wat speelt er in de community?
nieuwsbrief #10

Ha ##firstname##,

Het is lente en tijd om weer lekker naar buiten te gaan. Na de succesvolle, druk bezochte en interessante bijeenkomst bij het UW Bedrijf op 23 februari jl. over o.a inclusiviteit en ‘fiets-armoede,’ hebben we voor de komende periode weer een mooi programma op stapel staan. In deze mail aandacht voor onze komende 2 bijeenkomsten en ander fietsnieuws.

 • Vrijdag 2 juni - De Utrechtse Etapas Fietstour, een bijzondere editie van het UBC FIETSCAFE, waarbij we al fietsend de omgeving van Utrecht verkennen, onderweg genietend van hapjes en drankjes.
 • Donderdag 29 juni - UBC te Gast bij Move Amsterdam - PON over 'the making of..' inclusief rondleiding, fietstocht en bike fitting.

In deze mail fietsen we er met jullie even doorheen. We hopen natuurlijk dat we jullie allemaal bij de komende bijeenkomsten mogen verwelkomen en samen ons jubileum te vieren.

Hartelijke fietsgroet,

namens de Utrecht Bike Community,
Nelske, Frank en Ernest
P.S. Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar anderen voor wie dit interessant is.

UBC FIETSCAFE: 2 juni Utrechtse Etapas Fietstoer!

Voor het komende UBC FIETSCAFE hebben jullie gekozen voor de Utrechtse Etapas Fietstoer - 2 juni: Een fietstour van 35 kilometer waarbij je al fietsend de omgeving van Utrecht verkent en ondertussen onderweg geniet van kleine hapjes en drankjes. Etapas wordt jaarlijks op de verjaardag van de stad Utrecht door communitylid Central Events georganiseerd. Een leuke sportieve start van het weekend of als vrijdagmiddagborrel met je collega's!

Programma & informatie
Deelnemers ontvangen enkele dagen voorafgaand meer informatie en praktische details, hier vast de belangrijkste zaken voor vrijdag 2 juni as:

 • 17.00 uur: Verzamelen bij de Fietshub Koningsweg, aan de Koningsweg 358 in Utrecht (dit is zowel de start- als finishlocatie).
 • 17.30 uur: Vertrek vanaf de Fietshub. We maken een prachtige fietstocht langs een uitgepijlde route door de Utrechtse omgeving met onderweg 3 stops om overheerlijke hapjes te proeven.
 • Bij de finish ontvang je een Utrecht 901 verjaardagsdrankje én een UBC-jubileum-cadeautje.

Meld je nu aan voor de UBC-Utrechtse Etapas Fietstoer!
Deze activiteit kunnen we helaas niet zoals gebruikelijk helemaal gratis aanbieden. Maar we bieden onze leden wel €5 jubileumkorting op de normale deelnameprijs van €25,-. Als UBC-lid betaal je dus maar €20,-.
Dit zijn de stappen om je -met ubc-korting- aan te melden:

 1. Ga naar de Utrechtse Etapas website
 2. Klik onder '35 KM route' op de rode button 'inschrijven.' Er opent zich nu een popup, scroll daarin naar beneden (onder 'tickets kiezen').
 3. Kies onder 'Individueel tarief': 'Start 17.30 uur en klik op het gewenste aantal kaarten en daarna onderaan op 'volgende' en vul je daarna gegevens in.
 4. In het volgende scherm krijg je de optie om een annulerings-verzekering af te nemen, mag maar hoeft niet. Klik onderaan op 'Volgende.'
 5. Kies in het volgende scherm voor 'Aansluiten bij een team' en kies voor team 'Utrecht Bike Community Etapas Fietstour'. Klik daarna weer op 'Volgende.'
 6. Vul in het volgende scherm de kortingscode in: 'ubc-korting' en vervolgens je betalingsgegevens en maak de betaling af.
 7. Daarna krijg je de bevestiging.

Als je dit gedaan hebt maak je niet alleen gebruik van de korting maar ontvang je van de organisatie in aanloop naar de Etapas Fietstoer ook nog updates over het evenement. Daarnaast sturen wij je enkele dagen voor de fietstoer ook nog een mail met de laatste praktische informatie.

Tot zover over het komende UBC FIETSCAFE, tot ziens op 2 juni!

