Column: Imane leert fietsen

Column: Imane leert fietsen

23 mrt 2022 door Annie Tiekstra

fietsles annie tiekstra.png

Annie Tiekstra geeft fietsles in Amersfoort. Ze heeft prachtige verhalen over mensen die een (bewegingsvrijheid) weten te ontwikkelen door ze te leren fietsen. Vandaag het verhaal over Imane. 

Imane komt via de gemeente bij mij terecht met de vraag voor fietsles. Ze zit in een traject naar werk, maar als je wilt werken moet je naar je werk kunnen fietsen! Het doel van de fietslessen is naar het werk fietsen en met een kind achterop fietsen.

Een aantal jaren geleden heeft Imane 20 groepsfietslessen gehad. Maar dat was voor haar niet genoeg om zelfstandig op straat te fietsen. Als we starten met de fietslessen is er veel fietsangst bij Imane. Langzamerhand gaat Imane zich zekerder voelen op de fiets en in het verkeer. Door het oefenen van de verkeersregels op straat voelt ze zich steeds veiliger. Na 20 individuele fietslessen voelt Imana zich zeker op de fiets en in het verkeer. Ze fietst zelfs vol vertrouwen met haar dochter achterop de fiets.

Imane werkt bij de Thuiszorg en fietst nu naar haar cliënten. Ik zie haar regelmatig overal in Amersfoort fietsen, ze groet mij dan altijd heel blij. Ook mijn partner komt Imane regelmatig tegen. Hij herkent haar aan de fiets, die heeft hij namelijk een keer gerepareerd. Op een dag komt hij thuis en vertelt dat de dochter van Imane nu zelf fietst. Hartstikke mooi natuurlijk, maar het meisje fietst niet aan de buitenkant. Ik kom direct in actie en bel Imane op, leg haar uit dat haar dochter aan de binnenkant, dus rechts van haar moet fietsen. Maar vooral waarom dat nodig is. Wat voor mij logisch is is dat dus voor Imane niet.

Fietsles is veel meer dan leren fietsen
Fietsles is niet alleen maar leren fietsen, het is veel meer, het is ook de vrouwen meenemen en begeleiden naar veilig fietsen in het verkeer. Zij zijn niet, net als wij, opgevoed met de fietstraditie.

Fietsen doet nog meer. Tijdens de fietslessen geeft Imane regelmatig aan dat ze net zo slank wil worden dan ik. Ze denkt dat je van fietsen slank wordt. Ik vertel dat fietsen zeker helpt bij afvallen, maar er is meer, ook je eetpatroon moet je veranderen. Een tijdje geleden fiets ik haar achterop en zie dat ze veel slanker is. Trots vertelt ze mij dat ze flink afgevallen is, ze heeft haar eetpatroon veranderd, ze sport en fietst natuurlijk. Imane is erg blij en voelt zich goed, zo mooi om te zien.

Sluiten