| Nieuwsbrief #18, September 2024 | | | | | | | | Ha ##firstname##,
In deze nieuwsbrief een update van al het fietsnieuws uit onze regio. En dat is veel! Daarnaast bijdragen en oproepen uit de community, inspiratie, tips en columns over 'fietsbubbels' en vrouwenwielrennen en updates over de mooie dingen die eraankomen. Zoals onze XXL-bijeenkomst UBC Te Gast Bij ROM Utrecht Region op 3 oktober tijdens de Cycle Mobility Summit. Met naast onze bekende talkshow, ook de lancering van het Fietsers Museum, Masterclass Fiets & Gezondheid en meer. Verder ook het programma van de Dutch Cycling Week en dit weekend ben je van harte welkom bij het fiets- en kennis-event Oncomid 'Beweging in Behandeling.' Veel leesplezier en we hopen je te zien bij onze komenden activiteiten.
Hartelijke fietsgroet,
Ernest en Frank Namens de Utrecht Bike Community P.S. Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar anderen voor wie dit interessant is. | | | | 21 September: Oncomid Kennis- en Fietsevent 2024: Beweging in Behandeling. Ook iets voor jou? Oncomid, de samenwerking van 10 oncologische behandelcentra in Midden Nederland wil dat bewegen een essentieel onderdeel wordt van behandeltrajecten. Daarvoor organiseren ze op zaterdag 21 september van 09.00 -17.00 uur voor de 2e keer het kennis- en fiets-event: 'Beweging in Behandeling.' Een uniek sportief evenement in combinatie met een wetenschappelijk symposium. Het thema is deze keer 'rehabilitatie.' In de ochtend gaan de deelnemers tijdens de 'Ronde van Oncomid' samen fietsen rond Utrecht (20 of 35 km). In de middag, na de healthy lunch, kun je in het UMC Utrecht deelnemen aan interessante presentaties van experts en waardevolle workshops van de Oncomid-ziekenhuizen over bewegen in de zorg. Daarbij is er veel aandacht voor de meerwaarde van fietsen. Met aansluitend pitches en een borrel. Dit geaccrediteerde evenement is voor zowel (para-) medische professionals als voor iedereen die geinteresseerd is hoe je fietsen kunt inzetten voor gezondheid, behandeling en herstel. Klik hieronder op 'lees meer' voor het volledige programma en om je aan te melden. Lees meer | | | | 3 Oktober - UBC Te Gast Bij ROM Utrecht tijdens Cycle Mobility Summit: Fietsstimulering XXL! Donderdag 3 oktober a.s. organiseren we een bijzondere editie van onze 'Te Gast Bij'-bijeenkomsten. Dan zijn we in de Jaarbeurs tijdens de Cycle Mobiliy Summit te gast bij ROM Utrecht Region, de organisatie die innovatie en ondernemerschap in onze regio stimuleert. De fietsbranche is één van hun aandachtsgebieden.
Onze programmering maakt dan deel uit van de Cycle Mobiliy Summit: een dag vol fietskennis en -inspiratie voor professionals, bedrijven en organisaties. Met veel aandacht voor mobiliteit, infrastructuur, woon-werkverkeer en gezonde medewerkers. De Cycle Mobility Summit is op haar beurt onderdeel van de Dutch Cycling Week (28 sept - 6 okt).
Op deze dag verzorgen wij als UBC maar liefst 3 programma-onderdelen. De UBC-programmering start rond 12.45 uur. Je kunt zelf bepalen welke onderdelen je deze dag wil bijwonen, maar we nodigen je van harte uit om deze hele dag vol fiets-kennis, inspiratie en netwerkmogelijkheden te bezoeken. Maak er gewoon een 'fiets-inspiratiedag' van. UBC-leden die zich via onze site aanmelden voor één of meer van onze programma-onderdelen krijgen ook gratis toegang tot alle andere programma-onderdelen van de Cycle Mobility Summit! Dan kun je van 10.00 - ±19.00 uur ook gratis naar alle andere presentaties, workshops, masterclasses, de Expo en de lunch van de Cycle Mobility Summit.
