28 Maart UBC Te Gast Houten, het laatste fietsnieuws en veel meer...
nieuwsbrief #15, 26 februari 2024

Ha ##firstname##,

Daar zijn we weer! We hopen dat je een fijne voorjaarsvakantie hebt gehad.
Wij zijn inmiddels het jaar goed gestart met een geslaagde Nieuwjaarsborrel en hier weer een ramvolle nieuwsbrief met veel fietsnieuws uit Utrecht en de community. Vol inspiratie, tips en meer informatie over onze komende bijeenkomst: 28 maart UBC Te Gast in Fietsstad Houten. Daar gaan we al fietsend en tijdens het zaalprogramma achterhalen hoe en waarom Houten dé fietsstad van Nederland is. We hopen je dan weer te mogen begroeten. Dus lees snel verder en meld je aan voor UBC Te Gast in Houten.

Veel leesplezier, hartelijke fietsgroet en tot ziens in Houten!?

Ernest en Frank
N
amens de Utrecht Bike Community
P.S. Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar anderen voor wie dit interessant is.

Meld je aan: 28 maart UBC Te Gast in Houten. Inclusief fiets-excursie op eigen of leenfiets

Op donderdagmiddag 28 maart, zijn we te gast in de Raadzaal van de Gemeente Houten: dé fietsstad van Nederland. Hier gaan we horen wat Houten zo bijzonder maakt als het gaat om fietsen en zoomen we in op het 'fiets-DNA' van Houten.
Voorafgaand aan het zaalprogramma kun je dan ook meefietsen met de gezamenlijke fietstocht, een excursie langs de fiets-highlights van Houten. Dan kun je dit alles ook zelf te ervaren.
Samen met onze gastheer en Fiets-ambassadeur André Botermans van de Gemeente Houten nemen we je mee in het verhaal van fietsstad Houten.
Maar daarnaast hebben we ook nog diverse andere sprekers en onderwerpen.
Hieronder het programma op hoofdlijnen, meer details volgen binnenkort.
Meld je hieronder direct aan dan ben je zeker van je plek; de capaciteit van de Raadzaal is beperkt.

Collage Fietsen Te gast bij houten 3 fotos 1028 x310 2024-02-13 om 14.50.53Het programma op hoofdlijnen:

13.00: Gezamenlijke fiets-excusie

  • We starten om 13.00 met een gezamenlijke fietstocht door Houten. Tijdens deze recreatieve en informatieve fiets-excursie leiden we je langs de fiets-highlights van Houten: ervaar zelf waarom deze stad zo fietsvriendelijk is. Dus vergeet je fiets niet. Voor degenen die niet op/met eigen fiets kunnen komen hebben we leenfietsen beschikbaar. Heb je een leenfiets nodig? Vink dan de bijbehorende optie aan op het inschrijfformulier (zie link hieronder).

15.30: Start zaalprogramma

  • Gilbert Isabella, Burgemeester van Houten, tevens Voorzitter Fietsersbond, zal ons samen met gastheer André Botermans, Fiets-ambassadeur van Houten, verwelkomen. Met hen analyseren we het 'Fiets-DNA' van Houten en gaan we op zoek naar het antwoord op de vraag waarom Houten zo'n ideale en unieke fietsstad is en hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen. Ook krijgen we van André een update over het boek dat over Fietsstad Houten dat dit jaar verschijnt.
  • Mariëtte Pol van Keuzeweg reflecteert vanuit haar expertise als verkeerspsycholoog op Houten als fietsstad en wat we tijdens de fietstocht hebben gezien. Wat kunnen we hiervan leren?
  • Met Chris Bruntlett van de Dutch Cycling Embassy plaatsen we de Houtense situatie in een internationaal perspectief. Als buitenlander werd hij in 2016 verliefd op de Nederlandse fietscultuur en schreef hij het boek: 'Building the Cycling City: The Dutch Blueprint for Urban Vitality.' Als International Relations Manager leidt hij regelmatig buitenlandse delegaties rond in Houten. Daarnaast is hij een enthousiaste en inspirerende fiets-publicist; hij schrijft niet alleen over fietsen, maar deelt ook interessante video's, podcasts en social media-berichten over fietsen, fietsstimulering en fiets-cultuur.
  • We gaan in gesprek met André Pettinga van Cyclemotions. Ook hij begeleidt regelmatig buitenlandse fietsdelegaties die in Houten hun licht komen opsteken. Hij deelt zijn ervaringen en presenteert zijn nieuwe initiatief het 'Utrechts Fietsgidsen Gilde.' Ook daar willen we meer van weten.
  • En nog veel meer: daarnaast nog meer sprekers en onderwerpen en het vaste onderdeel De Pitches, waarbij we weer een aantal mensen de gelegenheid bieden om te pitchen. Heb je een idee, innovatie, plan of een oproep voor de community? Of weet je iemand die dit podium eens zou moeten pakken? Laat het ons weten.

