Zomer 2023: terugblik en aankomende bijeenkomsten
nieuwsbrief #12

Ha ##firstname##,

Het is zomer! Wij wensen iedereen die onderweg is, al op vakantie of nog aan het werk, een hele fijne vakantie.
En ben je op fietsvakantie, maak je een interessante fietstocht of speelt de fiets op een andere manier een rol in je vakantie? Laat het ons weten. We zijn benieuwd hoe dit eruit ziet.

Wij kijken terug op een enerverende eerste helft van ons jubileumjaar. Met een grote variëteit evenementen en waarbij er veel mooie dingen zijn gebeurd. Het geeft ons heel veel voldoening dat er rond onze bijeenkomsten talloze mooie ontmoetingen en waardevolle contacten zijn ontstaan. En dat diverse gepresenteerde ideeën en initiatieven via de community een boost hebben gekregen.
De afgelopen tijd mochten we voor en vooral met jullie diverse boeiende bijeenkomsten en Fietscafé's organiseren. Hieronder vind je een korte terugblik van het afgelopen jaar.

Maar we kijken niet alleen terug...in deze mail informeren we je ook over de interessante bijeenkomsten die we na de vakantie voor jou in petto hebben. We hopen je daar natuurlijk ook weer te mogen begroeten.
Zet de volgende bijeenkomsten nu vast in je agenda:

  • 19 Oktober: UBC te Gast bij Dutch Cycling Week.
  • 7 December: UBC te Gast bij Utrecht Science Park.

Lees ook verder in deze nieuwsbrief voor meer informatie over de aankomende bijeenkomsten en om je al vast aan te melden.

Ook kondigen we hier de volgende nieuwsbrief aan: Deze ontvang je op 22 augustus. Boordevol fietsnieuws uit de community en onze regio en met bijdragen van o.a. (inmiddels voormalig) fietsburgemeester Jelle Bakker, verkeerspsycholoog Mariëtte Pol en fietshistoricus Kaspar Hanenbergh.
Wil je ook bijdragen? Stuur ons dan een mail.

Tot slot staan we even stil bij het vertrek van 'onze' Nelske Thalen. Zij kon haar UBC-werkzaamheden niet langer combineren met haar plantenwinkel Salie in Leiden (een bezoek waard!) en haar andere activiteiten. Nelske was de afgelopen 5 jaar onze steun en toeverlaat bij de communicatie en de organisatie van onze bijeenkomsten en de community. Ook speelde ze een cruciale rol bij het ontstaan van onze community. Lees hieronder haar bijdrage waarin ze iedereen bedankt en afscheid neemt van de community, dus ook van jou.
Wij bedanken haar voor haar grote bijdrage, positieve energie en 5 jaar intensief meebouwen. Tijdens een volgende bijeenkomst zullen met z'n allen op passende wijze afscheid van haar nemen.

We wensen je veel leesplezier met alles wat hieronder staat en een fijne (fiets-)vakantie. We hopen je bij onze volgende bijeenkomsten weer te mogen begroeten. Tot ziens!

Hartelijke fietsgroet,

namens de Utrecht Bike Community
Ernest en Frank
P.S. Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar anderen voor wie dit interessant is.

Terugblik: wat hebben we het eerste half jaar met z'n allen zoal gedaan?

In de eerste helft van 2023 hebben we o.a. de volgende activiteiten en bijeenkomsten georganiseerd:

13 Januari: UBC Fietscafé Snerttocht

snerttocht 13 jan 2023- 1038 x 599 nieuwsbrief 15 julOnder begeleiding van gastheer Sport Utrecht fietsten onze leden mee met een interessante fietstocht langs bijzondere fietslocaties in en rond de stad Utrecht, of ze reden mee de sportieve toertocht door de regio. Met na afloop natuurlijk een snertborrel.

23 februari: UBC te Gast bij UW Utrecht

uw bedrijf2 foto 1038 x 599  68k

Tijdens onze bijeenkomst bij het UW Bedrijf stond het thema 'fiets-inclusiviteit' en 'fiets-armoede' centraal. Met interessante sprekers en discussies rond deze thema's, maar natuurlijk ook weer de bekende pitches en zelfs een mooi AI-gedicht over fietsen, voorgedragen door onze eigen Nelske.

2 juni: UBC Fietscafé: Utrechtse Etapas

Etapas  2 juni 2023-1038 x 584Voor dit UBC Fietscafé hadden we de community enkele keuzes voorgeschoteld. Jullie kozen ervoor om aan te haken bij de Utrechtse Etapas Fietstocht, een jaarlijkse culinaire fietstocht langs verrassende en interessante plekken in en rond Utrecht. Voor de deelnemers bleek dit niet alleen een mooie en gezellige fietstocht; ze constateerden ook dat je al fietsend op een hele andere manier met elkaar in contact komt.

