wat speelt er in de community?
nieuwsbrief #2

Ha ##firstname##,

Deze nieuwsbrief is weer gevuld met aankondigingen, verhalen en verslagen van en voor de community. We hebben zelfs een verrassende aanbieding speciaal voor UBC-leden!

We wensen je veel leesplezier en mocht je bij één van de events aanwezig zijn en vind je het leuk om hier iets over te schrijven voor op onze website dan zouden we dat erg leuk vinden!

Hartelijke fietsgroet,
namens de Utrecht Bike Communiy,
Nelske en Ernest

Column: Fietsvriendelijkheid in Utrecht

Jelle Bakker is Fietsburgemeester van Utrecht en schrijft tijdens zijn ambtstermijn columns voor UBC.

Dit keer over fietsvriendelijkheid in Utrecht vanuit meerdere perspectieven.

Lees meer
Column: Imane leert fietsen

Annie Tiekstra geeft fietsles in Amersfoort. Ze heeft prachtige verhalen over mensen die een beetje extra (bewegings)vrijheid weten te ontwikkelen door ze te leren fietsen.

Vandaag het verhaal over Imane. 

Lees meer
Verslag: zonnig Fietscafé in de moestuin

Op vrijdag 25 maart waren we met een gezellige groep communityleden bij de Moestuin in Utrecht. 

Wat hadden we een geluk met het weer en was het leuk elkaar ook eens zo te treffen!

Lees meer
Hoe een Britse fotograaf in Nieuwegein het fietsen ontdekte

ingezonden door Linda Blankenstein

Een mooi verhaal over de liefde voor de fiets vanuit het perspectief van iemand voor wie alles nieuw is op dit gebied.

Lees meer
De Filmende Fietser

Geert van der Wilt is de Filmende Fietser. En hij maakt fietsfilmpjes, zoals hij dat zelf noemt. Nu de gemeente Utrecht twee grote projecten heeft afgerond; de Burgermeester Reigerstraat en de Nachtegaalstraat, namen de Fietsburgemeester en de Filmende Fietser een kijkje. Kijk jij mee? 

De website van de Filmende Fietser is trouwens ook erg de moeite waard!

Nieuwegein fietst vaker door lokale aanjager

Linda Blankenstein: "Wil je dat een landelijk of regionaal project als Ik fiets en Doortrappen lokaal slaagt? Dan is de lokale schakel onmisbaar. Je hebt iemand nodig die weet wie waarmee bezig is, die buiten het eigen werkveld kan kijken waar lokale organisaties vaak aan gebonden zijn. Iemand die door zijn of haar lokale kennis en netwerk vertrouwen wekt en daardoor de juiste mensen en organisaties weet samen te brengen. Alleen zo bereik je met fietsinitiatieven meer inwoners."
>> lees meer

13 april - informatieavond doorfietsroute IJsselstein

Ingezonden door provincie Utrecht

De provincie Utrecht gaat samen met de gemeenten Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein de fietsroute tussen Utrecht en IJsselstein veiliger en aantrekkelijker maken voor fietsers. Het eerste (voorlopige) ontwerp is af. De provincie Utrecht en gemeente IJsselstein horen graag wat u van het ontwerp vindt en hoe we dit mogelijk kunnen verbeteren. Hoe de route loopt ligt wel al vast. Ook zijn verschillende onderdelen voor de inrichting van de fietsroute al op hoofdlijnen bepaald, zoals kruispunten en rotondes.

Op woensdagavond 13 april 2022 houden we van 20.00 tot 21.00 uur een online bijeenkomst voor geïnteresseerden in de gemeente IJsselstein. 

Lees meer
12 mei - 100 dagen tot de Vuelta op Neude

Op 12 mei 2022 is het precies 100 dagen tot de start van la Vuelta Holanda. Dan begint ook het activatieprogramma, een programma boordevol activiteiten van allerlei soort: sportief, cultureel, educatief, culinair… Het is er allemaal. Om dit moment te markeren wordt er op 12 mei door een divers peloton van 50 renners en rensters gefietst van Breda, via ’s-Hertogenbosch, naar Utrecht. Rond 18.30 uur komt het peloton aan op de Neude, waar Utrechts burgemeester Sharon Dijksma de renners zal ontvangen. Met een fietsbellenconcert wordt daar de start van het 100-dagenprogramma ingeluid. Iedereen kan daarbij zijn om het peloton (dat die dag ruim 140 kilometer heeft gefietst) een warm welkom te heten. Wil je dit meemaken? Zorg dan dat je vanaf 18.00 uur op de Neude bent.