UITNODIGING: Donderdag 29 juni - UBC te gast bij PON in Move Amsterdam

Op donderdag 29 juni gaan we 'vreemd' want dan maken we een uitstapje naar Amsterdam en zijn we te gast in Move Amsterdam, de verzamelplaats van alles wat met mobiliteit te maken heeft van PON, zoals bijvoorbeeld de Ride Out experience store, waar de verschillende fietsmerken van PON-Bike zijn te bewonderen.

Tijdens het inhoudelijke programma

UITNODIGING: Donderdag 29 juni - UBC te gast bij PON in Move Amsterdam

Op donderdag 29 juni gaan we 'vreemd' want dan maken we een uitstapje naar Amsterdam en zijn we te gast in Move Amsterdam, de verzamelplaats van alles wat met mobiliteit te maken heeft van PON, zoals ook bijvoorbeeld de Ride Out experience store waar de verschillende fietsmerken van Pon-Bike zijn te bewonderen.

Tijdens het inhoudelijke programma zullen we het met Paul Vreeburg, Managing Director van Koninklijke Gazelle, hebben over 'the making of...' en Sebastiaan Bouwier, Lead Designer van BBB Cycling, zal ons een kijkje geven in de ins en outs van fietsdesign. En wie nog nooit over het programma Doortrappen heeft gehoord zullen we bijpraten over de laatste nieuwe initiatieven en innovaties in de provincie. Ook kun je vooraf deelnemen aan een fietstocht of een rondleiding door deze indrukwekkende 'bike experience' bij het Olympisch Stadion. En of dat allemaal nog niet genoeg is, kun je er ook nog een bike fitting laten doen en nagenieten van een heerlijke borrel.
Binnenkort sturen we je meer informatie over het programma, maar zet deze bijeenkomst nu vast in je agenda: Donderdag 29 juni: 15.30 - 17.00 bij Move Amsterdam.

Meld je al vast aan
Je kunt je al aanmelden voor zowel de plenaire bijeenkomst als de verschillende programma-onderdelen waaruit je kunt kiezen, zoals de fietstocht en de bike fitting. Mis het niet en meld je hier (gratis) aan.  

UBC AGENDA: WAT KOMT ER NOG MEER AAN?

Noteer ook vast de volgende UBC-evenementen in je agenda:

 • 19 Oktober - UBC te Gast bij Dutch Cycling Week. Ook tijdens de Dutch Cycling Week (14 t/m 22 oktober) verzorgen we een bijeenkomst. Gedurende deze week, georganiseerd door de Jaarbeurs, staat alles rond fietsen en fietsmobiliteit centraal. Met evenementen als Bike Motion, Cycle Mobility, het DCW Testevenement en de DCW Toertocht. Wij organiseren dan een bijeenkomst met o.a. aandacht voor de Wielersport Monitor van de NTFU en nog veel meer. Meer info volgt snel.
 • 7 December - UBC te Gast bij Utrecht Science Park. Dan zijn we te gast bij het Utrecht Science Park en besteden we o.a. aandacht aan de wetenschap rond fietsen. Ook over deze bijeenkomst volgt binnenkort meer informatie.

De leden en aangesloten organisaties van onze community zijn volop in actie en druk bezig met het stimuleren van fietsen en de fiets. Een greep uit het nieuws en de actualiteit

Fietsstimuleringscampagne Provincie Utrecht 'Goedopweg' van start.
Onlangs is de campagne 'Goedopweg' van start gegaan,
een campagne waarbij bedrijven in de provincie Utrecht hun eigen medewerkers kunnen enthousiasmeren om vaker op de fiets te komen. Onder het motto 'Samen helpen we Utrecht in het zadel' worden bedrijven geholpen met drie fietsstimuleringspakketten: een basispakket, pro-pakket en follow-up pakket, bestaande uit o.a. een mobiliteits-scan, promotiematerialen, een appgame, ondersteuning, lease-advies, een e-bike probeerpool en zelfs een mobiele fietsenmaker. Kijk hier voor meer informatie over Goedopweg.

Vaart achter Doorfietsroute Houten - Nieuwegein - Utrecht Lage Weide.
Tijdens onze bijeenkomst bij UW Bedrijf kwam de bereikbaarheid per fiets van Lage Weide al ter sprake. In dat kader heeft de Provincie goed nieuws!  Onlangs hebben de Provincie en de gemeente Houten, Nieuwegein en Utrecht een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de doorfietsroute Houten - Lage Weide. Deze route langs het Amsterdam Rijnkanaal is in 2025 gereed. Hij moet o.a. bijdragen de bereikbaarheid en het beleid om forenzen op een afstand tot 15 kilometer te stimuleren om vaker met de fiets naar het werk te komen. Lees er hier meer over.

Nederlandse fietsbranche presenteert zich op Velo City
Van 9 t/m 12 mei wordt in Leipzig de world cycling summit Velo City georganiseerd. Samen met een delegatie van 34 Nederlandse fietsgerelateerde bedrijven, organisaties en gemeenten -waaronder diverse UBC-leden- presenteert De Dutch Cycling Embassy hier de Nederlandse fiets- en mobiliteits oplossingen. Daarnaast zijn leden van de delegatie ook actief als spreker tijdens de vele lezingen. Tijdens de volgende UBC-bijeenkomst besteden we aandacht aan de belangrijkste ervaringen en inzichten die onze leden uit Leipzig hebbern meegenomen. Hier meer info over de activiteiten van de Dutch Cycling Embassy tijdens Velo City en check hun hun socials voor het laatste nieuws vanuit Leipzig.

Tour de Force Initiatiefprijs 2023: Stuur je fietsinitiatief in en maak kans op €5000,-!
Tour de Force is een brede maatschappelijke samenwerking om het fietsbeleid te verbeteren en de schaalsprong van fietsen mogelijk te maken Ze hebben een jaarlijkse prijs ingesteld om organisaties aan te moedigen om het fietsen te stimuleren door het uitvoeren en realiseren van creatieve en gezamenlijke fiets-initiatieven. Heb je ook een mooi initiatief? Stuur het dan snel in. De deadline voor het indienen van initiatieven is 15 mei. Lees hier meer over de Initiatiefprijs 2023.

Fietscampagne 'Da's zo gefietst' gelanceerd
Gisteren heeft Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) de campagne 'Da's zo gefietst' gelanceerd. De campagne kreeg meteen veel aandacht in de media. Het betreft een drie-jarige campagne om meer werknemers op de fiets te krijgen. De campagne moet bijdragen aan het doel om in 2025 honderdduizend werknemers extra de fiets naar hun werk te laten nemen. Volgens de staatssecretaris wordt er in geen land zoveel gefietst als in Nederland, maar nemen te veel mensen voor afstanden de auto. De helft van alle autoritten is korter dan 7,5 kilometer, een derde zelfs korter dan 5 kilometer. De campagne wil automobilisten overtuigen voortaan meer de fiets te pakken. Gedragsonderzoek heeft aangetoond dat bijna 70% van de automobilisten vaker de fiets wil nemen. Via de campagne wil de overheid werknemers erop wijzen dat fietsen gezonder en goedkoper is. In combinatie met de campagne worden in samenwerking met provincies en gemeenten ook maatregelen genomen om de fietsveiligheid te verhogen en de voorzieningen en infrastructuur te verbeteren. De Rijksoverheid gaat op meerdere momenten per jaar monitoren of de campagne het beoogde effect heeft. Meer info over de campagne, cijfer en de mogelijkheden voor werkgevers vind je hier.

Heb je ook nieuws te melden over je bedrijf, organisatie of initiatief dat je graag wilt delen met de community? Laat het ons weten: welkom@utrechtbikecommunity.nl

Uiteraard ben je van harte welkom tijdens ons Etapas Fietscafé met fietstocht op 2 juni en de bijeenkomst: UBC te gast bij Move Amsterdam op donderdag 29 juni. Maar er is meer te doen bij de communityleden:

16 mei - Kenniscafé - Verlichting op regionale fietsroutes

Op dinsdag 16 mei organiseert CROW-Fietsberaad in het kader van Tour de Force een kenniscafé 'Verlichting op regionale fietsroutes.' Tijdens dit kenniscafé worden de resultaten van onderzoek in de provincie Utrecht besproken en wordt een pilot met een innovatieve vorm van verlichting in de provincie Drenthe toegelicht.

