wat speelt er in de community?
nieuwsbrief #9

Ha ##firstname##,

Utrecht is goed aan de weg aan het timmeren als het gaat over de fiets. We voeren nogal wat internationale lijstjes aan als dé fietsregio. En daar zijn we als community trots op!

Wij kijken met plezier terug op 'UBC te gast bij UW'  op donderdag 23 februari. Een bijeenkomst waarbij "inclusiviteit" vanuit verschillende hoeken werd belicht: We gunnen tenslotte iedereen het profijt van het fietsen.

De tijd vliegt! Na 4 enerverende jaren UBC mogen we in 2023 ons houten jubileum vieren: gefeliciteerd allemaal! De pret van het samenwerken binnen deze community blijft inspirerend. Daar stonden we uiteraard even bij stil en vragen jullie het nieuws hierover goed in de gaten te houden over hoe we dat door het jaar heen gaan vieren.

Meer weten over alle andere wetenswaardigheden, inspiratie en andere nieuwtjes lees dan hieronder verder.

Hartelijke fietsgroet,

namens de Utrecht Bike Communiy,
Nelske en Ernest

P.S. Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar degene die dit volgens jou ook zou willen weten.

SAVE THE DATE : donderdag 29 juni - UBC te gast bij PON in Amsterdam

Op donderdag 29 juni maken we een uitstapje naar Move Amsterdam van PON waar ook alle merken van PON-Bike te zien zijn in de Ride Out aldaar. Het programma houden we nog even geheim (misschien een fietsrit?? ;), maar ga er vanuit dat het in de middag is. Zet je het alvast in jouw agenda?

Terugblik: UBC te gast bij UW

Donderdag 23 februari waren we met UBC te gast bij UW-bedrijf waar het thema inclusiviteit centraal stond. Dit thema werd vanuit alle verschillende hoeken bekeken. Van fietsarmoede tot poëzie. We stonden nu ook al even stil bij het Houten jubileum van UBC. 

Lees meer
Column: Spring maar achterop!

door Kaspar Hanenbergh

Kaspar is naast de penningmeester van UBC, ook onze fietshistoricus, auteur en verhalen verteller  over fietsen. Regelmatig zal hij vanaf hier zijn fietsbril laten spreken. Lees zijn column:

Lees meer
Ik fiets, nieuwe inzichten en wat brengt 2023

ingezonden door provincie Utrecht

Sinds september 2019 is Ik fiets met de website en de app een belangrijk instrument voor de fietsstimulering. Voor de fietser zijn er diverse voordelen als het winnen van punten, challenges, probeeracties en Schwung, om eerder groen te krijgen bij verkeerslichten. Voor de fietsende werknemer of werkgever biedt de app inzicht in de manier waarop en hoeveel er is gereisd. Wil je weten wat er voor acties zijn geweest en wat de app oplevert? 

Lees meer
Waar stem jij op?

Artikel van Fietsersbond

De ChristenUnie is het meest fietsvriendelijk in het verkiezingsprogramma voor de Provinciale Statenverkiezing 2023, op korte afstand gevolgd door GroenLinks. In 2019 waren D66 en GroenLinks nog de best scorende partijen. De Fietsersbond vergeleek de verkiezingsprogramma’s van alle partijen op punten als investeringen in doorfietsroutes, onderhoud van recreatieve fietspaden en de combinatie fiets en het openbaar vervoer. 

Lees meer
Verslag Fiets & Wandelbeurs

FWB - UBC banners

door Ernest van den Bemd

Het was duidelijk de eerste vrije Fiets & Wandelbeurs sinds COVID. Het zoomde en bruiste volop. Het deed denken aan vervlogen tijden. Wie herinnert zich nog de eerste fietsvakantie beurzen in de begin jaren 80 in de Beurs van Berlage? Ook hier in Utrecht waren de bezoekers nog steeds op speurtocht naar de pareltjes en naar nieuwe handige gadgets en konden er weer vele testritjes gemaakt worden op een e-bike. Met in totaal 26.594 bezoekers kun je wel echt spreken van een succesvolle editie.Op vrijdag en zaterdag zaten zo ook diverse lezingzalen vol en moesten ze aardig wat mensen teleurstellen. Toen ik even in de stand iemand moest waarnemen was het ouderwets genieten zowel voor als achter de schermen.

De adviesraad fietsroutes nodigt uit...

door Ronald Löhr van de adviesraad.