29 Juni: UBC te Gast bij MOVE Amsterdam

Pon move 29 juni Foto vliegwiel van de fiets 1048 x 677 80kb

Voor de meest recente editie van onze vaste netwerkbijeenkomst gingen we 'vreemd' in Amsterdam.
En daar hebben we geen spijt van; gastheer PON pakte groots uit in hun mobility center MOVE Amsterdam. Met o.a. een sportieve fietstocht door Amsterdam, een boeiende workshop over Bike Fitting en een rondleiding door de Mobility Experience.
Tijdens het zaalprogramma stond 'the making of' centraal. De CEO van Koninklijke Gazelle en de lead designer van BBB Cycling werden geinterviewd over hun bedrijf, de ontwikkeling van fietsen en accessoires en wat er allemaal komt kijken bij het produceren en vermarkten van hun mooie fietsen en accessoires.
Ook keken we met gedeputeerde Arne Schaddelee terug op wat de afgelopen 5 jaar fietsbeleid heeft opgeleverd. Dat bleek heel veel. Daarnaast verraste hij ook ons ook nog een fraai jubileumcadeau.
Met Dutch Cycling Embassy-directeur Lucas Harms bespraken we de internationale positie van Nederland Fietsland en de unieke kansen die er voor de Nederlandse fietsbranche blijken te liggen.
Het programma Doortrappen! om senioren langer door te laten fietsen, kwam ook uitvoerig aan de orde. En we introduceerden we ons 'Fietswiel,' een handige visualisatie van alle positieve aspecten rond fietsen en de fiets. Vervolgens gingen de aanwezigen hier actief mee aan de slag en pasten ze ons 'vliegwiel van de fiets' toe op hun eigen situatie. De pitches gingen deze keer over: Fietsen & Gezondheid, Bike Valley en Dutch Cycling Week, waar wij in oktober ook een bijeenkomst organiseren. Zie de agenda hieronder voor meer hierover.

Kortom, stuk voor stuk mooie en waardevolle bijeenkomsten, die bijna alle spaken van ons Fietswiel coverden. Voor de 2e helft van het jaar hebben we ook al weer veel moois op stapel staan. Lees daarvoor gerust even verder.

UBC AGENDA: WAT KOMT ER ALLEMAAL AAN?

Noteer vast de volgende UBC-evenementen in je agenda:

19 Oktober - UBC te Gast bij Dutch Cycling Week
banners UBC te gast Dutch Cycling week 19 okt (mailings en google form) 1240 x 310

Ook tijdens de Dutch Cycling Week (14 t/m 22 oktober) verzorgen we weer een bijeenkomst. Gedurende deze week, georganiseerd door de Jaarbeurs, staat alles rond fietsen en fietsmobiliteit centraal. Met evenementen als Bike Motion, Cycle Mobility, het DCW Testevenement en de DCW Toertocht. Wij organiseren dan samen met de Koninklijke Jaarbeurs een bijeenkomst met o.a. aandacht voor de Wielersport Monitor van de NTFU, wat er rond Dutch Cycling Week allemaal gebeurt, het laatste nieuws van de Dutch Cycling Embassy en nog veel meer. Natuurlijk sluiten we weer af met de netwerk borrel. Meld je nu vast aan voor UBC te Gast bij Dutch Cycling Week:
>>>Meld je hier aan>>>

7 December - UBC te Gast bij Utrecht Science Park
banner UBC te gast Science park 7 dec (mailings + google form) 1240 x 310

Op donderdag 7 december zijn we te gast bij het Utrecht Science Park waar kennisinstellingen, onderzoeksinstituten en bedrijven intensief samenwerken om nieuwe oplossingen te vinden voor een langer en gezonder leven. Tijdens deze bijeenkomst besteden we aandacht aan de wetenschap rond fietsen. Hiervoor hebben we al diverse prominente fiets-wetenschappers weten te strikken. Daarnaast gaan we ook in op de rol van Utrecht Science Park en wat daar allemaal gebeurt en bieden we diverse andere sprekers en ideeën op gebied van fietsen weer een podium. Uiteraard is er ook weer gelegenheid om te netwerken met de andere communityleden. Binnenkort meer informatie en het programma. Maar je kunt je nu al aanmelden:
>>>Meld je hier aan>>>