Uiteraard sluiten we weer af met onze altijd gezellige Nuttige Netwerkborrel, deze keer aangeboden door onze host, de Gemeente Houten.

De details:
Datum: Donderdag 28 maart 2024
Locatie: Raadzaal Gemeente Houten, Onderdoor 25, 3995 DW Houten

De tijden:
13.00: Verzamelen voor de fietstocht (voor degenen die voorafgaand aan het zaalprogramma mee gaan fietsen)
13.30: Start fietstocht langs de fiets-highlights van Houten
15.00: Inloop zaalprogramma met koffie & thee
15.30: Start zaalprogramma: het Fiets-DNA van Houten
17.00: UBC's Nuttige Netwerkborrel
±18.00: Einde bijeenkomst

Save the date en meld je aan!
Wil je deze UBC Te Gast in Houten niet missen? Meld je dan hieronder snel aan want het aantal plaatsen is beperkt.
Je kunt er voor kiezen om zowel de fietstocht als het zaalprogramma + borrel bij te wonen, of alleen het zaalprogramma met aansluitend de borrel.
Als je je hebt aangemeld ontvang je kort voor de bijeenkomst een e-mail met de laatste praktische details.
Tot ziens op 28 maart!

>> Meld je hier aan voor deze bijeenkomst

Terugblik UBC Nieuwjaarsborrel 18 januari: het was weer gezellig!

nieuwjaarsborrel ubc 18 jan 2024 Louis HartlooperOp donderdagmiddag 18 januari j.l. beleefden we de UBC Fietscafé Nieuwjaarsborrel. Samen met ruim 50 fietsprofessionals trapten we in het Utrechtse Louis Hartlooper Complex het nieuwe fietsjaar af en hieven we het glas op 2024. Voorzitter Gjilke Keuning, verwelkomde alle aanwezigen en gaf een korte update over waar we als fietscommunity nu staan, onze plannen voor 2024 en met welke thema's en onderwerpen we aan de slag gaan.

Lees meer
Terugblik 7 december - UBC Te Gast Bij Stichting Utrecht Science Park: fietswetenschap centraal

IMG_3162 7 dec 2024 science park overzicht zaal verkleind 1920x1440 135kb

Op 7 december j.l., tijdens onze laatste UBC-bijeenkomst van 2023, waren we te gast bij Stichting Utrecht Science Park, midden in het bolwerk van de wetenschap. Tijdens deze drukbezochte bijeenkomst stond de wetenschap rond fietsen centraal.
Lees hieronder het verslag van de bijeenkomst en bekijk onderaan ook de after-video.

Lees meer
Eerste Nationale Wielergala in Utrecht groot succes

20231127Nationaal wielergala overzicht 1920x 1440 134k

Op 27 November vond het Nationale Wielergala voor de eerst keer in Utrecht plaats. Na 60 jaar het evenement in 's-Hertogenbosch te hebben georganiseerd, koos organisator Stichting Club48 nu voor de Utrechtse Jaarbeurs.
Daarmee heeft onze 'Bike Capital of the World' weer een mooi fiets-evenement binnen haar grenzen. Tijdens dit jaarlijkse wielerfeest, dat ook live op Eurosport wordt uitgezonden, komt de Nederlandse wielerwereld bijeen en worden de wielersporters van het jaar gehuldigd. De Utrecht Bike Community was met een afvaardiging aanwezig op wat een zeer enerverende en inspirerende avond bleek.

Lees meer

Aankomende UBC Bijeenkomsten
Ook na UBC Te Gast in Houten hebben we al weer een aantal boeiende bijeenkomsten gepland. Noteer ze nu vast in je agenda, meer informatie volgt.

