Zomer 2023: Aankomende bijeenkomsten en het laatste fietsnieuws uit de Provincie
nieuwsbrief #12

Ha ##firstname##,
In onze regio zit de vakantie er al weer op.
We zijn inmiddels druk bezig om je de komende maanden een boeiend programma en heel veel inspiratie voor te schotelen.
Zo zijn we op 19 oktober te gast bij de Jaarbeurs in het kader van hun ambities rond fietsen en de Dutch Cycling Week.
Op
7 december gaan we ons laven aan de wetenschap bij Utrecht Science Park en gaan we in op de wetenschap rond fietsen. Hieronder meer over de deze bijeenkomsten. Verder in deze nieuwsbrief: fietsnieuws uit de provincie, overige evenementen, bijdragen van onze ex-fietsburgemeester Jelle Bakker, verkeers-psycholoog Mariëtte Pol, Doortrappen-coördinator Linda Blankenstein, onze fietshistoricus Kaspar Hanenbergh en veel meer. Ook bijdragen of een oproep met de ruim 650 leden van onze community delen? Stuur ons dan een mail.

Hartelijke fietsgroet en tot ziens bij de aankomende bijeenkomsten!?

Ernest en Frank
N
amens de Utrecht Bike Community
P.S. Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar anderen voor wie dit interessant is.

UBC AGENDA: WAT KOMT ER ALLEMAAL AAN?

Noteer vast de volgende UBC-bijeenkomsten in je agenda:

19 Oktober - UBC te Gast bij Dutch Cycling Week
banners UBC te gast Dutch Cycling week 19 okt (mailings en google form) 1240 x 310
Op 19 oktober as. zijn we te gast bij de Koninklijke Jaarbeurs in het kader van hun ambities rond de Dutch Cycling Week. De Jaarbeurs wil de komende jaren een belangrijke rol spelen in het domein fietsen, fietsmobiliteit en duurzaamheid. Daarom organiseren ze o.a. in oktober 2024 de Dutch Cycling Week, een bundeling van fiets-gerelateerde evenementen, beurzen, bijeenkomsten en activiteiten. Voor zowel zakelijke doelgroepen als het grote publiek. Tijdens UBC Te Gast bij Dutch Cycling Week zal o.a. Jaarbeurs-CEO Jeroen van Hooff, hun plannen en ambities rond fietsen en de Dutch Cycling Week toelichten.

Met de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) bespreken we dan de resultaten van de Wielersport Monitor, het grote marktonderzoek i.s.m. IPSOS onder de 900.000 (!) sportieve fietsers die ons land telt: wat zijn opvallende trends en ontwikkelingen?

De ROM Regio Utrecht en de Dutch Cycling Embassy praten ons deze middag bij over interessante internationale ontwikkelingen, het laatste nieuws en hun activiteiten rond het internationaal stimuleren van de Nederlandse fietsbranche.

Daarnaast hebben we nog diverse andere sprekers, de pitches en we sluiten natuurlijk weer af met de vertrouwde netwerkborrel. Meer over programma en de sprekers in de volgende nieuwsbrief. Meld je nu vast aan voor UBC Te Gast bij Dutch Cycling Week, dan ben je er zeker bij en blijf je op de hoogte van deze bijeenkomst.
>>>Meld je hier aan>>>