De onafhankelijke adviesraad fietsroutes van de provincie Utrecht geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de gedeputeerde mobiliteit van de provincie. De ambitie daarbij is om de provincie te helpen het fietsen in de provincie nog meer te stimuleren en comfortabeler te maken. De adviezen hebben een breed karakter en gaan bijvoorbeeld over de relatie tussen natuur en fietsroutes of over de aanleg van doorfietsroutes in kleine kernen. Laurens Hitman, voorzitter van de raad, nodigt jou uit om met ideeën voor adviezen te komen die samen met jou door de raad kunnen worden uitgewerkt. Laurens benadrukt dat het niet gaat om een structurele inzet - het gaat om een bijdrage voor een advies over een onderwerp dat jou aan je hart gaat en waar je graag aan wilt bijdragen. Heb je ideeën of suggesties, meld je dan bij de secretaris van de adviesraad, Ronald Löhr (ronald@plein13.nu)

Wij waren op de radio! Luister het terug!

Om sfeer te proeven, achtergrond informatie en enkele mensen te spreken was Martin Minkema (Radio VPRO OVT) te gast bij onze bijeenkomst bij UW. Hij interviewde daarna enkele communityleden voor zijn tweeluik: Het spoor terug op de fiets.  

De uitzending van 5 maart ging over de oorsprong van het rijwiel, hoe die Nederland veroverde en de aard van de 'Nederlandse fietscultuur'. Hier waren Kaspar Hanenbergh en Angela van der Kloof te horen. Op 12 maart is o.a. Ernest te horen en deze aflevering gaat vooral over de veranderende fietscultuur met het oog op de E-bike-revolutie.

Lees meer
5 maart t/m 23 april - Galerie Bonnard: expositie over de fiets

Meer dan 50 kunstenaars uit binnen- en buitenland maken exclusief voor deze expositie een kunstwerk. De expositie staat in het teken van de bekende uitspraak die Joop Zoetemelk deed toen hij de vraag kreeg voorgelegd waaruit zijn leven naast het fietsen bestond. ‘De fiets, de fiets en verder niets’ was hierop zijn antwoord. Daarnaast is de zin inmiddels een titel van een boek en wordt het op veel plaatsen gebruikt als het gaat om ‘ de liefde voor de fiets en/of de koers’.

Lees meer
26 maart: Gravelride Rally Team Homex

ingezonden door Keistad Fietsfestival

Van 13 t/m 22 mei 2023 rijdt rally team HOMEX The Knights of The Island. Dat doen ze voor MEDAIR om geld op te halen voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Op 26 maart organiseert dit team een Gravelride waar ook jij aan kan deelnemen en zo een bijdrage te leveren om het werk van deze noodhulporganisatie te steunen.

19 april: Movie Night Cracked Earth en Gear Swap Party

ingezonden door Keistad Fietsfestival

De fietsfilm Cracked Earth legt de levens van fietsers over de wereld vast. In gebieden waar klimaatverandering niet een toekomstig probleem zijn maar dagelijkse realiteit. 

Lees meer

Hier de volgende keer jouw verhaal / project / idee / innovatie? Stuur hem in! 

Welk fietscafé heeft jouw voorkeur?

Dat fietsen smaakt naar meer … dat jubileum is best een goed excuus ;) We hebben een voorselectie gemaakt uit de vele opties om samen te gaan fietsen en tegelijkertijd ons jubileum te vieren. Keuze uit Giro op 20 mei of etapas-Utrecht op 3 juni als onze jubileumtour-tocht. 

GIRO - 20 mei
Het feest van de trilogie startte destijds met de Giro die op 9 mei 2010 Utrecht als eerste grote wielerronde aandeed. Een Italiaans feestje al fietsend vieren? Het was tenslotte de trilogie die de fundering legde voor onze community.
>> ik stem op deze >>

ETAPAS - 3 juni
Je kunt er ook voor kiezen om samen fietsend terug en vooruitkijken op die trilogie en UBC maar dan nog net wat bourgondischer. Die Utrecht-etappas-tour is namelijk een echte  relaxte tocht langs parels uit de regio met hapjes en drankjes onderweg en bij de finish. Kortom wordt het iets bourgondischer?
>> ik stem op deze >> 

Wij zorgen in beide gevallen voor een aparte hangout voor de community. Voor de editie van het fietscafé vragen we wel een bijdrage.

STEM HIER

Waar UBC zich mee bezig houdt

Afgelopen bijeenkomst hebben wij in het kader van ons jubileum het 'UBC-wiel' gepresenteerd. In dit wiel vind je de diversiteit aan winst van het fietsen als totaal en verdeeld over de verschillende domeinen. Het gaat hier natuurlijk over zowel de maatschappelijke als economische waarde. Het is een sterke motivatie en agenda-handvat tegelijkertijd voor ons als community om aan de hand hiervan samen te werken aan  de ambities van onze regio en meer. En bovenal  is zo nog veel onbenut potentieel.

De ervaring leert inmiddels dat dit beeld voor zowel de professionals als de leken verassend is om dat veelomvattende profijt van die fiets zo in één beeld samengevat te zien.

Nu we hier al ruim vier jaar samen aan hebben gewerkt met inmiddels 600 bevlogen professionals zou je ons ook zou kunnen verbeelden: