Save the date 7 dec Science Park, terugblik Jaarbeurs, Wielergala en fietsnieuws,
nieuwsbrief #12

Ha ##firstname##,

Op de drempel van het weekend ontvang je onze nieuwsbrief met o.a. meer informatie over het programma van onze komende bijeenkomst op 7 december a.s. bij Utrecht Science Park. Daar hopen we je weer te mogen begroeten. Dan staat o.a. de wetenschap rond fietsen centraal, bieden we diverse andere interessante sprekers het podium en kijken we met jullie vooruit naar 2024.
Ook lees je hieronder het verslag van 'UBC Te Gast in de Jaarbeurs' en meer over het Nationale Wielergala, inclusief een speciale UBC-ledenactie!
Dat en meer fietsnieuws uit de community lees je hieronder.

Veel leesplezier, hartelijke fietsgroet en tot ziens bij Utrecht Science Park!?

Ernest en Frank
N
amens de Utrecht Bike Community
P.S. Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar anderen voor wie dit interessant is.

Save the date en meld je aan: 7 december UBC Te Gast bij Utrecht Science Park

Tijdens onze 4e en laatste UBC-bijeenkomst van dit jaar, donderdagmiddag 7 december, zijn we te gast bij Utrecht Science Park, het bolwerk van de wetenschap. Hier werken 80.000 mensen van kennisinstellingen, onderzoeks-instituten en bedrijven intensief samen om oplossingen te vinden voor een gezonder en langer leven. Tijdens deze bijeenkomst staat de wetenschap rond fietsen centraal. Over: fietsprofessoren, fietswetenschap, bikeonomics, fietsdata en maatschappelijke kosten-batenanalyses.

Het programma:

  • Van onze gastheer Henk Jan van der Velden. Managing Director van Utrecht Science Park gaan we horen wat er hier allemaal gebeurt. Ook op het gebied van fietsen en de wetenschap.
  • Met Joost de Kruiff van Dutch Cycling Intelligence spreken we over de huidige status en ontwikkelingen op het gebied van fietswetenschap, fietsprofessoren en fietsdata-science.
  • Pim van der Zwet, adviseur van Decisio. Over o.a. de maatschappelijke kosten-baten-scans bij fietsen, bikeonomics en hoe zijn organisatie daarmee verschillende organisaties bijstaat.
  • Christiaan Rasch, oprichter en directeur van MobilityLabel. Hij laat o.a. zien hoe de wetenschap zijn weg vindt bij het geven van inzicht op de impact van interventies op het gebied van mobiliteit. En hij licht toe hoe overheden hierbij hun data-dashboard gebruiken.
  • Vooruitblik 2024: Tijdens deze bijeenkomst kijken we ook vooruit naar het komende jaar. We geven je een inkijkje in onze plannen en het UBC-programma voor 2024. Maar de community, dat zijn we samen. Dus we willen ook graag aandacht besteden aan de plannen van onze community. Dus ook die van jou of jouw organisatie. Daarom een oproep: deel met ons wat je plannen, ambities, wensen, ideeën of projecten voor 2024 zijn. En vooral wat je met de community wilt delen of waar je de hulp van onze zeer diverse community -van inmiddels ruim 650 fietsprofessionals- bij kunt gebruiken. Een kans die je niet wilt missen! Dus mail ons je plannen, ideeën en waar je hulp van de community bij kunt gebruiken: welkom@utrechtbikecommunity.nl. Mocht je er 7 december niet bij kunnen zijn, ook dan ontvangen we graag je plannen, ideeen, vragen of oproep. Dan gaan we kijken hoe we je verder kunnen helpen.

Natuurlijk en minstens zo belangrijk: we sluiten weer af met onze altijd weer gezellige en nuttige netwerkborrel, deze keer aangeboden door onze host: Utrecht Science Park.

De tijden:
15.00 - 15.30: Inloop
15.30 - 17.00: Plenair programma
17.00 - 19.00: UBC's Nuttige Netwerkborrel

Locatie:
Stichting Utrecht Science Park
Heidelberglaan 11, 3584 CS Utrecht

Save the date en meld je aan
Wil je deze laatste bijeenkomst van 2023 niet missen? 
Meld je dan hieronder aan.
Kort voor de bijeenkomst ontvang je een e-mail met de laatste praktische details
Tot ziens op 7 december!

>> Meld je hier aan voor deze bijeenkomst

Terugblik 19 oktober: UBC te Gast bij Jaarbeurs

20231019 ubc te gast jaarbeurs_ubc_netwerkbijeenkomst_51_dcw-logo Fietsambities jaarbeurs 150k

Wat hadden we op 19 oktober j.l. een enerverende bijeenkomst! Samen met onze gastheer Koninklijke Jaarbeurs mochten we maar liefst 140(!) fietsprofessionals- en geïnteresseerden ontvangen voor onze ramvolle talkshow, de borrel en niet te vergeten de social rides, voorafgaand aan de bijeenkomst.
Het zaalprogramma stond in het teken van o.a. fiets-ambities, bikeonomics, innovatie, (inter-) nationale fiets-stimulering en fietstrends. Daarbij bleek weer eens; iedereen heeft 'last' van ambitie.

Tijdens de levendige talkshow interviewden onze presentatoren, Kaspar Hanenberg en Ernest van den Bemd, o.a. de volgende sprekers:

Jaarbeurs-CEO Jeroen van Hooff en Ralf van Heugten, Project Manager van het Jaarbeurs Fietsteam over de ambities van de Jaarbeurs op gebied van fietsen en fiets-evenementen. Daarbij ging het zowel over de plannen voor de Dutch Cycling Week, als de integratie van fietsen en de fiets in de vele andere zakelijke en publieks-evementen in de Jaarbeurs.
Ook spraken we met hen en met René Koppert van organisator Club 48 over het Nationale Wielergala dat op 27 november voor het eerst in de Jaarbeurs in fietsstad Utrecht plaatsvindt. Dit prestigieuze jaarlijkse award-gala waarbij de Wielersporters van het Jaar worden gekozen, vond de afgelopen 60 jaar in s-Hertogenbosch plaats. In samenwerking met organisator Club 48 en Vuelta-partners 's-Hertogenbosch, BrabantSport en Utrecht Marketing is dit gala naar de Utrechtse Jaarbeurs verhuisd. René Koppert en Jeroen van Hooff lichtten deze stap nader toe.
Let op: Voor het Nationale Wielergala habben we een speciale UBC leden-actie!
Zie hieronder hoe jij hier op 27 november bij kunt zijn!

20231019 ubc te gast jaarbeurs_ubc_netwerkbijeenkomst_55_dcw-logo shelley dce en rom 150k

Shelley Bontje van de Dutch Cycling Embassy en Jaap Breugem van ROM Utrecht Region vertelden over de (inter-) nationale kansen voor de fietsindustrie. Als concreet voorbeeld nam Jan-Willem de Bie de zaal mee hoe zijn bedrijf Armada Mobility steeds meer zaken in het buitenland doet.


Ewoud Vink van het Fietsteam van de Provincie Utrecht vertelde over fiets-innovaties, wat de Provincie op dit vlak allemaal onderneemt en hoe ze structureel met innovaties aan de slag gaan. Hierbij kwam ook de rol van onze community als verbinder, podium en aanjager voor mensen en initiatieven aan de orde.

