelf heeft hij de rol van vicevoorzitter op zich genomen. Daarna is het panel uitgebreid met o.a. Ernest van den Bemd en Carel Hulshof, emeritus hoogleraar arbeid- en bedrijfsgeneeskunde Amsterdam-UMC.
Calorieverbruik meest gebruikte e-bikes achterhalen
Inmiddels heeft het Expertpanel contact gelegd met het RIVM en andere relevante organisaties om het monitoren van de ontwikkelingen van het rijden op de fiets en de e-bike te verbeteren en het onderzoek naar de gezondheidseffecten van fietsen te versterken. Er wordt gewerkt aan een onderzoek om te achterhalen wat het gezonde calorieverbruik op de meest gebruikte e-bikes is.
Het Expertpanel heeft ook contact met partijen in de zorg, de Beweegalliantie en met andere partijen om de gezondheidsboodschappen verder te verspreiden. Verder heeft het Expertpanel bijdragen geleverd aan diverse symposia en aan de deskundigheidsbevordering van fietsdocenten. In 2023 heeft het Expertpanel een speciale uitgave over fietsen verzorgd in het vakblad ‘Sport & Geneeskunde’. In deze YouTube video kom je in 6 minuten nog meer te weten over het Expertpanel: https://youtu.be/rUyb758YVrg
We houden jullie hier graag op de hoogte!
Maarten Koornneef, voorzitter VSG-Expertpanel Fietsen en Gezondheid | | | | Brompton: het verhaal achter die mooie vouwfietsen Tijdens onze bijeenkomst in Houten was Willemijn Valk met haar coole Brompton vouwfietsen een populaire gast. Er werd nog net niet gevochten om wie zo'n Brompton als leenfiets voor de fietsexcursie meekreeg. Daarvoor was ze met haar knal-oranje vouwfiets ook al een opvallende gast tijdens onze bijeenkomst bij Utrecht Science Park, waar ze haar Brompton heel tactisch direct bij ingang had geposteerd. We raakten geintrigeerd over dit merk en die kekke vouwfietsen. Wat is het verhaal hierachter? Dus vroegen we Willemijn een bijdrage te schrijven over Brompton Bicycle. Willemijn was de beroerdste niet. Hieronder haar verhaal over dit mooie Engelse merk:
Vandaag laten we je kennismaken met Brompton Bicycle, een merk dat in 1975 door Andrew Ritchie werd uitgevonden, terwijl hij uitkeek op Brompton Oratory in Londen. Brompton heeft de lat voor vouwfietsen bepaald en de manier waarop mensen zich door steden verplaatsen getransformeerd. Het bedrijf dat hij oprichtte is uitgegroeid van een eenmansbedrijf in een kleine, gehuurde werkplaats tot een wereldwijde organisatie die onlangs zijn miljoenste fiets heeft geleverd aan eigenaren die in steden over de hele wereld wonen, werken en rijden. Brompton staat bekend om zijn kwaliteit en erfgoed en wordt met trots handgemaakt in Londen, en dat al sinds 1975. Begin dit jaar ontving Brompton dan ook de B Corp-certificering. Het merk is gebouwd op het idee van collectieve impact. Dat je door samen te werken de status quo kunt uitdagen en gezondere steden voor iedereen kunt creëren.
Tegenwoordig ziet de Brompton er bijna nog hetzelfde uit. Door de unieke vouw heeft hij het formaat van een heel kleine koffer, die gemakkelijk kan worden gedragen of rondgereden. Het basismodel is handgemaakt van staal en voorzien van naafversnellingen waardoor je moeiteloos snel rondfietst. Er zijn lichtere titanium- en carbon-opties beschikbaar en de fietsen zijn ook verkrijgbaar als e-bike, met een afneembaar accupakket om de motor aan te drijven. Het ontwerp en de techniek zijn heel eenvoudig, maar effectief.