Programma verzorgd door UBC:
- 12.45: Lancering & presentatie van het Fietsers Museum
Om de schaalsprong van de fiets te kunnen maken moeten we weten wat de succesfactoren van onze unieke Nederlandse fietscultuur zijn. Het Fietsers Museum wordt een mobiele en interactieve tentoonstelling en inspiratieplatform rond de Nederlandse fietscultuur. Tijdens de lancering krijg je een sneak preview van het museum en gaan we met interessante spekers en experts het geheim van onze unieke fietscultuur ontleden. Daarbij extra aandacht voor het thema 'Kinderen en Fietsen.' Want het feit dat kinderen in Nederland al heel vroeg en veel fietsen is een belangrijke sleutel. Daarover gaan we in gesprek met:
- Schrijver, cabaretier en presentator Wim Daniëls
- Auteur, sport- en wieler-journalist Bert Wagendorp (o.a. Ventoux, De Proloog en De Muur)
- Fietsburgemeester Belle de Gast
- Fietshistoricus Kaspar Hanenbergh, tevens bestuurslid Utrecht Bike Community
- Gjilke Keuning, Kwartiermaker De Kunst van Zorg & Welzijn Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en voorzitter Utrecht Bike Community
- 15.00: Masterclass Fietsen & Gezondheid
Deze masterclass is niet alleen voor (para-) medische- en fietsprofessionals, maar voor iedereen die dit onderwerp interessant vindt. Bekend is dat fietsen kan worden ingezet om gezonder te worden en te blijven (preventie). Minder bekend is de gerichte inzet voor behandeling, herstel en zelfs genezing. Tijdens deze Masterclass gaan we in op de potentie en de urgentie van het thema fietsgezondheid en de meerwaarde van fietsstimulering vanuit het perspectief van o.a. bedrijfsgeneeskunde en oncologie. Met bijdragen van:
- Prof. Dr. Carel Hulshof, bedrijfsarts UMC Amsterdam, Bedrijfsgeneeskunde, over fietsen vanuit het perspectief van bedrijfsgeneeskunde
- Anouk Hiensch, assistent professor Epidemiologie UMC Utrecht, over Oncomid en fietsen/bewegen en kanker
- Maarten Koornneef, sportarts (NP), voorzitter Expertpanel Fiets & Gezondheid (verbonden aan Vereniging voor Sport Geneeskunde)
- Gjilke Keuning, kwartiermaker de Kunst van Zorg & Welzijn, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, over Fiets-Geluk
- Ernest van den Bemd, directeur Utrecht Bike Community & lid Expertpanel Fiets & Gezondheid, over de ontwikkelingen rond het Expertpanel, wat er is gebeurd, de wensen en wat er op stapel staat.
- 16.00: UBC Te Gast Bij ROM Utrecht Region
Tijdens onze bekende 'live talkshow' praten we met prominente sprekers over Economie, Duurzame Mobiliteit en Innovatie in de fietsbranche en de Schaalsprong van de fiets vanuit het perspectief van werkgevers, overheid en private fietsorganisaties. Over: innovatie, (inter-)nationaal zakendoen, handelsmissies, financiering, kansen en barrières, economie, mobiliteit, infrastructuur, fietsbusiness, gezonde medewerkers en fietsstimulering vanuit het werkgeversperspectief. Tafelgasten zijn o.a.:
- 17.00: Nuttige Netwerkborrel
Na afloop van het plenaire programma is er de bekende, gezellige Nuttige Netwerkborrel, aangeboden door ROM Utrecht Region. Deze wordt gecombineerd met de slotborrel van Cycle Mobility Summit. Leer nieuwe gezichten kennen, of praat bij met oude bekenden.
Verder vinden op deze dag ook nog diverse andere interessante presentaties en bijeenkomsten plaats, deels verzorgd door UBC-leden:
- Presentatie resultaten co-creatie-onderzoek Elemental: 'Hoe fietsen gebruiken om de transitie naar duurzame en gezonde mobiliteit te versnellen?'
- Masterclass Fiets-Infrastructuur, verzorgd door Robert Coffeng van Sweco en Martijn Akkermans van Witteveen+Bos.
- Masterclass ‘Aanpak transitie auto naar fietsgebruik,’ door Tanja van Kooten van Syndesmo.
- Praktijkvoorbeeld: BaaS - Fiets & Bedrijf, door Peter Kooyman, CEO Poldar Groep i.s.m. VDL Bike Frame Technologies.
- Praktijkvoorbeeld: Innovations & Solutions (Micro Infra), Fietsoplossingen en -innovaties op gebied van micro-mobility, door Olivier Coops van Tiler Charge.
- Praktijkvoorbeeld: Lease van de fiets, door Jedidja van Steenbergen van Leasegemak.
Jaarbeurs congreslocatie Supernova & Zaal Progress
Kijk hier voor het volledige programma van de Cycle Mobility Summit, maar let op: meld je svp alleen aan via onze registratie-pagina (zie hieronder), anders kunnen we je geen bevestiging en laatste details sturen.
De details Datum & Tijden: Donderdag 3 oktober a.s. van 10.00/12.45* tot ±19.00. * Afhankelijk van je keuze Locatie: Jaarbeurs Utrecht, Congrescentrum Media Plaza, Zaal Supernova & Progress, Jaarbeursplein 6, 3521 AL Utrecht.