20231019 ubc te gast jaarbeurs_ubc_netwerkbijeenkomst_64_dcw-logo crankstafette arne schaddelee andr

Met de 'bestuurlijke Crankstafette' beleefden we de symbolische overdracht van het UBC-stokje van Arne Schaddelee aan André van Schie. Zo maakte de zaal op een sympathieke manier kennis met de nieuwe, voor fietsen en fietsbeleid verantwoordelijke, gedeputeerde van de Provincie Utrecht.
(Voor meer informatie over André van Schie en de speerpunten van zijn fietsbeleid: zie ook het artikel verderop in deze nieuwsbrief)

20231019 ubc te gast jaarbeurs_ubc_netwerkbijeenkomst_69_dcw-logo Myron Ter Haar NTFU 150k

Myron Ter Haar van Wielersportbond NTFU presenteerde de meest opmerkelijke uitkomsten en trends uit de Nationale Wielermonitor, het onderzoek onder de 900.000(!) sportieve fietsers die ons land telt. Ook spraken we met haar over o.a. de toegenomen populariteit van wielersport bij vrouwen, gravelbiken en hun campagnes voor meer inclusiviteit in de wielersport.

De nieuwe fietsburgemeester Belle De Gast, opvolgster van Jelle Bakker, stelde zich ook voor aan het publiek.

Tijdens de pitches vertelde Harmen van de Kamp van het UW-bedrijf over Bike Valley, het initiatief om in Nederland Fietsland meer fietsen te gaan produceren. Hij riep de zaal op om hierbij meer samen te werken en daarbij ook te denken aan het betrekken van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die bij UW al veel ervaring hebben met het assembleren van fietsen.

20231019 ubc te gast jaarbeurs_ubc_netwerkbijeenkomst_75_dcw-logo Matina Cech trade 150k

Als uitsmijter boden we de delegatie van CzechTrade het podium. Ambassade-medewerkers, Stanislav Benes, Minister-Counsellor, Economy and Trade en Martina Paříkova, Director CzechTrade Netherlands presenteerden een 6-tal interessante Tsjechische fietsbedrijven die graag zaken willen doen in Nederland. Daarop volgden enthousiaste en interessante pitches van (e-)bike fabrikanten als Leader Fox, BP Lumen, Levit Bikes en E-CAFE BIKE, indoorfiets-trainings-app ROUVY en bandenmerk Zleen. Deze bedrijven presenteerden zich ook tijdens de aansluitende netwerkborrel.

Het was weer een boeiende, informatieve en gevarieerde bijeenkomst.
Daarbij werd ook weer duidelijk werd hoe de private en de publieke sector elkaar kunnen helpen en versterken.
Voor ons was het daarbij extra motiverend om van om van diverse sprekers te horen hoe de Utrecht Bike Community en het netwerk hen had geholpen om hun ideeën, initiatieven en bedrijven verder te brengen.
Tijdens de aansluitende nuttige netwerkborrel werden deze woorden vervolgens weer in actie omgezet.

20231019 ubc te gast jaarbeurs_ubc_netwerkbijeenkomst_39_dcw-logo czechtrade rouvy demo 150k

Hartelijk dank aan onze host van deze bijeenkomst: de Koninklijke Jaarbeurs en in het bijzonder aan Ralf van Heugten en zijn fietsteam voor de gastvrijheid, de prettige samenwerking en de uitstekende verzorging.

27 November: Het Nationale Wielergala! En jij kunt erbij zijn!

Wielergala 2022 camera1-138 tafel 150kFoto: Kempenfoto.nl

Op 27 november vindt in de Koninkijke Jaarbeurs het Nationale Wielergala plaats. Tijdens dit jaarlijkse feestelijke award-gala dat ook op tv wordt uitgezonden, worden de Wielersporters van het jaar gekozen. Dit prestigieuze wielersport-evenement vond de afgelopen 60 jaar in 's-Hertogenbosch plaats. In samenwerking met organisator Stichting Club 48 en de Vuelta-partners Gemeente s-Hertogenbosch, BrabantSport en Utrecht Marketing heeft de Jaarbeurs dit gala naar Fietsstad Utrecht weten te halen. Hiermee wil Club 48 invulling geven aan de ambitie om het nationale profiel van dit evenement verder te versterken.