11 Juli: UBC Te Gast Bij Witteveen + Bos
Op donderdagmiddag 11 juli 2024 zijn we in Utrecht te gast bij Witteveen + Bos, een internationaal opererend advies- en ingenieursbureau dat werkt aan een betere leefomgeving voor iedereen. De 1.300 medewerkers voeren jaarlijks zo'n 4.000 projecten uit op het gebied van Water, Infrastructuur, Milieu en de Bouw. Met onze gastheren, Wim van den Berg en Martijn Akkermans, gaat we het dan o.a. hebben over de fiets als hefboom voor Ruimtelijke Ordening en Klimaat.

3 Oktober: UBC Te Gast Bij ROM Utrecht
Donderdagmiddag 3 oktober zijn we te Gast bij de ROM Utrecht Region, de organisatie die innovatie en ondernemerschap in onze regio stimuleert. De fietsbranche is één van hun aandachtsgebieden. Deze bijeenkomst vindt plaats in de Jaarbeurs, in het kader van Cycling Mobiliy en de Dutch Cycling Week. Samen met gastheer Bas Akkers en diverse sprekers gaan we het dan o.a. hebben over ondernemerschap en innovatie in de fietsbranche. Van Ralf van Heugten, Project Manager Dutch Cycling Week/Jaarbeurs gaan we horen wat er allemaal tijdens de Dutch Cycling Week gebeurt.

Noteer deze bijeenkomsten nu vast in je agenda. Binnenkort meer informatie over deze bijeenkomsten in je mailbox en volg hiervoor ook onze LinkedIn-pagina.

Gezocht: Vrijwilligers en fietsenstalling voor Fietsmaatjes Utrecht

Fietsmaatjes Utrecht 1920 x 1080verkleind 148 kbFietsmaatjes Utrecht is een nieuwe, ambitieuze organisatie die van Utrecht de fietsstad voor íedereen wil maken. Zij willen fietsgeluk bereikbaar maken voor mensen die niet (meer) zelfstandig kunnen of durven te fietsen. Dit doen ze door Utrechters aan elkaar te koppelen. De fietsmaatjes gaan dan samen fietsen op een duofiets met elektrische trapondersteuning.
In de lente starten ze met de eerste fietstochten. Daarom zoeken ze voor hun duofietsen enthousiaste vrijwilligers, geschikte fietsenstallingen en vrijwilligerscoördinatoren.
Heb je of ken je een goede stallingsplek voor een duofiets of wil je je als vrijwilliger aansluiten bij Fietsmaatjes Utrecht? Stuur dan een berichtje naar info@fietsmaatjesutrecht.nl of klik hieronder op 'Lees meer' voor meer informatie.
Natuurlijk mag iedereen die interesse heeft om fietsmaatje te worden, of het initiatief te steunen zich ook melden.

logo fietsmaatjes

Lees meer
Doe mee aan de challenge: Utrecht zoekt slimme oplossingen tegen 'fietsdrukte' in het centrum

Header challenge Gemeente Utrecht Uforward feb 2024-1920 x 790 135 kbInteressante challenge voor onze inventieve en innovatieve leden: Het is heel druk op de Utrechtse fietspaden. Daarom zoekt de Gemeente Utrecht naar slimme oplossingen om de fietsdrukte op specifieke routes in het centrum te verminderen.
Hiervoor doen ze een beroep op iedereen die daar een goed idee voor heeft. Samen met U-Forward -het open innovatieplatform van de regio Utrecht- hebben ze een mooie challenge uitgeschreven.
Heb jij of je organisatie een goed idee voor het effectief spreiden van fietsers op plekken en routes waar het druk is?
Doe dan mee aan de challenge en maak kans op een pilot-budget van €25.000,-, vervolgopdrachten en verdere financiering. Deadline: 5 maart.
Voor meer info en meedoen, klik op 'Lees meer.'