Brompton is steeds populairder geworden in Nederland. De aard van de vouw en de steeds toenemende behoefte aan kwaliteit zorgen ervoor dat de aantrekkingskracht is toegenomen. Brompton lost veel van de problemen van het leven op – vooral in de stad… door in de trein, bus of auto te stappen. Brompton reist met je mee. In vijf stappen tover je de fiets om tot handbagage. Ideaal voor de reiziger, forens of ontdekker. De Brompton past tussen de stoelen in de treincoupé of in de achterbak van de auto. Evenzo maakt het compacte karakter het gemakkelijk op te bergen in camper of boot waar de ruimte beperkt kan zijn. Vouw de fiets op bestemming uit om de vrijheid te ervaren om meer te kunnen verkennen. Geniet van de voordelen die fietsen met zich meebrengt, wetende dat je fysieke en mentale gezondheid een boost krijgt en je ook de planeet helpt.
Het is heel gaaf om te zien hoe een fietsenmerk iets ontwerpt dat niet jaar naar jaar vervangen hoeft te worden, maar in plaats daarvan een aanwinst wordt. Iets dat kan worden gebruikt, gedeeld en doorgegeven. Kies voor het gemak, de kwaliteit en het plezier van een Brompton.
Brompton is online verkrijgbaar, in de Brompton Junction in Amsterdam of bij geselecteerde retailers. Meer informatie vind je op de website. Hier is ook het zakelijke aanbod van Brompton te zien. Als je een bedrijf bent dat geïnteresseerd is in het veranderen van de manier waarop je werknemers zich verplaatsen of als je vragen hebt stuur dan een e-mail naar: willemijn.valk@brompton.co.uk. | | | | | Overig fietsnieuws, tips en inspiratie Tot slot hier nog interessant fietsnieuws, inspiratie, tips die we de afgelopen tijd van jullie hebben ontvangen en verzameld. Heb je zelf een tip voor deze rubriek, bijvoorbeeld een fietstip, interessant onderzoek, weetje of bijdrage op gebied van fietskunst of fietscultuur? Meld het ons.
Europese Fietsverklaring ondertekend: Europese erkenning voor het belang van fietsen Op 3 april j.l. is de Europese Fietsverklaring officieel ondertekend, het meest ambitieuze beleidsinitiatief op EU-niveau over fietsen tot nu toe. De verklaring maakt fietsen tot strategische prioriteit en moet het mogelijk maken het volledige potentieel van fietsen in te zetten voor een duurzamer, inclusiever en gezonder transportsysteem. Toni Grimaldi, president van Cycling Industries Europe (CIE), ziet de ondertekening ook als een grote stap voorwaarts voor het bevorderen van fietsen en het ontwikkelen van een eersteklas Europese fietsindustrie. Hij verwacht meer dan 1 miljoen banen in de EU tegen 2030 en stelde dat investeren in fietsinfrastructuur niet alleen goed is voor het milieu, maar ook bijdraagt aan economische welvaart in lidstaten. Meer hierover lees je in dit artikel van NieuwsFiets
Bike Totaal: campagne voor fietsstimulering We besteden niet vaak aandacht aan de marketing van fietsen. Toch zien we hierin wel een belangrijke sleutel: fietsen moet aantrekkelijker worden gepositioneerd want het concurreert met de niet aflatende marketing-inspanningen voor auto's. Bike Totaal heeft het met haar nieuwe campagne wat ons betreft goed begrepen. In hun campagne roepen ze consumenten op vooral lekker te gaan fietsen, in plaats van zich te focussen op alleen het product (de fiets), iets waar de meeste marketing voor fietsenwinkels zich vaak in verliest. Bekijk de campagne van Bike Totaal in dit artikel van marketingvakblad Adformatie,
Bypoint komt met nieuw product: fietstracker: Leuk om te zien: startup Bypoint pitchte tijdens onze bijeenkomst bij Innovam in september 2022 al hun slimme fiets-val-detector. Ze komen nu met de Bypoint Tag Smart, een stand-alone opsporingssysteem dat hulp biedt bij fietsdiefstal. Het moet ervoor zorgen dat gestolen fietsen zo snel mogelijk na diefstal bij de rechtmatige eigenaar worden terugbezorgd. Lees hier meer over deze fietstracker die niet op een voeding hoeft te worden aangesloten.