7 December - UBC te Gast bij Utrecht Science Park
banner UBC te gast Science park 7 dec (mailings + google form) 1240 x 310
Op donderdag 7 december, tijdens onze laatste bijeenkomst van dit jaar, zijn we te gast bij het Utrecht Science Park, het bolwerk van de wetenschap. waar kennisinstellingen, onderzoeksinstituten en bedrijven intensief samenwerken om nieuwe oplossingen te vinden voor een langer en gezonder leven. Hier werken en studeren ruim 80.000 mensen aan een gezonde toekomst.
Tijdens deze bijeenkomst zoomen we in op de wetenschap rond fietsen, de fiets en alles wat daarmee te maken heeft. Hiervoor hebben we al diverse prominente fiets-wetenschappers weten te strikken.
Zo zal bijvoorbeeld Psycholoog Martijn Veltkamp uitleggen hoe je fietsend je hoofd verzorgt.
Daarnaast gaan we ook in op de rol van Utrecht Science Park en wat daar allemaal gebeurt en hopen we André van Schie, de nieuwe gedeputeerde van de Provincie met Mobiliteit in zijn portefeuile, aan jullie voor te stellen.
Ook bieden we diverse andere sprekers en ideeën op gebied van fietsen weer een podium.
Uiteraard is er ook weer volop gelegenheid om te netwerken met de andere communityleden. In de volgende nieuwsbrief volgt meer informatie over het programma. Meld je nu vast aan dan mis je dit niet en blijf je op de hoogte:
>>>Meld je hier aan>>>

9 September: Fiets-evenement 'Beweging in Behandeling'

Chirurg Jan Willem van den Berg, verbonden aan Oncomid pitchte dit evenement op gebied van fietsen en gezondheid al tijdens onze bijeenkomst in Move Amsterdam. Oncomid is een samenwerkingsverband tussen 8 ziekenhuizen in de regio met als ambitie om de oncologische zorg multi-disciplinair en organisatie-overstijgend te verbeteren.
Bewegen is gezond en heeft een positief effect op medisch herstel. Daarom wil deze organisatie dat bewegen -en met name fietsen- een essentieel onderdeel wordt van het oncologisch behandeltraject. Om dit te stimuleren organiseert Oncomid 'Beweging in Behandeling.' Een uniek beweeg-en kennisevent. Met in de ochtend een fietstocht door de regio en aansluitend een symposium en workshops over 'prehabilitie:' het fit maken van patiënten, voorafgaand aan een operatie of behandeling. De UBC heeft een actieve rol gespeeld bij de totstandkoming van het evement en het bij elkaar brengen van de betrokken partijen.
Het fiets-evenement 'Bewegen in Behandeling' is niet alleen bedoeld voor iedereen die werkzaam is in de zorg, ook maar ook een 'must' voor iedereen die geïntereseerd is fietsen en gezondheid. Je bent van harte welkom.

Is dit niet voor jou, maar ken je iemand voor wie dit interessant is, deel het dan vooral. En vergeet niet om daarbij te vermelden dat je er ook nog eens een prachtige Gazelle e-Bike mee kunt winnen ;-)

Zaterdag 9 september 2023: 09:00 - 17:00u (incl. lunch)
Locatie ochtend: fietstocht over de fietspaden van Midden-NL
Locatie middag: UMC Utrecht, collegezaal Blauw/Roze.
Voor meer informatie en aanmelden voor dit gratis evenement: klik op 'lees meer.'

Lees meer
Oproep: de Mobiliteitsweek komt eraan, help je mee?

Mobiliteitsweek 2023 campagnebeeld 1920 x 1080 351kb
Ook dit jaar organiseert de Provincie Utrecht weer de Mobiliteitsweek: van zaterdag 16 t/m vrijdag 22 september. De provincie kan hierbij alle hulp gebruiken, ook die van jou.
Het d
oel van deze week is om duurzame, groene en gezonde mobiliteit vol in de schijnwerpers te zetten. Dat doet de provincie met een online en offline campagne.

Maar daarnaast will de Provincie zoveel mogelijk inwoners, forenzen, bezoekers, organisaties stimuleren om gedurende deze week eens anders te reizen. Met de fiets bijvoorbeeld, want dat is gezond en duurzaam tegelijkertijd! Als je fietst snijdt het mes aan meerdere kanten.

De Mobiliteitsweek sluit aan bij Europese Week van de Mobiliteit en is een initiatief van de Provincie Utrecht samen met diverse andere partners.
Dit jaar is het Maliebaan Festival, georganiseerd door de Gemeente Utrecht, de start van deze week.