Ingezonden door Rob van Doggenaar van Vuelta Holanda

Speciale aanbieding voor UBC leden: fiets jij 12 mei mee van Overvecht naar Neude met het peloton?

aangeboden door Vuelta Hollanda

Ja ja! Donderdag 12 mei begint het activatieprogramma van de Vuelta en dit wordt vanaf 18.00 gevierd op Neude! Zoals je hierboven kan lezen is iedereen hier welkom, maar voor de leden van UBC hebben we een speciale aanbieding!

Om de intocht naar de Neude nog feestelijker te maken, kunnen er in Overvecht 150 fietsers aanhaken, om de laatste 5 kilometer naar de Neude (geneutraliseerd) mee te fietsen. Dit kan op alle soorten fietsen, hoe diverser hoe beter. En voor de eenheid draagt iedereen iets roods. De Utrecht Bike Community mag hiervoor een twintigtal fietsers ‘uitnodigen’. Heb je interesse om hieraan mee te doen? Meld je dan HIER aan. Jouw aanmelding is definitief wanneer je van ons een email hebt ontvangen.
#vamosholanda

9 juni - Utrecht Bike Community te gast bij Cannondale

Op donderdag 9 juni is Utrecht Bike Community te gast bij het prachtige Cannondale in Woudenberg.

De bijeenkomst start om 14.30 met de workshop "fiets onder de loep" verzorgd door Cannondale. Deze duurt een half uurtje. Vanaf 15.00 krijg je de mogelijkheid de showrooms in te duiken of te struinen op het landgoed. 

banner-cannondale1

Vervolgens starten we om 15.30 met het inhoudelijke programma, waarbij we aftrappen met een onderwerp ingebracht door onze gastheer. Het precieze programma volgt, maar zoals je van ons gewend bent, praten we over diverse onderwerpen vanuit verschillende domeinen en is er ruimte voor pitches. Uiteraard sluiten we af met een borrel. 

Zet jij hem alvast in jouw agenda? Dan kan heel makkelijke door HIER te klikken.

Lees meer
20 juni - Clycling 4 climate

Cycling 4 Climate organiseert fietsevenementen met als doel bewustwording rond de klimaatcrisis te vergroten en mensen op een leuke manier in beweging te brengen. 

Op maandag 20 juni 2022 fietsen meer dan 1000 duurzame fietsers de Climate Classic: een tocht van bijna 400 km langs de kustlijn die in Nederland ontstaat als de zeespiegel te ver doorstijgt. Een kustlijn die wat Cycling 4 Climate betreft nooit werkelijkheid mag worden. 

Tot en met 15 april geldt er een early bird tarief, daarna stijgt de prijs! 

>> meer informatie
>> koop kaartjes

ingezonden door Samuel Beltman van Cycling 4 Climate

 

27 juni - Ideeënstorm tijdens eerste kinderhackathon

Het gaat gebeuren! Op maandagochtend 27 juni aanstaande verwachten we 300 dolenthousiaste kinderen voor de eerste kinderhackathon over fietsen. Locatie: Galgenwaard, Utrecht. De kids gaan die ochtend in groepjes de laatste hand leggen aan hun allerbeste idee om nog vaker, veiliger of slimmer te fietsen.