Multiscope E-bike Monitor: markt E-bikes stagneert Marktonderzoeksbureau Multiscope volgt de fietsenmarkt voortdurend en brenge regelmatig updates uit over de marktontwikkelingen. Volgens hun laatste E-bike Monitor, uitgebracht op 21 maart j.l. stagneert de markt en had in 2023 43% van de Nederlanders een e-bike, e-step of ander klein elekrisch vervoermiddel. Zie hier een samenvatting van de marktcijfers. Bekijk ook deze video met Guido de Wit, auteur E-Bike Monitor
Cortina Fitcheck: staat mijn fiets bij mijn outfit? We hebben het binnen de UBC regelmatg over bike fitting, maar ook om de fiets niet alleen als gebruiksvoorwerp, maar juist als gewild lifestyle-object te positioneren. Daarom sloegen we aan toen we lazen dat Cortina een leuke activatie had georganiseerd. In diverse steden hadden ze een 10 meter lange spiegel geplaatst waarmee je een fitcheck kon doen: hoe staat je fiets bij jouw outfit? (of andersom:-). En je kon er ook nog een e-bike mee winnen. Lees hier meer.
Engelse vrouw verhuist vanwege fietsvriendelijkheid naar Houten In de nieuwsbrief voor het boek The Green Embrace (zie ook het verslag van onze bijeenkomst in Houten) die André Botermans met ons deelde, lazen we een artikel dat al jaren geleden in The Guardian verscheen. Toch wilden we jullie dit niet onthouden: Over Kylie van Dam, een Engelse vrouw die met een Nederlander is getrouwd. Na 15 jaar omzwervingen via Sydney, Londen en Norwich koos ze uiteindelijk voor Houten omdat ze voor haar gezin en zichzelf een fietsvriendelijke lifestyle en woonomgeving wilde. Lees het artikel hier.
Wat fietsparkeren bij stations oplevert voor de stad én de mobiliteit. Vooruitlopend op de thematiek van onze bijeenkomst bij Witteveen + Bos in juli, stuitten we op een Interessant en uitgebreid artikel van Bloomberg over wat goed geregelde faciliteiten voor fietsparkeren bij stations opleveren voor de mobiliteit en de stad. En dat is meer dan je denkt. Bovendien is het altijd interessant om met een buitenlandse blik naar de Nederlandse en Utrechtse situatie te kijken. Leuk detail: ons lid Herbert Tiemens wordt in dit artikel geciteerd.
Interessant: Colorado geeft inwoners $450 subsidie bij aankoop e-bike Op Fast Company lazen we dat Colorado inwoners die een e-bike kopen beloont met $450,- subsidie. Dit is het grootste e-bike subsidieplan in de VS en daarmee is iets rechtgezet. Want volgens de Inflation Reduction Act uit 2022 kregen kopers van een electrische auto toen tot wel $7.500 subsidie op hun aanschaf, terwijl er geen subsidie was voor aanschaf van e-bikes. “There are a million good reasons to get more e-bikes on the streets. E-bikes “provide a Swiss Army knife’s worth of societal benefits,” aldus transportation analyst David Zipper in een artikel dat in juli op Bloomberg verscheen. Interessant en onverwacht feitje uit dit artikel: meer dan de helft van de alle Amerikaanse autoritten zijn korter dan 3 mijl (!). Lees het hele artikel hier.
Podcast: Nederlanders liever op fiets dan met auto naar kantoor, maar doen het tegenovergestelde Beluister deze podcast-aflevering van de 'BNR Auto Update' over onderzoek naar het woon-werkverkeer in opdracht van ALD Automotive. Hieruit blijkt dat de meerderheid van de Nederlanders -zonder rekening te houden met de afstand- liever met de fiets dan met de auto naar kantoor gaat, maar dat ze toch het tegenovergestelde doen(!). De praktijk is dus weerbarstig: 53 procent reist meestal met de auto en minder dan een derde met de (elektrische) fiets. Luister deze BNR podcast hier. | | | | De volgende keer jouw verhaal / project / idee / innovatie / artikel / oproep/ pitch via deze nieuwsbrief of tijdens een bijeenkomst met de community delen? Ook ontvangen we graag bijdragen en tips op het gebied van fietskunst, fietspoëzie, fietshumor, fietsmuziek en fietscultuur. Mail ons: welkom@utrechtbikecommunity.nl Volg ons ook LinkedIn, ook hier delen we regelmatig nieuws en oproepen.
| | | | | |