Help mee, doe mee!
Help mee om duurzame en gezonde mobiliteit op de kaart te zetten en deel de socials van mobiliteitsweek Utrecht.
Maar je kunt zelf ook meedoen of activiteiten in het kader van de Mobiliteitsweek organiseren met je vrienden, je club of je organisatie.

Denk bijvoorbeeld aan een fietsclinic, een fietstocht langs toekomstige doorfietsroutes (rondje Doorfietsen Utrecht) etcetera. Kijk voor meer informatie en hoe je mee kunt doen op de website.

Voor ideeën, vragen en sparren kun je ook mailen naar info@mobiliteitsweekutrecht.nl

Lees meer
Column: De fietsstad maken we samen!

Jelle Camping Venmeer1920 x 1440 PXL_20230530_090745763 xverkleind
Vlak voor de zomervakantie heeft Jelle Bakker zijn ambtsketenen als fietsburgemeester overgedragen aan Belle de Gast. In zijn laatste column deelt hij de inzichten die hij opdeed tijdens zijn ambtsperiode als Fietsburgemeester én doet hij op vermakelijke wijze verslag van zijn fietstocht door Nederland en zijn bijzondere ervaringen met Duitse fietsenmakers.

Lees meer
Column: Elk nadeel heb z'n voordeel

Column kaspar Illu fietsbelasting 1920 x 1567 pixels 503 kb
In zijn deze column heeft onze fiets-historicus en vaste columnist Kaspar Hanenbergh weer een mooi verhaal over de historie van fietsen. We ontdekken hoe fietsers ooit het autogebruik stimuleerden... en hoe dit toch nog goed kwam. Weten hoe dit zit? Klik dan snel door voor dit opmerkellijke verhaal.

Lees meer
Interview: Wat doet een verkeerspsycholoog?

Mariëtte Pol Afbeelding4 campagne we hebben oog voor elkaar
In onze fietsprovincie houden talloze professionals zich met fietsen. Zo ook ons community-lid Mariëtte Pol, zij is verkeerspsycholoog bij Keuzeweg. Maar wat houdt dat beroep nou precies in en hoe draagt zij bij aan een beter fietsklimaat en een veiliger verkeer? Lees hieronder het interview waarin ze met concrete voorbeelden-uitlegt wat een verkeerspsycholoog zoal doet en hoe zij zich inzet om fietsen veiliger te maken.

Lees meer
Doortrappen en Utrechtse Fietsvierdaagse: een geslaagde combinatie

Canva collega fiets4daagse met doortrappen 1040 x 832De Utrechtse Fietsvierdaagse, vanuit Zeist vertrok, stond dit jaar in het teken van Doortrappen (zie ook de column hieronder van Linda Blankenstein). Op alle dagen werden er verschillende Doortrappen-activiteiten georganiseerd. Zo maakten de deelnemers van de Utrechtse Fietsvierdaagse kennis met het programma ‘veiliger fietsen tot je 100ste’. Op het programma stonden onder meer:

  • Een helm-check: welke helm past het beste bij jou?
  • Een fiets-check: hoe kan je jouw fiets nog beter op jouw lichaam afstemmen?
  • Fietsfit-oefeningen: onder leiding van twee buurtsportcoaches je spieren extra losmaken en soepel en sterk de fietstocht vervolgen.
  • En nog veel meer.

Veel deelnemers wisten deze activiteiten te vinden én te waarderen, waardoor de Fietsvierdaagse een extra dimensie kreeg.
In totaal konden de Doortrappen-activiteiten tijdens de Vierdaagse rekenen op zo’n 2000 bezoekers. Daarmee kunnen we wel stellen dat de activiteiten een groot succes waren onder de vele deelnemers van de Utrechtse Fietsvierdaagse.
Vermeldenswaardig hierbij is dat diverse mensen en organisaties uit onze community een belangrijke bijdrage leverden bij de totstandkoming van deze samenwerking, o.a. de Provincie Utrecht, Gemeente Utrecht, Sport Utrecht,
Shimano, beweegcoaches uit de verschillende gemeentes en Central Events. Volg de link voor meer over Doortrappen tijdens de Utrechtse Fietsvierdaagse en lees hieronder vooral ook de column van Linda Blankenstein over Doortrappen.

