Over ons

De Utrecht Bike Community is het laagdrempelige fietsnetwerk voor alle fietsprofessionals in de regio Utrecht.
Hier kunnen de professionals rondom het fietsen elkaar vinden, informeren, inspireren, helpen en versterken.
Het lidmaatschap is gratis voor iedereen die professioneel te maken heeft met fietsen, fietsers en de fiets.
Op dit moment hebben zich ruim 750 fiets- en fietsgerelateerde professionals bij onze community aangesloten.

Vliegwiel voor fietsstimulering
De Utrecht Bike Community (UBC) is voorgekomen uit de 'legacy' van de enorme hoeveelheid aan fietsgerelateerde activiteiten, initiatieven en ambities die in de regio Utrecht waren ontstaan rond de Grand Départ, de start van de Tour de France in juli 2015. Een aantal bevlogen fietsprofessionals, organisaties en de Provincie en de Gemeente Utrecht wilden het krachtige netwerk en vliegwiel voor fietsstimulering dat rond de Tour-start was ontstaan, behouden en verder uitbouwen.
Doel: fietsprofessionals en fietsgerelateerde initiatieven met elkaar verbinden en versterken.

Eind 2018 hebben hebben Nelske Thalen en Ernest van den Bemd samen met de Provincie en Gemeente Utrecht en diverse geïnteresseerden de contouren verkend om het idee voor een Utrechtse fietscommunity verder vorm en inhoud te geven.

banner-ernest-nelske

Wensen en behoeften fietsprofessionals als uitgangspunt
Begin 2019 werd in opdracht van de Gemeente en de Provincie Utrecht het netwerk verder uitgebreid onder naam 'Utrecht Bike Community.' Daarbij werd aan de leden van netwerk gevraagd hoe een dergelijke community voor hen waardevol zou kunnen zijn. Doel was om te komen een tot community-platform dat goed is aangehaakt bij de wensen en behoeften van het netwerk van fietsprofessionals, werkzaam in alle denkbare organisaties en disciplines die met fietsen te maken hebben.

Leden stimuleren en faciliteren
Op basis van een onderzoek onder de leden werden de content, vorm en middelen uitgewerkt en ontwikkeld.
Hierbij werd een centrale rol ingeruimd voor een digitaal platform om de on- en offline activiteiten van de community te ondersteunen en het onderlinge contact tussen de leden te stimuleren en faciliteren.
Via onze online community-omgeving, inclusief e-mail nieuwsbrieven, mailings en social media, kunnen we gericht met de leden communiceren en onze activiteiten en evenementen efficiënt organiseren.
Maar bovenal is het ook de plek waar de leden informatie, inspiratie, oproepen en hulpvragen kunnen delen, zoals het een ware community betaamt.

Oprichting Stichting Utrecht Bike Community
In overleg met de stakeholders zijn de activiteiten van de community in 2021 ondergebracht in een stichting: Stichting Utrecht Bike Community. Daarmee gaven we de community een stevige basis en hiermee is de continuïteit beter gewaarborgd. In overleg met de Provincie en Gemeente Utrecht hebben Ernest van den Bemd en Nelske Thalen daarvoor een weloverwogen een bestuur samengesteld. Het bestuur bestaat uit betrokken leden met verschillende expertises en kwaliteiten met wie we uitgebreid kunnen klankborden. Op die manier kunnen we hun brede kennis en ervaring ten volle voor de community benutten.
Het eerste bestuur bestond uit Frank Felix (voorzitter), Lucas Harms (secretaris) en Kaspar Hanenbergh (penningmeester), Gjilke Keuning (bestuursadviseur) en Allal Salou (bestuursadviseur).

Huidige samenstelling bestuur en organisatie
Medio 2023 is de organisatie gewijzigd: In het bestuur werd Gjilke Keuning de nieuwe voorzitter en Allal Salou werd de nieuwe secretaris omdat Lucas Harms het bestuur ging verlaten.
Vanwege het vertrek van Nelske Thalen, die o.a. verantwoordelijk was voor de communicatie, content marketing en evenementenproductie, is Frank Felix toen teruggetreden uit het bestuur. Samen met directeur Ernest van den Bemd is hij nu verantwoordelijk voor het dagelijks reilen en zeilen van de community.

foto banner - amersfoort

Koffie met een goed gesprek over de community en fietsen... 

De Utrecht Bike Community biedt vanaf het begin de mogelijkheid om een ‘kopje koffie’ te drinken.
Bijvoorbeeld wanneer je meer wilt weten over de community of nader kennis wilt maken.
Maar ook in andere gevallen:
- Kun je hulp gebruiken bij je fietsgerelateerde initiatief of project?
- Wil je je bedrijf, onderwerp of idee een keer aan ons netwerk pitchen?
Ook dan drinken we graag een kop koffie met je.

Laat het UBC-netwerk ook voor jou werken
Met ons netwerk van 750 fietsprofessionals en hun gebundelde kennis, ervaring en contacten beschikken we over een krachtig vliegwiel voor iedereen die actief is op het gebied van fietsers, fietsen en de fiets.
Daarbij treden we ook vaak op als 'matchmaker' door achter de schermen partijen met elkaar in contact te brengen, danwel te adviseren over wie, wat, waar.
We denken dus graag met je mee bij het verbinden met anderen en de activatie van je ideeën.
Dat heeft al heel veel mooie gesprekken, nieuwe samenwerkingen en waardevolle resultaten opgeleverd!

klinkt dit interessant? Bel of mail ons dan gerust voor een kop koffie!
Telefoon: 06-25024307 of welkom@utrechtbikecommunity.nl 

Lid worden?
Meld je hieronder gratis aan.
Je bent van harte welkom!

Aansluiten bij Utrecht Bike Community

Je dient akkoord te gaan met de Algemene Voorwaarden en het Privacybeleid.

mede mogelijk

Sluiten