Lees meer
Doorfietsnieuws van de Provincie

Ook het Team Fiets van de Provincie Utrecht trapt stevig door als het gaat om fietsbeleid en fietsstimulering. Enkele recente wapenfeiten rond de aanleg en realisatie van de doorfietsroutes, het netwerk van fietspaden tussen gemeentes om fietsen aantrekkelijker te maken en meer mensen te verleiden hun auto te laten staan. Een plan dat tijdens onze bijeenkomst bij Sweco in 2020 werd gepresenteerd en waarvan we nu zien dat er steeds meer onderdelen worden gerealiseerd. Het laatste nieuws:

Samenwerkingsovereenkomst doorfietsroute Utrecht-Hilversum ondertekend
ondertekening doorfietsroute Utrecht-hilversum 1920 x 1277 118kb
De ontwikkeling van de doorfietsroutes is in volle gang. Doel is om de fietser ruim baan te geven en de fietspaden tussen gemeenten veiliger, comfortabeler en sneller te maken zodat fietsen (nog meer) een alternatief wordt voor de auto.
Eind vorig jaar is de samenwerkingsovereenkomst getekend voor de doorfietsroute F27 tussen Utrecht en Hilversum, langs de provinciale weg N417. In de overeenkomst wordt o.a. het traject, de inrichting van de route en de financiering vastgesteld. Gedeputeerden André van Schie (provincie Utrecht) en Jeroen Olthof (provincie Noord-Holland) en de wethouders Lot van Hooijdonk (Utrecht), Bart Heller (Hilversum) en Pim van de Veerdonk (De Bilt) tekenden de overeenkomst en zetten hiermee meer vaart achter de aanleg. Meer weten over dit project en het netwerk van Doorfietsroutes? Lees dan hier verder.

Adviesraad Fietsroutes presenteert 2 adviezen aan de gedeputeerde
Aanbieden advies Adviesraad Fietsroutes aan André van Schie 1920x1278 137kb
De Adviesraad Fietsroutes, vertegenwoordigd door Ronald Löhr, heeft eind januari twee adviezen aangeboden aan gedeputeerde mobiliteit, André van Schie. Deze adviesraad bestaat uit vertegenwoordigers van kennis- en belangenorganisaties op fietsgebied. Ze geeft onafhankelijk advies over alles wat te maken heeft met de aanleg en het gebruik van het regionale fietsnetwerk en doorfietsroutes.
Het eerste advies gaat over doorfietsroutes door kleine dorpskernen en het landelijk gebied.
Het tweede advies gaat over de inclusiviteit van het regionale fietssysteem.
Belangrijkste conclusie van het advies over doorfietsroutes door kleine dorpskernen en het landelijk gebied is dat hier -ten opzichte van de aanpak bij grotere steden- meer aandacht moet worden besteed aan de bewoners.
Zij zijn vaak meer afhankelijk van de auto en kunnen de aanleg van een doorfietsroute als bedreiging zien voor hun mobiliteit en keuzevrijheid.
De Adviesraad Fietsroutes adviseert om hier begrip bij te tonen en daar zichtbaar rekening mee te houden. Belangrijk is ook om hier goed nadruk te leggen op de voordelen van de route voor de leefomgeving, zoals de verbetering van de verkeersveiligheid en minder doorgaand autoverkeer doordat meer automobilisten overstappen op de fiets. 
Meer weten over de overhandiging en het advies van de Fietsraad Fietsroutes? Lees meer.


Herkenbare bewegwijzering doorfietsroutes

Voor het succes van de doorfietsroutes is het ook belangrijk dat ze goed herkenbaar zijn. Daarom worden deze routes standaard voorzien van onderscheidende bewegwijzering. De bewegwijzering op de doorfietsroute F28 Amersfoort – Nijkerk is begin 2024 officieel opgeleverd. In maart 2024 krijgt ook de doorfietsroute tussen Ede en Veenendaal nieuwe bewegwijzering. Deze route, die tot op heden bekend staat als de F112, krijgt ook een nieuw nummer. De gehele route zal te herkennen zijn aan de bordjes en wegwijzers met F12 in een gekleurd vlak.
Meer over bewegwijzering van de doorfietsroutes vind je hier.


Collegebesluit start aanleg doorfietsroute Lage Weide - Nieuwegein - Houten

En tot slot nog meer mooi nieuws over de doorfietstroutes: het College van de Gemeente Utrecht heeft op 13 februari j.l. een positief besluit genomen over de start van het aanleggen van de doorfietsroute Lage Weide - Nieuwegein - Houten.
Voor meer informatie hierover zie dit nieuwsbericht van de Gemeente Utrecht.