Zij en hun leerkrachten gaan deze maand en in mei alvast aan de slag onderzoekjes en ideeontwikkeling. We reiken lesbrieven aan en stoken het vuurtje op met video en creatieve voorbeelden. Jouw Allerbeste Fietsidee komt voort uit de ideeënwedstrijd over het Nationaal Toekomstbeeld Fiets van provincie Utrecht en Utrecht Bike Community. Meer weten of aansluiten? Leuk! Neem dan even contact op met Martin Verspeek, m.verspeek@2inbeweging.nl

ingezonden door Martin Verspeek van 2inBeweging

Zondag 14 augustus - Toerversie La Vuelta Utrecht

ingezonden door Martin de Ruiter van Central Events

Met twee jaar vertraging gaat het nu toch echt gebeuren: de Vuelta (Ronde van Spanje) start dit jaar in Utrecht met een ploegentijdrit op vrijdagavond 19 augustus. Hiermee wordt Utrecht de eerste gemeente die alle drie de grote rondes heeft ontvangen: in 2010 de Giro d’Italia, in 2015 de Tour de France en dan dit jaar de Vuelta a Espana. De Utrechtse
Wielertriologie is voltooid.

Wij zijn er als Utrechtse organisatie en partner van het UBC trots op deze toertocht te mogen organiseren. Naar de profs kijken is erg leuk maar zelf fietsen is natuurlijk nog leuker. Je kunt daarom op zondag 14 augustus deelnemen aan de officiële toertocht van de Vuelta: de Toerversie La Vuelta Holanda met start en finish op de Jaarbeurs. Deze toertocht biedt voor alle soorten fietsers een unieke Spaanse belevenis.

Voor recreatieve fietsers zijn er afstanden van 35 en 60 km waarbij je langs het Utrechtse UNESCO Werelderfgoed fietst (Limes en Nieuwe Hollandse Waterlinie) en op forten en castellae uitleg hierover kunt krijgen.

Voor de racefietsers zijn er routes van 85, 115 en 165 km. Het eerste deel van de routes leggen we als peloton af waarbij we het parcours fietsen van de ploegentijdrit van vrijdagavond 19 augustus.

En zoek je een leuke herinnering? Bestel dan zo’n uniek wieleshirt, -broek of -sokken! Meer informatie en inschrijvingen vind je op Toerversie La Vuelta Holanda. Je kunt je individueel of als (bedrijven)team inschrijven. Ook een leuk verjaardagscadeau of idee om met je relaties iets sportiefs te doen.

Meer informatie is ook verkrijgbaar bij ons als organisatie:
Central Events
Martin de Ruiter
martin@centralevents.nl
telefoon: 030-8774491

Hier de volgende keer jouw verhaal / project / idee / innovatie? Stuur hem in! 

Communitymanager @ Komoot

Komoot is een app waarin jij opzoek kan naar avonturen, maar ook ze kan plannen en hierover kan delen. Gedreven door het verlangen om te ontdekken and powered by de tips van de communityleden van Komoot. Het is de missie van Komoot om te inspireren het avontuur aan te gaan. En zij zoeken een communitymanager!

Lees meer

VN promoot fietsen als middel tegen klimaatverandering
Als instrument in de strijd tegen klimaatverandering moet fietsen meer gepromoot worden, vinden de 193 lidstaten van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.
>> lees meer

Monitor Consumentengedrag: bouwen aan sterke merkpositie e-bikes
In de monitor is te zien dat mensen die als laatste vervoersmiddel een (elektrische) fiets hebben gekocht een lagere merkrelevantie hebben (29%). Lager dan mensen die als laatste vervoersmiddel een auto hebben gekocht (40%). Daarentegen ligt de salesgevoeligheid juist hoger onder de groep die als laatste een (elektrische) fiets heeft gekocht dan onder de groep die als laatste een auto kocht (41% vs. 31%).
>> lees meer

Wielerpoëzie

∆ 𝚆𝚒𝚎𝚕𝚎𝚛𝚙𝚘ë𝚣𝚒𝚎 𝚟𝚊𝚗 @versregels 𝚎𝚗 @baukevermaas
∆ 𝙶𝚎𝚍𝚒𝚌𝚑𝚝𝚎𝚗 𝚘𝚟𝚎𝚛 𝚠𝚒𝚎𝚕𝚛𝚎𝚗𝚗𝚎𝚗 𝚎𝚗 𝚏𝚒𝚎𝚝𝚜
∆ 𝙶𝚊𝚜𝚝𝚜𝚌𝚑𝚛𝚒𝚓𝚟𝚎𝚛𝚜 𝚠𝚎𝚕𝚔𝚘𝚖
www.wielerpoezie.nl