Aanmelden & meer info Mis deze bijzondere dag vol fietskennis en inspiratie niet. Meld je nu aan voor 'UBC Te Gast bij ROM Utrecht Region' tijdens de Cycle Mobility Summit in de Jaarbeurs. Meer info en aanmelden klik hier>>> | | | | 12 December 15.00 - UBC Te Gast Bij Fietshub De Maarschalk Voor onze laatste netwerkbijeenkomst van 2024 zijn we op donderdag 12 december te gast bij Fietshub De Maarschalk in Utrecht. Ook dat gaat weer een leuke en interessante bijeenkomst worden, dus blokkeer nu vast je agenda. De Maarschalk wil een plek, platform en knooppunt zijn voor alles op het gebied van fietsen: 'van, voor en door de fietser.' Hier komen veel domeinen van ons inmiddels bekende UBC-model Het Vliegwiel Van De Fiets bij elkaar: sociaal, gezondheid, sport & recreatie, economie, etc. Tijdens deze bijeenkomst besteden we aandacht aan deze thema's. Op 11 juli j.l. toen wij te gast waren bij Witteveen+Bos, vertelde Arjen van Ree al enthousiast over de mooie dingen die rond dit Utrechtse clubhuis voor de fiets gebeuren. Inmiddels is de horecavergunning van het Fietserscafé De Finish- rond en is dit de uitvalsbasis van diverse Utrechtse wielerclubs. Ook worden hier in samenwerking met UW Bedrijf en de Tweewieler-Academie van Innovam de fietsen van de City Deal in elkaar gesleuteld. Bedrijven, organisaties en individuen weten de Fietshub inmiddels ook te vinden voor hun fiets-ideeën en initiatieven of als locatie voor meetings, brainstorms, bijeenkomsten of gewoon een kop koffie. Ook 'onze' Ernest van den Bemd houdt hier vanaf oktober regelmatig op donderdagen zijn 'fiets-spreekuur'. Mocht je een keer langs willen komen om van gedachten te wisselen, voor een tip, hulp, advies of gewoon een kop koffie? Bel of app hem dan op 06-25 02 43 07 of mail hem op: welkom@utrechtbikecommunity.nl Tijdens onze bijeenkomst op 12 december vanaf 15.00 uur gaan we horen wat er allemaal op deze Fietshub gebeurt, wat de ambities zijn, wat er nog gaat gebeuren en hoe onze community hier aan kan bijdragen. Noteer deze datum nu vast in je agenda. Binnenkort meer informatie en volg ons laatste nieuws ook via onze LinkedIn-pagina. | | | | 28 September - 6 oktober: Dutch Cycling Week: (meer dan) een week vol fiets-activiteiten
Van 28 september t/m 6 oktober (en daarna) vinden in de Jaarbeurs en de regio onder de vlag van de Dutch Cycling Week diverse fietsgerelateerde activiteiten plaats. Hierbij draait het om de maatschappelijke impact van de fiets en de rol die fietsen speelt in de toekomst van mobiliteit en sportstimulering. Zoals de organisatie het mooi zegt: "De Dutch Cycling Week opent deuren, inspireert, verbindt en deelt kennis over de fiets, sportstimulatie en de cruciale rol van fietsen in mobiliteit en duurzaamheid." In en rond Utrecht worden verschillende activiteiten en presentaties georganiseerd, waarbij de fiets centraal staat als oplossing voor zowel persoonlijke vitaliteit, als maatschappelijke uitdagingen. Hieronder een overzicht van wat er allemaal op stapel staat:
- 28 & 29 september 2024: Fietstest Xperience Nedereindse Berg
Dit outdoor test-evenement, georganiseerd door Fietstest.nl, is bedoeld om potentiële kopers te helpen bij het maken van de juiste keuze. Gedurende 2 dagen kun je bij de Nedereindse Berg het complete aanbod van de fietsmarkt zelf testen op het grootste outdoor testparcours van Nederland. Van race- en MTB-fietsen tot gravelbikes, hybride fietsen en e-bikes; alle typen fietsen en merken zijn vertegenwoordigd. Daarnaast ook presentaties van accessoires zoals helmen, fietskleding en fietsreizen. Klik hier voor meer info en ticktets.
- 2 - 6 Oktober 2024: Kampeer & Caravan Jaarbeurs
Tijdens dit bekende kampeer-evenement in de Jaarbeurs speelt de fiets dit jaar een nadrukkelijke rol. Dutch Cycling Week is hier samen met merken en fabrikanten aanwezig om de mogelijkheden van fietsen tijdens kampeervakanties te promoten. Bezoekers kunnen op het indoor fietsparcours in Hal 12 de nieuwste fietsen en e-bikes uitproberen en bijvoorbeeld ontdekken hoe bikepacking hun kampeervakantie avontuurlijker kan maken. Klik hier voor meer info en tickets
- Woensdag 2 oktober, 14.30- 17.00: Spectaculair BMX-event voor kinderen
Speciaal voor kinderen en jongeren (8 t/m 16 jaar) uit Utrecht organiseert Sport Utrecht bij de pumptrack Ruigenhoek (Overvecht) een gratis spectaculair BMX event met o.a. Pro BMX’er Sietse van Berkel, fietsburgemeester Belle de Gast, gratis clinics en Flatland-sessies. De organisatie zorgt voor BMX-fietsen en helmen, dus iedereen kan meedoen!. Hier de link naar het evenement, maar zie ook de oproep van SportUtrecht verderop in deze nieuwsbrief.
- Donderdag 3 oktober: Cycle Mobility Summit & UBC Te Gast Bij ROM Utrecht Region
De Cycle Mobility Summit is een ééndaags congres voor beleidsmakers, HR-, fleet- en facility managers, bedrijven, organisatis en fietsprofessionals. Het biedt o.a. inspiratie, inzichten en oplossingen voor het toepassen van de fiets in de mobiliteitsstrategie. Als UBC verzorgen we tijdens deze dag onder de vlag UBC Te Gast BIJ ROM Utrecht Region maar liefst 3 programma-onderdelen. De Cycle Mobility Summit is na persoonlijke registratie gratis toegankelijk voor de genoemde doelgroep (ter waarde van €195,-). Voor meer info: zie het artikel over 3 oktober bovenaan deze nieuwsbrief.
- Maandag 21 oktober 2024: Nationaal Wielergala + Theatershow
Tijdens het jaarlijkse Nationaal Wielergala, georganiseerd door Club48 en dit jaar gepresenteerd door Leo Alkemade, worden tijdens het galadiner in de Jaarbeurs, in diverse categoriën de Wielrenners Van Het Jaar gehuldigd. Het galadiner is alleen voor fiets- en wielerprofessionals, genodigden en sponsors, maar voor het eerst in de ruim 60-jarige geschiedenis kunnen ook wielerfans uit het grote publiek tijdens een spetterende theatervoorstelling in het Beatrix Theater deelnemen aan de “Oscaruitreiking van het Nederlandse wielrennen”. Live met het publiek in de zaal blikken de hosts terug op de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen wielerseizoen. Met bijdragen van de podcasters van De Rode Lantaarn, ex-profwielrenster Vera Koedooder, en diverse mystery guests uit de profwielrennerij. Nadat deze awardshow 60 jaar in 's-Hertogenbosch plaatsvond, verhuisde dit eindfeest van het wielerseizoen vorig naar naar Utrecht. We kunnen uit eigen ervaring melden dat het bijzonder inspirerend is om dit evenement mee te maken. Meer info over het Nationaal Wielergala vind je hier. Meer informatie over de theatershow en awarduitreiking voor het grote publiek en tickets: klik dan hier. Heb je interesse om met je bedrijf, organisatie en/of relaties een VIP Netwerk-tafel af te nemen bij het galadiner? Ben je geïnteresserd in de mogelijkheden voor sponsoring en/of samenwerking? Bekijk hier de mogelijkheden of neem direct contact op met Ralf van Heugten: ralf.van.heugten@jaarbeurs.nl
-
25 & 26 oktober: International Cargo Bike Festival (ICBF) in de Jaarbeurs Het ICBF is het toonaangevende internationale evenement in de wereld van bak- en vrachtfietsen, gericht op zero-emissie- en last-mile-oplossingen in de stadslogistiek én op kindervervoer. Doel is om de wereld te inspireren auto’s en bestelwagens te laten staan en in plaats daarvan bakfietsen te gebruiken. 50 Exposanten van cargobikes en onderdelen tonen hun producten en er zijn interessante presentaties en paneldiscussies. De fietsen kunnen worden getest op het testparcours. Het International Cargo Bike Festival wordt bezocht door cargobikeproducenten, ontwerpers, engineers, beleidsmakers, fleetmanagers, mkb-professionals en particulieren. Klik hier voor meer informatie.
Met de Dutch Cycling Week heeft Utrecht weer een aansprekend, ambitieus en jaarlijks fiets-evenement binnen haar grenzen, dat bijdraagt aan fietsstimulering en de fietsbranche. Daarnaast weer een mooie onderstreping voor de positionering van Utrecht als 'World Bike Capital'. Voor het volledige programma-overzicht, klik hieronder op 'lees meer.'
Lees meer | | | | Mooi nieuws van de Provincie: Nationaal Fietscongres 2025 in Utrecht! We waren er in Den Haag bij toen het bekend werd gemaakt, maar via de Provincie Utrecht ontvingen we ook het officiële persbericht over dit geweldige nieuws: het Nationaal Fietscongres komt volgend jaar naar onze provincie. Samen met de Fietsersbond verwelkomt gastheer Provincie Utrecht in 2025 fietsprofessionals uit Nederland en België in dé fietsregio van Europa. Dit werd tijdens het Nationaal Fietscongres op 5 en 6 juni bekendgemaakt. Provincie Utrecht wil dé fietsregio van Europa zijn. Deze ambitie staat in zowel het Uitvoeringsprogramma Fiets 2019-2023 als het Coalitieakkoord Aan de slag voor Utrecht. Het is dan ook logisch dat provincie Utrecht de gastheer is van het Nationaal Fietscongres 2025. Speciale gast daarbij is de Fietsersbond, want de belangenbehartiger van alle fietsers in Nederland viert komend jaar ook haar 50-jarig jubileum. De datum en locatie zijn inmiddels bekend: 21 & 22 mei 2025 in de Rijtuigenloods in Amersfoort. De inhoud van het programma wordt later bekendgemaakt. Bekijk hier de video waarin Esther van Garderen, directeur Fietsersbond en gedeputeerde André van Schie dit toelichten. Klik hieronder op 'lees meer' voor het persbericht van de Provincie Utrecht. Uiteraard gaan we dit voor je volgen en houden we je op de hoogte!