Sinds de presentatie tijdens de UBC-bijeenkomst bij Sweco in januari 2020 is er veel gebeurd. Steeds meer gemeenten in onze provincie worden via doorfietsroutes met elkaar verbonden. Hierdoor wordt ook het fietsen tussen gemeenten en steden steeds beter gefaciliteerd met als uiteindelijke doel: meer mensen uit de auto, op de fiets.

Gemeente Utrecht: première promovideo 'Utrecht Fietsstad'

20240215promo video Utrecht Fietsstad 1920x 1090 121kbDe gemeente Utrecht heeft onlangs een nieuwe promotievideo gelanceerd: 'Utrecht fietsstad.'
De video is een ode aan Utrecht als fietsstad voor iedereen. In de video staat de diversiteit aan fietsen en fietsers en het gevoel van (door)stromen door de stad centraal. Hij laat zien dat de gemeente bij het inrichten van de stad voorrang geeft aan de fiets als actief, schoon en veilig vervoermiddel en hoe de gemeente jouw straat en onze stad gezond, aantrekkelijk en bereikbaar maakt voor iedereen.
De video wordt ondermeer gebruikt voor presentaties en fietscommunicatie door de talloze Utrechtse ambtenaren en professionals die zich bezighouden met fietsen en fietsbeleid. Maar ook derden mogen de video gebruiken om Utrecht wereldfietsstad te promoten en mensen te inspireren.
 
Bekijk de video hier of klik op de afbeelding hierboven.

Buitenlands nieuws: Tirana fietst! Maar de weg is nog lang...

(Van onze buitenland correspondent)

Lucas Harms, voormalig directeur van de Dutch Cycling Embassy, tevens oud UBC-bestuurslid trekt op dit moment de wereld over. Als onze eigen buitenland-correspondent zal hij ons regelmatig verslag uitbrengen over zijn fietservaringen in de buitenlanden die hij bezoekt. Naar aanleiding van zijn bezoek aan Albanië stuurde hij ons zijn bespiegelingen op fietsen in Tirana.

20240215Collage Lucas Harms 2 fotos fietsen in tirana 1920 x 1271 143kbVijf jaar geleden was je een waaghals als je ging fietsen in Tirana: Levensgevaarlijke kruispunten, geen fietspaden en extreem slechte luchtkwaliteit. Inmiddels ligt er meer dan 60 kilometer aan fietspaden en zijn er zelfs enkele “veilige” kruispunten gerealiseerd. Deze zijn op Nederlandse ontwerpprincipes gebaseerd.
De Dutch Cycling Embassy (DCE) heeft de afgelopen jaren een bescheiden rol gespeeld in het fietsvriendelijker maken van Tirana en mijn oud-collega Margot is hier vorig jaar met experts uit het netwerk van de DCE geweest om een zogenoemde “ThinkBike Workshop” te organiseren. 

Na alle verhalen en rapporten zijn we heel benieuwd om Tirana per fiets nu eens zelf te ervaren en maken we een tocht onder begeleiding van fietsburgemeester Iden Petraj. We ervaren de snelle transformatie van de stad en horen over de behaalde resultaten en de grootse ambities: er wordt veel nieuwe infrastructuur aangelegd. Op speciale “fietsscholen" hebben al meer dan 1.000 schoolkinderen spelenderwijs geleerd om te fietsen en er is een “bicycle hub” in wording, als tool voor community building. Daarnaast zijn er diverse projecten die worden gefinancierd door onder andere Bloomberg en de Duitse ontwikkelingsbank GIZ.
Fietsen is inmiddels “hip” geworden en is het imago van het vervoermiddel voor de allerarmsten ontstegen. 
20240216Collage 2 fietsen in tirana nieuwsbrief feb 2024 1920 x 948 128kb
Maar ondanks alle goede voornemens en de uitgevoerde plannen gaat Tirana nog steeds gebukt onder een slechte luchtkwaliteit en extreem veel oude auto’s die tergend traag door smalle straten bewegen (heel vaak Mercedes en heel veel diesel) en een nauwelijks functionerend openbaar vervoer, bestaande uit afgedankte Nederlandse bussen (we herkennen hier en daar een ex-Connexxion bus).  
We zijn na een dag fietsen hoopvol gestemd over de snelheid en de richting van de positieve transformatie, maar er is nog wel een heel lange weg te gaan...