Lees meer
25 mei - Fiets naar je werk dag

Wij weten dat jij het liefst op de fiets naar jouw werk gaat, maar om dit te stimuleren is op donderdag 25 mei de fiets-naar-je-werk-dag in het leven geroepen. Met je aanmelding op de website maak je automatisch kans op een spliksplinternieuwe elektrische fiets: de Pegasus Siena E7F Plus Disc 2022 t.w.v. € 2.599,- inclusief fietsverzekering.

Lees meer
30 mei - Informatiebijeenkomst Meerjarige Adaptieve Uitvoeringsagenda Fiets

Op dinsdag 30 mei organiseert de Landelijke Kerngroep Fiets een (online) Informatiebijeenkomst Meerjarige Adaptieve Uitvoeringsagenda Fiets. Doel van het document is om afspraken te maken over hoe overheden gezamenlijk vorm en uitvoering kunnen geven aan de ambities en opgaven, zoals benoemd in het Nationaal Toekomstbeeld Fiets. Tijdens deze digitale bijeenkomst verzorgt de Landelijke Kerngroep een toelichting op het product en deelt de stand van zaken. Vervolgens is er ruimte voor vragen en gesprek.

Lees meer
15 Juni - ROM Kick-off event Fact Finding Visit La Vuelta Barcelona

Op 15 Juni organiseert de ROM Utrecht een kick off evenement voor de Fact Finding Visit La Vuelta Barcelona. Want er gebeurt in Barcelona veel rond bike mobility. De stad en de regio zijn op zoek naar kennis, ervaring en partners. Daarom organiseert ROM Utrecht i.s.m Netherlands Business Support Office Barcelona (NBSO), de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en SportNL van 5 t/m 7 september een handelsreis naar La Vuelta Barcelona om lokale vragen, kansen en contacten in de bike-mobility te verkennen.
Op 15 juni vindt de kick off plaats. Voor meer info, het programma en om je aan te melden voor de kick of en/of de handelsreis:

Lees meer
21-22 juni - Nationaal Fietscongres Rheden

Op 21 en 22 juni vindt in de gemeente Rheden het Nationaal Fietscongres plaats; het nationale ontmoetings- en inspiratiemoment voor fietsprofessionals uit Nederland en België. Om van elkaar te leren, elkaar te ontmoeten, oplossingen en vraagstukken te bespreken en om elkaar te inspireren. Het congres biedt daarmee een mooie mix van kennis, netwerken, ontspanning en gelegenheid om de actuele vraagstukken van vandaag en morgen rondom het thema fiets te bespreken. Het Nationaal Fietscongres vindt plaats in Landgoed Hotel Avegoor en het thema van dit jaar is 'Natuurlijk Innovatief.' Meer informatie over het programma en om je aan te melden:

Lees meer
1 Juli - De Ronde van Nederland 2023: fiets mee en steun Bike4Brains!

Op zaterdag 1 juli 2023 organiseert Stichting Bike4Brains samen met De Hoogstraat Revalidatie de 4e editie van het wielerevent 'De Ronde van Nederland.' Dit fietsevenement start en eindigt dit jaar in Utrecht en iedereen met een fiets kan meedoen. Je kunt door de stad en de provincie Utrecht prachtige routes rijden van 7,5 kilometer of juist 25- 50 of 75 km. Echte stoere fietsers kunnen meerdere routes achter elkaar fietsen.
Het goede doel is dit jaar De Hoogstraat Revalidatie, dat haar 75-jarig jubileum viert. In dat kader is de samenwerking met Bike4Brains aangegaan. Want m
et het wielerevenement wordt dit jaar geld opgehaald voor betere revalidatiebehandelingen voor kinderen en jongeren met hersenletsel. De deelnemers- en donatiegelden wil men o.a. inzetten voor de aanschaf van aangepaste duo- en kinderfietsen voor mensen met hersenletsel; om hen weer in beweging te brengen. Lees gauw verder voor meer info, wat er allemaal gebeurt en om je aan te melden voor dit leuke en veelzijdige wielerfestijn.

Lees meer

De volgende keer jouw verhaal / project / idee / innovatie / artikel / pitch via deze nieuwsbrief of tijdens een bijeenkomst met de community delen? Meld het ons: welkom@utrechtbikecommunity.nl