9 September: Fiets-evenement 'Beweging in Behandeling'

Chirurg Jan Willem van den Berg, verbonden aan Oncomid pitchte dit evenement op gebied van fietsen en gezondheid al tijdens onze bijeenkomst in Move Amsterdam.
Bewegen is gezond en heeft een positief effect op medisch herstel. Daarom wil deze organisatie dat bewegen -en met name fietsen- een essentieel onderdeel wordt van het oncologisch behandeltraject. Om dit te stimuleren organiseert Oncomid 'Beweging in Behandeling.' Een een uniek beweeg-en kennisevent. Met in de ochtends een fietstocht en aansluitend een symposium over 'prehabilitie:' het fit maken van patiënten, voorafgaand aan een operatie of behandeling.
Dit event is bedoeld voor iedereen die werkzaam is in de zorg, maar ook andere geïnteresseerden zijn van harte welkom. Is dit niet voor jou, maar ken je iemand voor wie dit interessant is, deel het dan vooral.

Zaterdag 9 september 2023: 09:00 - 17:00u (incl. lunch)
Locatie ochtend: fietstocht over de fietspaden van Midden-NL
Locatie middag: UMC Utrecht, collegezaal Blauw/Roze.
Voor meer informatie en aanmelden voor dit gratis evenement: klik op 'lees meer.'

Lees meer
29 September: Symposium Fietsen op Recept

Nog een initiatief over fietsen en gezondheid, waarj onze community een impuls aan heeft gegeven: Op 29 september vindt in Move Amsterdam het symposium 'Fietsen Op Recept' plaats. Dit symposium wordt georganiseerd door de Vereniging voor Sportgeneeskunde en de Stichting Opleidingen in de Gezondheidszorg. Hierbij staat het belang van de fiets als preventief middel centraal en fietsstimulering bij werknemers met en zonder chronische ziekten Je leert dan hoe de fiets een belangrijke rol kan spelen bij vitale, vrolijke en fitte medewerkers.
Deze bijeenkomst is opgezet in het kader van de na- en bijscholing van bedrijfsartsen, sportartsen, huisartsen, overige artsen en niet-artsen. Ook bedrijfsmanagers en HR-managers zijn van harte welkom. Ken je iemand voor wie dit interessant is? Stuur deze mail dan vooral even door: sharing = caring.

Vrijdag 29 September 2023, 09.00 -17.45 uur.
Locatie: MOVE Amsterdam, Stadionplein 28, Amsterdam
Klik op 'lees meer' voor meer informatie, het programma en aanmelden.

Lees meer
14 t/m 22 oktober: Dutch Cycling Week

In oktober draait alles rond de Jaarbeurs om fietsen en de fiets. Dan is het Dutch Cyling Week, relevant voor iedereen die fietst. Tijdens onze bijeenkomst in Move Amsterdam, vertelde beursmanager Ralf van Heugten al enthousiast over deze week waarin diverse bestaande en nieuwe fietsevenementen- en activiteiten worden gecombineerd. Voor de consument en de sportieve fietser o.a. Bike Motion en het DCW Test Event op de Nedereindse Berg waar je allerlei typen sportieve fietsen kunt testen. Voor de mensen die professioneel met fietsen bezig zijn o.a. Cycle Mobility en Expo Mobility met o.a. het fietsaanbod voor woon-werkverkeer, elektrische fietsen en cargo bikes. En natuurlijk ook onze eigen bijeenkomst tijdens Dutch Cycling Week op Donderdag 19 oktober. Volg de link voor meer informatie.

Lees meer
Afscheid Nelske Thalen als community coördinator

20230614Foto bij nelske neemt afscheid UBCSeptember2022-77 afm 1000x 667 licht

Voor onze community-leden is Nelske Thalen een bekend gezicht. Vanaf het prille begin was ze bij de UBC betrokken. Nelske heeft enorm veel werk verzet rond de oprichting, de communicatie en de productie van alle evenementen. Dit combineerde ze met haar andere werkzaamheden. Onlangs besloot ze te stoppen met haar werk voor de community en heeft Frank Felix haar werkzaamheden overgenomen.
Bij een volgende bijeenkomst gaan we haar zeker nog uitbundig bedanken, maar ze heeft ons een leuke bedankmail gestuurd die we graag met jullie delen. Hierin kijkt ze terug op haar periode bij de UBC en bedankt ze iedereen -dus ook jullie- voor 5 jaar UBC. Klik op 'lees meer' en lees haar sympathieke afscheidsbericht.

Lees meer

De volgende keer jouw verhaal / project / idee / innovatie / artikel / pitch via deze nieuwsbrief of tijdens een bijeenkomst met de community delen? Meld het ons: welkom@utrechtbikecommunity.nl