Nieuws van onze ambassade

Onze partner de Dutch Cycling Embassy (DCE) is de organisatie die de Nederlandese fietssector internationaal vertegenwoordigt. Ook zij hebben de afgelopen tijd niet stil gezeten. Een update met nieuws en ontwikkelingen van onze eigen fiets-ambassade.

DCE aanwezig bij High-Level EU Cycling Conference
Shelley Bontje was op 30 januari j.l. aanwezig bij de High-Level EU Cycling Conference in Hasselt. Daar kwamen politieke leiders, beleidsmakers en experts bijeen om in heel Europa fietsen als primair vervoermiddel op de kaart te zetten. De 'European Declaration on Cycling,' betekent een shift in het denken en erkent dat fietsen niet slechts een recreatieve activiteit is, maar een cruciale mobiliteitsoplossing voor dagelijks vervoer. Diverse Nederlandse experts, kennis-instellingen en organisaties leverden een belangrijke bijdrage aan het programma.
Lees hier meer over deze conferentie en de Nederlandse bijdrage.

Ontvangst studiereis Franse fietsorganisaties en bedrijven
20240216 DCE Franse studiereis 1020 x 2440138kb
In januari ontving Dutch Cycling Embassy 24 vertegenwoordigers van Franse bedrijven en mobiliteits- en fietsorganisaties. Deze studiereis werd georganiseerd in samenwerking met mobiliteitsclusters NextMove, CARA, ID4Mobility en Cygo.
De delegatie kwam naar Nederland om meer te leren over fietsstimulering, de ontwikkeling van duurzame fietsvriendelijke steden en infrastructuur. Bezoeken aan fietsfabrikanten, fietsexcursies door Utrecht en pitches waren ook onderdeel van het programma. De opzet was geslaagd: de delegatieleden hebben veel inspiratie en bruikbare inzichten opgedaan en er zijn waardevolle contacten gelegd met Nederlandse bedrijven en organisaties.
Leer hier meer over deze studiereis.

DCE ziet kansen voor Nederland tijdens Bangkok Cycling Week
20240216DCE Bangkok cycling week 1920 x 1102 116kb

De Nederlandse ambassade in Bangkok organiseerde in december de 'Bangkok Cycling Week' om de Thaise hoofdstad te helpen met fietsstimulering. De Dutch Cycling Embassy was hier met een afvaardiging aanwezig en nam deel aan het programma en de excursies. Ook presenteerde de DCE tijdens een Q&A-sessie hoe de Nederlandse lessen kunnen worden toegepast in de lokale context. Conclusie: de lokale bevolking en overheid zijn zeer geïnteresseerd in het fietsvriendelijker maken van Bangkok. Daarbij liggen er interessante kansen en mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven en organisaties. Daarom plant DCE binnenkort een vervolgbezoek aan Bangkok met een delegatie van Nederlandse bedrijven en organisaties.
Meer informatie over de Bangkok Cycling Week en de kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven

DCE met Nederlandse delegatie naar Velo-City Gent
Van 18-21 juni vindt in Gent Velo-City plaats, de jaarlijkse 'World Cycling Summit', waar ruim 1.500 beleidsmakers, politici, experts uit meer dan 60 landen elkaar ontmoeten om de toekomst van fietsen en duurzame stadsontwikkeling vorm te geven. DCE is hier vanzelfsprekend van de partij met o.a. een Dutch Pavilion waar Nederlandse bedrijven en organiseren zich kunnen presenteren.
Meer informatie over Velo-City Gent.

Onderzoek: fietsers belangrijker voor bestedingen in binnensteden dan gedacht
Movares, lid van DCE, heeft onlangs de resultaten gepubliceerd van een interessante studie naar de relatie tussen bestedingen en vervoersmiddelkeuze van bezoekers in 18 Nederlands centrumgebieden.
Opmerkelijke conclusie van het onderzoek: op maandniveau hebben fietsers en voetgangers een hoger aandeel (ca.25% hoger) in de totale bestedingen dan automobilisten(!). Een gegeven dat van groot belang is bij de ontwikkeling van visie en beleid voor binnensteden...
Leer hier meer over dit onderzoek van Movares

Mooie fietsvacature: Uitvoerend Medewerker Team Fiets - SportUtrecht

20240215Vacature sport utrecht nieuwsbrief feb 2024 1920 x 1280 148kbHet Team Fietsstimulering van SportUtrecht zoekt een Uitvoerend Medewerker Team Fiets. Wellicht ben je of ken je de geschikte kandidaat die past bij de volgende functie-omschrijving:

Ben jij maatschappelijk betrokken? Zie je de fiets als hét middel om bij te dragen aan een leefbare, gezonde, inclusieve en bereikbare stad en regio? Team Fietsstimulering zoekt per direct een enthousiaste nieuwe collega om ons dynamische team te versterken! Klik hieronder op 'Lees meer' voor meer info over deze vacature. Delen is ook aardig.