UBC-ledenaanbod: Unieke kans om erbij te zijn

Wil je dit unieke evenement meebeleven? In overleg met de organisatie hebben we een exclusieve aanbieding weten te regelen voor een gelimiteerd aantal geintereseerden: We kunnen 5 leden van onze community VIP-plek bieden aan de speciale UBC-tafel. Deze 5 VIP-arrangementen kunnen we je aanbieden voor €275,- ex. btw. p.p. (normale prijs €312,50 p.p.).
Heb je interesse? Stuur dan een mail naar welkom@utrechtbikecommunity.nl. De 5 gelukkigen ontvangen van ons bericht.

Eigen tafel kan ook
Wil je erbij zijn met je relaties en/of collega's met een eigen tafel voor je organisatie of bedrijf?
Neem dan contact op met Ralf van Heugten, Projectmanager Jaarbeurs, mail hem op ralf.van.heugten@jaarbeurs.nl of bel hem op: 06-48 25 86 23
Voor meer info over het Nationale Wielergala, klik op 'Lees meer:'

Lees meer
Van de bestuurstafel: recente ontwikkelingen

2022UBC Bestuur Zeist Beaufort huis 700 x 525
Er gebeurt veel rond de Utrecht Bike Community. Naast het organiseren van bijeenkomsten zoals de 'UBC te Gast Bij'-bijeenkomsten bij o.a. UW-bedrijf, PON MOVE Amsterdam, de Jaarbeurs en Utrecht Science Park, UBC Café's en gezamenlijke fietstochten, helpen we mensen en ideeën met elkaar te verbinden, denken we met mensen en organisaties mee, brengen we nieuwsbrieven uit en nog veel meer.
Achter al deze activiteiten zit een organisatie: de Stichting Utrecht Bike Community. De afgelopen tijd hebben we ook aan de organisatie en de continuiteit gewerkt. Zo zijn er enkele wijzigingen in het bestuur doorgevoerd.

Nieuwe samenstelling van het bestuur:

  • Frank Felix is teruggereden als voorzitter en bestuurslid omdat hij nu uitvoerend actief is voor de community en o.a. de werkzaamheden van Nelske Thalen heeft overgenomen.
  • Bestuurslid Gjilke Keuning is onze nieuwe voorzitter. Ze werkt o.a. voor de Hogelschool voor de Kunsten als Kwartiermaker De Kunst van Zorg en Welzijn. Mogelijk ken je haar van onze bijeenkomsten en haar inspirerende lezing tijdens onze bijeenkomst bij ASR over 'Fietsflow' en fietsgeluk.
  • Lucas Harms is afgetreden als secretaris en bestuurslid. Dit in verband zijn afscheid als directeur van de Dutch Cycling Embassy en omdat hij een tijd ging reizen. Gelukkig blijft hij verbonden als adviseur en reizende reporter: hij zal ons op de hoogte houden van van interessante buitenlandse fiets-gerelateerde zaken.
  • Bestuurslid Allal Salou vervangt Lucas als secetaris. Naast Utrechter en sportief fietser (denk aan zijn presentatie over fietsen in Marokko bij onze bijeenkomst bij het UW bedrijf) is hij Regiomanager JGZ Zuid Holland West.
  • Bestuurslid Kaspar Hanenbergh, onze fietshistoricus en tevens bij jullie bekend als mede-presentator tijdens bijeenkomsten blijft onze penningmeester.