Lees meer | | | | Oproep SportUtrecht: Kom met je kinderen op 2 oktober naar het spectaculaire BMX-Event bij de Pumptrack Ruigenhoek Het staat ook in het programma-overzicht van Dutch Cycling Week, maar Tijn Toenders van SportUtrecht vroeg ons om dit leuke evenement voor kinderen extra onder de aandacht te brengen. En dat doen we graag: Op 2 oktober van 14:30 tot 17:00 organiseert SportUtrecht een spetterend BMX-Event op de pumptrack in Ruigenhoek, als onderdeel van de Dutch Cycling Week. Dit evenement is bedoeld om kinderen en jongeren enthousiast te maken voor de BMX-sport en de zichtbaarheid van BMX in de regio Utrecht te vergroten. De middag begint met een spectaculaire openingsshow van Sietse van Berkel, een professionele BMX’er, en wordt gevolgd door diverse BMX-clinics, waaronder een Flatland-BMX clinic en een BMX Pumptrack-clinic verzorgd door SportUtrecht Urban Buurtsportcoach Jip. De deelnemers krijgen BMX-fietsen en helmen ter beschikking om actief deel te nemen aan de activiteiten. Het evenement richt zich op kinderen en jongeren uit Utrecht en wordt ondersteund door buurtsportcoaches die lokale scholen uitnodigen. We hopen dat deze middag de opkomst van BMX onder jongeren stimuleert en de basis legt voor toekomstige BMX-activiteiten. Dus neem je (klein-)-kinderen mee en kom op 2 oktober naar de pumptrack bij Ruigenhoek Tijd: 14.30-17.00 Locatie: Ruigenhoek Noordenpark, Sint Anthoniedijk 120, Overvecht
Blijf op de hoogte via DoeMeeInUtrecht, Lees meer | | | | | Onderzoek Fietsersbond: Zorgelijke ontwikkeling, kinderen fietsen en lopen steeds minder naar school Foto: Fietsersbond
De scholen zijn inmiddels weer begonnen. De Fietsersbond deed daarom onderzoek naar het fietsgedrag van kinderen en ouders en naar school fietsen. Wat blijkt: kinderen in Nederland gaan steeds minder vaak lopend of op de fiets naar school. Ouders kiezen er veelal voor om hun kinderen met de auto, de bakfiets of als passagier op de fiets naar school te brengen. Uit de 46.000 resultaten van het tweejaarlijkse onderzoek Fietsgemeente van de Fietsersbond blijkt dat kinderen en ouderen zich minder veilig voelen op de fiets. 1 Op 3 kinderen gaat zelfs nooit op de fiets naar school. Een zorgelijke ontwikkeling. Klik op 'lees meer' voor het artikel met de belangrijkste resultaten en conclusies van het onderzoek op de site van de Fietsersbond. Lees meer | | | | Oproep Adviesraad Fietsroutes: Innovaties en fietsen - denk je mee? Eerder dit jaar is de Adviesraad Fietsroutes in gesprek gegaan met Harm van den Heiligenberg van de Universiteit Utrecht over hoe innovaties en innovatieve ideeën m.b.t. het fietsen gestalte kunnen krijgen. Deze ideeën worden dit najaar uitgewerkt. De Adviesraad Fietsroutes roept ook jou op om mee te denken: Heb je ervaring met ‘innovaties en fietsen,’ of heb je hier ideeën over? Dan nodigt de adviesraad je uit om mee te denken. Je kunt je interesse laten weten aan Ronald Löhr, Secretaris van de Adviesraad Fietsroutes: 06-46 446 042 of ronald@plein13.nu | | | | | Column: De winst ligt ´buiten de bubbel´ Column door Belle de Gast, Fietsburgemeester Utrecht
Het is vrijdagmiddag en ik zit in Utrecht centrum op het terras. Ik sluit een dag van ‘fiets-overleggen’, een strategiesessie over de toekomst van de fiets en een fietstochtje vanuit een gezondheidscentrum voldaan af. Trots kijk ik naar alle fietsers die voorbijkomen en voel me bevoorrecht om deze stad en regio te mogen vertegenwoordigen. Het is inmiddels een jaar geleden dat ik het Fietsburgemeesterschap over heb genomen. Een jaar waarin ik kennis heb mogen maken met de fietswereld; de uitdagingen en de kansen. Lees meer | | | | Provincie Utrecht: Doortrappen in combinatie met Fiets4Daagsen We hebben de diverse keren aandacht besteed aan 'Doortrappen,' het landelijke fietsprogramma waarmee senioren worden geholpen om zo lang mogelijk én veilig te blijven fietsen. Sinds vorig jaar wordt Doortrappen gecombineerd met de Utrechtse Fiets4daagse. Dit jaar is deze samenwerking verder uitgebreid bij de Fiets4Daagsen die in diverse Utrechtse gemeenten plaatsvonden. De provincie ondersteunde hierbij gemeenten met Doortrap-activiteiten tijdens hun lokale Fiets4daagse. In de video vertelt Chantal Kronenburg, Coördinerend Beleidsmedewerker Verkeersveilig Gedrag van de Provincie Utrecht, over de Doortrappen-activiteiten die onlangs bij de Fiets4Daagsen werden georganiseerd en hoe de Provincie dit ondersteunt. Inmiddels zijn er in 19 Utrechtse gemeenten Doortrappen-activiteiten, maar dat mogen er nog meer worden. Daarom roept ze andere gemeenten op om ook mee te doen. Klik op 'lees meer' voor de video waarin Chantal dit allemaal helder toelicht.