Lees meer
Overig fietsnieuws, tips en inspiratie

Tot slot hier nog wat extra leesvoer, fietsnieuws, tips en inspiratie die we de afgelopen tijd van jullie hebben ontvangen en verzameld. Heb je zelf een tip voor deze rubriek, bijvoorbeeld een fietstip, interessant onderzoek, weetje of bijdrage op gebied van fietskunst of fietscultuur? Meld het ons.

CROW-Fietsberaad: Elektrische fiets zelf geen oorzaak toename verkeersdoden
Het aantal verkeersdoden per miljoen e-fietsbezitters is ongeveer twee keer zo hoog als per miljoen bezitters van een gewone fiets. Toch wil dat niet zeggen dat de e-fiets zelf de oorzaak is van de toename in het aantal fietsdoden.
Lees hier hoe dat zit.

Fietsdeal Utrecht blijkt effectief!
Peter van Bekkum van de Fietsersbond, Afdeling Utrecht stuurde ons een mooi bericht: Mobycon heeft onderzoek gedaan naar het effect van de Fietsdeal: de regeling waarbij Utrechters met een U-pas voor 30 euro een goede fiets kunnen krijgen, inclusief een jaar reparatie en onderhoud. Doelstellingen van dit project zijn fietsstimulering en het verminderen van vervoersongelijkheid. Uit het onderzoek blijkt dat de deal werkt: de meerderheid van de gebruikers stapt dagelijks op de fiets, komt makkelijker op hun bestemming en bezoekt meer verschillende locaties.
Dit project is opgezet door de Utrechtse fietscoalitie Heel Utrecht Fietst. Partners zijn o.a. de Fietsersbond afdeling Utrecht, BikeFlip, Project O, Leergeld Utrecht, Ustal, SportUtrecht, ANWB Kinderfietsenplan en de Gemeente Utrecht.
Lees hier de onderzoeksresultaten.

Fietsersbond: Fietsrouteplanner nu ook veilige en verlichte nachtroutes
De Fietsersbond heeft onlangs een nieuwe routeplanner gelanceerd. Naast opties als een autoluwe, verharde of natuurroute, kun je nu ook kiezen voor een veilige en verlichte ‘nachtroute,’ die tunnels en donkere wegen door het bos mijdt. Ook zijn er in samenwerking met Vrienden op de Fiets 60 recreatieve fietsroutes van 20 tot 60 kilometer toegevoegd, inclusief horeca en overnachtingsadressen.
Meer info en downloaden van de route-app.

Waarom fietspaden in Austin Texas rood zijn en wat dit met Nederland te maken heeft
De federale overheid in de VS heeft bepaald dat fietspaden groen moeten zijn. Maar in Austin Texas wijken ze daar vanaf en daar hebben ze goede redenen voor. Hiervoor lieten ze zich o.a. inspireren door Amsterdam en Tilburg, zo lazen we onlangs in een interessant artikel in het inspirerende Amerikaanse business & innovatie-magazine Fast Company. Daaruit blijkt dat er veel schuilgaat achter de kleur van een fietspad. In het artikel worden ook Elliot Kelly en Chris Bruntlett (binnenkort bij ons op het podium) van Dutch Cycling Embassy geciteerd.
Lees hier het artikel

Interessant plaatje: 70 auto's = 1.000 fietsen
Op Twitter (we blijven het toch zo noemen) kwamen we een tijd geleden dit sprekende plaatje tegen. Zet je toch aan het denken...
20240216Twitter Cars vs bikes1920 x 2041 139kb

