De Cyclehub start in Nieuwegein

De Cyclehub start in Nieuwegein

8 jul 2019 door Nelske Thalen

cyclehub.jpeg

De Cyclehub, een initiatief van de Tweewieler Academy in Nieuwegein gaat samen met het UWV een nieuwe opleiding starten: Branchemedewerker Basis Fietstechniek. Een stukje sociaal verantwoord ondernemen? 

De Cyclehub, een initiatief van de Tweewieler Academy in Nieuwegein gaat samen met het UWV een nieuwe opleiding starten: Branchemedewerker Basis Fietstechniek. Een stukje sociaal verantwoord ondernemen? 

De opleiding is een nieuwe spoedcursus voor zijinstromers in de fietstechniek. Deze samenwerkingspartners hebben de ambitie om binnen een periode van twee jaar in totaal 80 medewerkers op te leiden. Nu is er een flink tekort aan personeel in de sector. Het probleem van een tekort aan fietspersoneel speelt al langer. Zo berichtte dagblad Trouw in 2017 (14 aug) al over initiatieven van de Tweewieler Academy om het tekort aan te pakken. Nu gaan ze dat dus ook doen door samen te werken met het UWV.

In de cursus leren deelnemers in vier maanden tijd de basisbeginselen van het vak - 90% van de opleiding vindt op de werkvloer plaats en er zijn 24 theoriedagen. Wie slaagt voor het afsluitende branche-examen krijgt een contract van acht maanden bij een fietsspecialist. Aan het einde van de rit heeft de kandidaat een diploma en een jaar én een jaar werkervaring. Zo wordt het vinden van een baan wat makkelijker.
Omdat de jaarlijkse instroom van 175 leerlingen voor de reguliere MBO opleiding tot technicus onvoldoende is om het tekort in de fietsbranche aan te vullen, worden ook carrièreswitchers en uitkeringsgerechtigden toegelaten tot de opleiding. Dit gaf Robbert-Jan van den Berg, manager van de Tweewieler Academy, aan in een interview met Tweewieler. Door het toelaten van carrièreswitchers en door de samenwerking met het UWV kan het tekort misschien sneller worden opgevuld. Voor de eerst genoemde groep is het een gekke situatie. Zij moeten in hun huidige baan verliezen om tot de opleiding toegelaten te mogen worden en de kans bestaat dat ze geen recht hebben op een uitkering. Het wordt afwachten hoe dit uitwerkt in de praktijk. 
Voor de laatst genoemde groep is het mooi initiatief. Je kunt het onder sociaal verantwoord ondernemen plaatsen. Hopelijk  ontstaat er een win-win situatie voor werkzoekenden en de fietsbranche.
Belangenbehartiging Fietsindustrie Gezondheid, sport en bewegen
Sluiten