Lees meer | | | | Nieuws van de ambassade: Het succes van de ThinkBike Workshops® en hoe krijg je autofans op de fiets? Ook bij de Dutch Cycling Embassy trappen ze door:
De impact van de ThinkBike Workshops® Onlangs publiceerde onze fiets-ambassade een rapport over de impact van de ThinkBike Workshops® die ze in de afgelopen 13 jaar VS en Canada hebben georganiseerd. In dit rapport wordt beschreven hoe de DCE met de hulp van haar netwerk van Nederlandse kennis en ervaring, diverse lokale communties in Noord Amerika heeft geholpen te bouwen aan een meer fietsvriendelijke toekomst. Sinds 2011 heeft Dutch Cycling Embassy inmiddels in 23 verschillende steden totaal 27 ThinkBike Workshops® georganiseerd. Daarbij werden teams van Nederlandse organisaties en experts ingezet om te adviseren en helpen met het implementeren van 'Dutch-style Solutions.' De conclusie van het rapport is dat de ThinkBike Workshops® zinvolle bijdragen hebben geleverd aan fiets-infrastructuurprojecten in diverse lokale communities VS en Canada. Klik hier voor meer informatie over deze workshops en om het complete impact-rapport te downloaden.
Premiere DCE-video: Car-Free Grand Prix: How the Dutch Bike to Track
Op 17 september j.l. ging een nieuwe video van De Dutch Cycling Embassy in première. Hierin wordt voor een internationaal publiek uitgelegd hoe de organisatie van de Dutch Grand Prix van Zandvoort het voor elkaar heeft gekregen om de 110.000 petrolheads op een duurzame manier naar het circuit te laten reizen. Daarvoor heeft de organisatie een gedetailleerd mobiliteitsplan opgesteld. De fiets speelt hierin een grote rol. Met de hulp van experts en talloze leveranciers wordt dit plan geïmlementeerd. Het resultaat: 98% van de bezoekers bezoekt te voet, per fiets of openbaar vervoer het evenement. Dit plan wordt ieder jaar verder verbeterd. Voor de Dutch Grand Prix van 2025 streeft de organisatie zelfs naar 100%(!) Shellley Bontje van de Dutch Cycling Embassy stelt in de video dat de Grand Prix van Zandvoort niet alleen anderen kan laten zien hoe je evenementen kunt verduurzamen, de lessen zijn breder. Het is ook een mooi voorbeeld hoe je verstokte auto-fans kunt verleiden om hun gewoontes te veranderen. De details van dit plan en hoe ze dit allemaal voor elkaar hebben gekregen worden toegelicht in de nieuwe 16 minuten durende video van de DCE: 'Car-Free Grand Prix: How the Dutch Bike to Track.' Deze video kan nu ook andere evenementen en projecten inspireren. Hiermee worden ook de Nederlandse fietskennis en fietsoplossingen op een mooie manier internationaal verder uitgedragen.
| | | | Colum van Kaspar: de geschiedenis van vrouwenwielrennen en het vrouwelijke perspectief Mien van Bree, wereldkampioen wielrennen 1938
Bij de voorbereiding - samen met Ernest en met Martin Trcka - voor de compacte expositie in Rotterdam bij de start van de Tour de France Femmes, zouden we de ‘’gewone’’ kant van vrouwen en fietsen in beeld brengen. Ik ben immers geen expert op het gebied van de geschiedenis van het vrouwenwielrennen. Op zaterdag 9 augustus was ik dus blij om het artikel in de Volkskrant te lezen over Mien van Bree. Mariska Tjoelker had in 2016 al een boek over haar geschreven, dat had ik dus gemist. Mien van Bree, wereldkampioen 1938 in de wegwedstrijd voor vrouwen.
Toen ging ik het artikel lezen: schokkend welke vooroordelen ze op haar fietspad tegenkwam. Gender, sexe, seksuele voorkeur, rolpatronen, werkelijk ongelooflijk. Ik realiseerde me dat de geschiedenis van vrouwenwielrennen niet zo maar te vangen is in het woord emancipatie. Ik realiseerde me ook dat er over haar opvolgers, vaak decennia later, nog weinig vanuit dat perspectief geschreven is. Een ernstige tekortkoming.