Daag jezelf uit: Heel Nederland rondfietsen tijdens de Race Around The Netherlands
Voor de hard core fietsers: wil je jezelf eens flink uitdagen? Van 27 april - 5 mei 2024 kun je meedoen aan de Race Around the Netherlands, een 'fully self-supported bike packing-race' van 1.900 km en 6.800 hoogtemeters. Het is een doe-het-zelf-challenge; je bent je eigen ride organizer en je racet tegen de klok, niet tegen anderen. De inschrijving is geopend en de race start en eindigt in De Proloog Café in Amerongen.
Check hier voor meer info, manual, de route, wie er meerijdt en hoe je zelf mee kunt doen

Koffie en koersen: 20 Topfietsritten vanuit de leukste wielercafés
Wat minder ver fietsen? Dan hier een leuke tip van Komoot, de navigatie- en inspiratie-app voor fietsers, wandelaars en buitenmensen. Ook in de provincie Utrecht bieden ze mooie routes met inspiratie, foto's en tips van hun gebruikers. Ze hebben onlangs een collectie van 22 fietsritten vanuit leuke fietscafé's op een rij gezet, want goeie koffie en fietsen gaan hand in hand. De ritten variëren van kortere off road- en wegritten tot een langere gravelroute in de Achterhoek.
Bekijk hier de collectie Topfietsritten vanuit de leukste wielercafé's.

Fietsliteratuur: Hoe een Britse wetenschapper op de fiets Frankrijk ontrafelt
Op de webblog van Wim Bot, Internationaal Beleidsadviseur van de Fietsersbond, lazen we een interessante bespiegeling op het boek 'France, an adventure history' van Graham Robb, een Britse wetenschapper en schrijver die regelmatig publiceert over Frankrijk. Daarvoor doet hij zijn onderzoek bij voorkeur al fietsend, samen met zijn vrouw. Dat levert verrassende inzichten op met een sociaal-geografische invalshoek. Aan de hand van wat hij al fietsend waarneemt ontrafelt hij de essentie van Frankrijk. En Wim (tevens lid van onze community) schreef er een onderhoudende blogbericht over.
Lees hier de blog van Wim over dit boek

Cultuur-sociologie: De fiets van Hare Majesteit,
Cultuur-socioloog, prof.dr. Giselinde Kuipers onderzoekt de sociale vorming van culturele standaarden. In het kader van haar Norbert Elias-leerstoel aan de Erasmus Universiteit hield ze destijds de inaugurele rede: 'De fiets van Hare Majesteit: Over nationale habitus en sociologische vergelijking,' Hierbij ging ze in op de vraag: Hoe komt het dat inwoners van een land in bepaalde opzichten meer op elkaar lijken dan bewoners van het buurland? En waarom lijkt dat af te nemen? In haar oratie nam zij de fiets -die nu ook steeds meer in het buitenland wordt gebruikt- als voorbeeld van de 'nationale habitus' in Nederland. Ben je geïnteresseerd in een cultuur-sociologische beschouwing op de fiets? De bewerkte versie van haar inaugurele rede verscheen als essay in De Groene Amsterdammer.
Lees hier hem hier

Fietshumor: Ga je met me mee op fietsvakantie?
Tot slot nog wat meligs. De gortdroge influencer en mediapersoonlijkheid Bram Krikke -opgegroeid in het Utrechtse Hollandsche Rading- deed laatst mee aan het TV-programma Last One Laughing. Daarbij draait het erom dat degene die het laatst lacht de winnaar is. Bram besloot de andere commedians te verrassen met een liedje over fietsvakanties...Inmiddels is de YouTube-video door 90.000 mensen bekeken.
Check de video hier

Fietsgedachte

I was happily pedaling along on the rail trail when three spandex speedsters blew by me on their handmade carbon bikes.

For a moment, I was disheartened.

What’s the point–they’re speedy, I’m not.

Then I realize that it’s not a bike race, it’s a bike ride.

There is no winning, just the riding.

Citaat: Seth Godin

De volgende keer jouw verhaal / project / idee / innovatie / artikel / oproep/ pitch via deze nieuwsbrief of tijdens een bijeenkomst met de community delen?
Ook ontvangen we graag bijdragen en tips op het gebied van fietskunst, fietspoëzie, fietshumor, fietsmuziek en fietscultuur.
Mail ons: welkom@utrechtbikecommunity.nl
Volg ons ook LinkedIn, ook hier delen we regelmatig nieuws en oproepen.