Continuïteit waarborgen

Naast de bestuurswijzigingen, is er ook gewerkt aan de financiële continuïteit: zonder financiële middelen zijn onze activiteiten uiteraard niet mogelijk.
De Stichting Utrecht Bike Community is 5 jaar geleden opgericht om fietsen en de fiets in de Provincie Utrecht te stimuleren en het netwerk van fietsprofessionals met elkaar te verbinden. Aanleiding was o.a. dat men het netwerk van fietsprofessionals en de brede variëteit aan fiets-initiatieven die in onze regio ontstonden rond de Tour-start en de andere grote wieler-rondes niet verloren wilde laten gaan. Men wilde dit unieke en nuttige netwerk en haar rol als verbinder en vliegwiel voor fiets-initiatieven juist verder uitbouwen. Daarom werd -mede op initiatief van de Provincie en de Gemeente Utrecht- de Stichting Utrecht Bike Community opgericht. De subsidies van de Provincie en de Gemeente maken onze community en activiteiten voor een belangrijk deel mogelijk.
Daarnaast leveren alle bedrijven en organisaties die onze evenementen hosten ook een essentiele bijdrage. Hetzelfde geldt voor alle sprekers en de inhoudelijke bijdragen, columns en input van onze leden. Dankzij deze sponsoring in natur  kunnen we jullie telkens weer compleet verzorgde evenementen op inspirerende locaties voorschotelen. Dat stelt ons ook in staat om (bijna) al onze activiteiten gratis aan te bieden.
Samen met o.a. onze penningmeester Kaspar Hanenbergh zijn we de laatste maanden druk bezig geweest met de subsidieaanvragen om onze activiteiten en de community voor het komende jaar weer te kunnen borgen.

Heb je een idee of wil je bijdragen?

Mocht je ideeën hebben, willen bijdragen of met je organisatie willen optreden als host van een bijeenkomst of activiteit, stuur ons dan een mail, want de community dat zijn we samen: welkom@utrechtbikecommunity.nl

OVERIG FIETSNIEUWS
Het nieuwe coalitieakkoord en nieuwe gedeputeerde André van Schie

Tijdens onze bijeenkomst in de Jaarbeurs maakten we al kort kennis met de nieuwe gedeputeerde André van Schie. Hij is verantwoordelijk voor het fietsbeleid in de Provincie Utrecht en heeft het stokje overgenomen van Arne Schaddelee.
Onlangs is ook het nieuwe coalitieakkoord gepresenteerd, met de ambitieuze titel: '2023- 2027 Aan de slag voor Utrecht; Voor een duurzame, gezonde, groene en ondernemende provincie.'
Wil je weten wat daarin staat over fietsen, gezonde keuzes, de Dam tot Dom-route, Doorfietsroutes en wat de ambities en speerpunten van André van Schie op het gebied van fietsen zijn? Lees dan verder.

Lees meer
Verslag Mobiliteitsweek 16-22 september

In september vond de Mobiliteitsweek plaats: een nationale campagne en actieweek om duurzame, groene en gezonde mobiliteit in de schijnwerpers te zetten en reizigers bewust te maken van hun keuzes. In onze nieuwsbrief van Augustus jl. besteedden we aandacht aan de Utrechtse activiteiten in het kader van deze campagne en deden we een oproep aan de community om mee te helpen.
Check de link hieronder, bekijk het fotoverslag en zie meteen ook een aantal UBC-bekenden in actie:-)

Lees meer
De Belgische methode: belonen van wandelen en fietsen naar school werkt!

Mooie inspiratie uit de community: een community-lid wees ons op de effectieve 'Belgische methode' om schoolgaande kinderen te stimuleren om naar school te wandeen of te fietsen. Bij deze methode worden kinderen die lopend of fietsend naar school gaan hiervoor via een digitaal beloningssysteem beloond. Ze ontvangen E-Bucks, digitale munten, die ze kunnen verzilveren bij de plaatselijke middenstand. Zo snijdt het mes aan meerdere kanten.
Diverse Belgische gemeenten en scholen doen hier inmiddels aan mee. Deelnemende scholen rapporteren dat het aantal kinderen dat lopend of fietsend naar school gaat gemiddeld met 50% stijgt.
Dit Belgische voorbeeld krijgt intussen ook navolging bij Nederlandse gemeenten en ook Nederlandse media besteden hier aandacht aan.
Die Belgen zijn zo gek nog niet. Na de Bob-campagne, is dit weer een mooie aanpak die we kunnen overnemen van onze zuiderburen. Meer weten? Lees hieronder meer over het Belgische E-Buck-programma.

Lees meer

De volgende keer jouw verhaal / project / idee / innovatie / artikel / pitch via deze nieuwsbrief of tijdens een bijeenkomst met de community delen? Meld het ons: welkom@utrechtbikecommunity.nl