Dus meteen even geschakeld met mijn schrijfmaat Laurens Hitman. Op het moment dat ik dit schrijf hebben we al een plannetje gesmeed. Niet om zelf te schrijven natuurlijk, maar om vrouwen te vinden die dat willen oppakken. Dat gaat lukken. Jullie horen van ons, of beter: van de auteurs. En mocht je zelf hier iemand voor weten, mail je suggestie gerust naar: welkom@utrechtbikecommunity.nl
n.b. meer weten over het bizarre leven van Mien van Bree? Luister dan naar het gesprek op Radio 1 waarin Herman van der Zandt met Mariska Tjoelker praat over Mien en hoe het wielrennen voor vrouwen in Nederland is begonnen. Hier het fragment (helaas kunnen we het fragment niet isoleren, luister vanaf 1 uur en 40 min) | | | | CROW/Fietsberaad: Goed nieuws, aandeel fiets woon-werkverkeer stijgt na aanleg Doorfietsroutes Tijdens onze bijeenkomsten en in deze nieuwsbrief hebben we regelmatig aandacht besteed aan de aanleg en realisatie van de Doorfietsroutes in onze provincie. Er is onlangs onderzoek gedaan naar het effect en wat blijkt: Doorfietsroutes hebben tussen 2010 en 2021 geleid tot 10% stijging van het aandeel fietsers in woon-werkverkeer voor wie een groot deel van de snelste route naar het werk via het tracé van een doorfietsroute loopt. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Radboud Universiteit en Breda University of Applied Sciences. Klik op 'lees meer' voor het volledige artikel zoals te lezen bij CROW Fietsberaad. Lees meer | | | | Ken je Heel Utrecht Fietst al? De coalitie Heel Utrecht Fietst laat alle Utrechters de voordelen van de fiets zien en ervaren: gezondheid, verkeersveiligheid, fietsplezier, sport & recreatie, mobiliteit, duurzaamheid, betaalbaarheid. Het doel: meer Utrechters op de fiets krijgen en houden. Je kent ze o.a. van projecten en initiatieven als De Fietsdeal, Fietshubs, Fiets-educatie, de organisatie van diverse fietsactiviteiten en fiets-inleverpunten. Op de foto zie ze in actie deze zomer tijdens hun overleg bij Fietshub De Maarschalk, waar we op 12 december te gast zijn. Partners in de coalitie zijn onder andere SportUtrecht, Fietsersbond, U-stal, Bikeflip, Tweewieleracademy, Wheelchair Skills Team, de Fietsburgemeester, stichting Leergeld, gemeente Utrecht en Project O. Meer weten over de activiteiten van Heel Utrecht fietst of zelf meedoen? Klik op de link hieronder.
Lees meer | | | | Fietsersbond: Korte film Rotterdam Fietst! We zijn dan wel de Utrecht Bike Community, maar we hebben ook oog voor mooie dingen die elders in het land gebeuren. Ook hebben we regelmatig contact met andere fietsregio's. De Fietsersbond Rotterdam+Regio heeft een inspirerende korte film laten maken over fietsen in Rotterdam. Documentairemakers Gertjan Hulster en Arne Gielen (bekend van Why we Cycle en Together we Cycle) laten zien hoe Rotterdamse kinderen de stad beleven op de fiets. Ook biedt de film een blik op de toekomst. “Het is raar dat kinderen in een stad nooit een stem krijgen als het over mobiliteit gaat”, aldus Willem-Frederik Metzelaar, voorzitter van de Rotterdamse afdeling van de Fietsersbond. Het resultaat is een korte film verteld door de echte hoofdrolspelers: de kinderen van Rotterdam. “We hopen zo meer kinderen te enthousiasmeren om vaker de fiets te pakken. Wie fietst, komt letterlijk verder!”. Daar sluiten we ons graag bij aan. Klik hieronder op 'lees meer' om de video te bekijken en voor meer achtergronden hierbij.
Lees meer | | | | | Overig fietsnieuws, tips en inspiratie Tot slot hier nog interessant fietsnieuws, inspiratie, tips die we de afgelopen tijd van jullie hebben ontvangen en verzameld. Heb je zelf een tip voor deze rubriek, bijvoorbeeld een fietstip, interessant onderzoek, weetje of bijdrage op gebied van fietskunst of fietscultuur? Meld het ons.
Een kwart vindt Nederland steeds minder een fietsland NieuwsFiets 7 sept 2024: Via o.a. meewerken aan aan het Fietsers Museum en tijdens onze paneldiscussie op 3 oktober tijdens de lancering van het museum besteden we veel aandacht aan de Nederlandse fietscultuur en fietsstimulering. Op NieuwsFiets lazen we een artikel over de campagne 'Da’s zo gefietst' van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en bijbehorend onderzoek. Daaruit blijkt dat driekwart van Nederland weliswaar trots is op de Nederlandse fietscultuur, maar dat een kwart van Nederland ook vindt dat Nederland steeds minder en fietsland is. Dit en meer interesante informatie over Nederland, fietsgedrag en hoe we tegen fietsen aankijken lees je in dit artikel.
Gelezen in AD: 'De rol van de auto is overgenomen door de tweewieler' Op 12 september jl, lazen we in het Algemeen Dagblad een artikel over wat het type fiets dat je rijdt zegt over je persoonlijkheid; iets waar bij automerken altijd al veel aandacht voor was. Als UBC dromen we al jaren dat fietsen bij consumenten minstens zo'n belangrijk en positief persoonlijkheids-statement en statussymbool worden als auto's. Als je een AD-abonnement hebt kun je het artikel hier lezen. Het artikel staat dus helaas achter een betaalmuur, maar graag willen we jullie dit citaat van geograaf Josse de Voogd niet onthouden: "De fiets heeft die rol van de auto overgenomen. Degene die het zich kan permitteren in hartje Amsterdam te wonen en daarom op zijn fiets naar zijn werk kan, zegt eigenlijk: ik heb het maatschappelijk gemaakt.” Dat vinden wij een mooi statement, het gaat de goede kant op....
Le Tour Femmes trok 415.000 bezoekers Onze community is ontstaan als ‘legacy’ van de Tourstart in Utrecht. De komst van de Tour de France naar Utrecht en later ook de Giro en de Vuelta, waren in onze regio een ware katalysator voor veel mooie ontwikkelingen rond fietsen en fietsstimulering in de volle breedte. In Nieuwsfiets lazen we dat de Grand Départ en de etappes van Tour de France Femmes in Rotterdam en omstreken onlangs maar liefst 415.000 bezoekers heeft getrokken. Als Utrechters zijn we blij voor de Rotterdamse fietscommunity dat dit event zoveel mensen rond fietsen heeft verenigd. Maar vooral ook in het bijzonder met de aandacht die dit heeft opgeleverd voor vrouwen en fietsen en de vele fietsstimulerings-activiteiten die rond dit event in en rond Rotterdam zijn georganiseerd. Lees hier meer over de vele activiteiten in het kader van de Tour de Femmes in en rond Rotterdam
Leuk nieuws: Tworby ontvang Groei-investering Het is alweer een tijd geleden dat Tworby bij een van onze bijeenkomsten hun fiets-oplossing voor ouderen en mensen met minder evenwichtsgevoel kwam pitchen. Ze pitchten een mooie oplossing waarmee je gewone fietsen eenvoudig kunt ombouwen ombouwt tot driewielers. Op die manier kunnen mensen die moeite hebben met hun balans toch fietsen. Op NieuwsFiets lazen we dat ze onlangs groeigeld hebben gekregen waardoor ze hun product verder door kunnen ontwikkelen en hun bedrijf kunnen opschalen. Leuk nieuws voor dit mooie initiatief. Lees er hier meer over.
Vaarwel file, hallo fiets. De voordelen van de fiets van de zaak-regeling 2024 Wil je weten hoe de fiets-van-de zaak-regeling in elkaar zit? Ondernemerstitel De Zaak geeft op haar site heen heldere uitleg over de voordelen en hoe de regeling voor werkgevers, werknemers en zzp-ers in elkaar steekt. Bekijk het hier.
Onderzoek toont aan: van Podcasts luisteren ga je niet slechter fietsen Leuk nieuws voor podcast-liefhebbers, gezien in de nieuwsbrief van het CROW Fietsberaad: onderzoekers van de Technische Universiteiten van Denemarken en Braunschweig (Duitsland) hebben onderzocht of het luisteren van podcasts niet teveel afleidt tijdens het fietsen. Dat blijkt mee te vallen. Lees hier meer over het onderzoek en de resultaten.
Kijk mama, zonder handen. De zelfrijdende fiets!? Vergeet zelfrijdende auto's: In juli 2021 (!) publiceerde Mashable al deze video over de zelfrijdende fiets, ontwikkeld door ontwikkelaars van Huawei. We zijn benieuwd of we deze ook op de Utrechtse fietspaden tegen gaan komen... | | | | Dat was het voor deze keer. We hopen je te hebben geïnspireerd en zien je graag bij de aankomende activiteiten: zaterdag 21 september bij het Oncomid Beweeg- en Kennis-event, donderdag 3 oktober bij UBC Te Gast Bij ROM Utrecht Region tijdens Cycle Mobility Summit, of donderdag 12 december bij Fietshub De Maarschalk. De volgende keer jouw verhaal / project / idee / innovatie / artikel / oproep/ pitch via deze nieuwsbrief of tijdens een bijeenkomst met de community delen? Ook ontvangen we graag bijdragen en tips op het gebied van fietskunst, fietspoëzie, fietshumor, fietsmuziek en fietscultuur. Mail ons: welkom@utrechtbikecommunity.nl Volg ons ook LinkedIn, ook hier delen we regelmatig nieuws en oproepen.
| | | | | |