Lees meer
Column: Hoe ik door mijn vooroordelen heen trap

linda blankenstein doortrappen logo Naast dat we betrokken waren bij Doortrappen en de Utrechtse Fietsvierdaagse, hebben we ook tijdens onze laatste UBC-bijeenkomst van 29 juni in Move Amsterdam uitvoerig stil gestaan bij het Programma 'Doortrappen,' om senioren te stimuleren om langer en veiliger door te fietsen.
Eén van de sprekers was toen Linda Blankenstein, Doortrappen-coördinator in de gemeente Nieuwegein.
Ze stuurde ons ook nog een eerlijke en inspirerende column die je aan het denken zet. Want hierin vertelt ze niet alleen over haar werk en wat Doortrappen precies inhoudt; ze geeft ook tips. zet aan tot reflectie en staat ook stil bij haar eigen vooroordelen...

Lees meer
Nieuws van onze ambassade

Er gebeurt altijd veel bij ons community-lid Dutch Cycling Embassy (DCE), de organisatie die de Nederlandse fietsbranche en fietskennis in het buitenland promoot. Tijdens onze bijeenkomst op 19 oktober zullen ze ons uitvoerig bijpraten. Hieronder al een greep uit hun recente nieuws en activiteiten.

Ontvangst Ierse bestuurders

Deze zomer ontving de DCE een delegatie uit het Ierse Clare County. Het programma startte in Ede, waar fiets-experts van Royal Haskoning een inkijkje gaven in hoe we in Nederland het fietsnetwerk organiseren en hoe je gedrag kunt veranderen. De dag werd afgesloten met een fietstocht zodat de deelnemers de Nederlandse aanpak zelf konden ervaren.
De tweede dag werd in Utrecht georganiseerd. Hier maakte UBC-lid van de eerste orde André Pettinga van Cyclemotions de delegatie wegwijs in design-principes en schoolzones. Mobycon gaf een presentatie over het ontwerpen van infrastructuur. Uiteraard werd ook hier de dag afsloten met een fiets-excurisie door the Bike Capital of the World. Lees hier het verslag.

Hoe stimuleer je fietsen in West Afrika?
DCE global capacity building Accra2023 compressed-08-22 om 15.52.18
In juli was de Dutch Cycling Embassy uitgenodigd voor een grote, mede door de VN georganiseerde, fietsconferentie in Accra (Ghana). Doel: fietsen in West Afrika stimuleren en kennis delen over hoe fietsen kan bijdragen aan meer leefbare steden en economische gelijkwaardigheid. Daarbij bleek dat niet alleen hitte, maar ook verkeersveiligheid, de lokale cultuur en houding ten opzichte van fietsen nog flinke uitdagingen zijn. Maar de burgemeester van Accra heeft ambitie: 'Make Ghana great in terms of cycling!'
Los van concrete workshops over hoe fietsen ('active mobility') kan worden gestimuleerd, bleek dat de bijeenkomst ook bijdroeg aan de empowerment: "I am a woman and when I cycle here (in Accra) I have always felt inferior. When I saw you (the three female organizers of the training) cycling and our female mayor speaking up about her wish to stimulate cycling, it really meant a lot to me," aldus een van de deelnemers. Lees hier meer over deze conferentie

Practice what you preach: hoe compenseert DCE haar eigen footprint?

DCE adviseert wereldwijd steden en regio's. Daarvoor organiseren ze o.a. ThinkBike Workshops om steden te leren hoe ze meer fietsvriendelijk kunnen worden. Dat is ook goed voor het mileu. Uiteraard proberen de DCE-experts deze zakenreizen zo verantwoord mogelijk te plannen. Maar om dit verder te brengen heeft men Decisio een studie laten doen. Daarbij is berekend wat er in de bezochte steden op het gebied van fietsen moet gebeuren om de footprint van de reizen van de DCE-medewerkers te compenseren.
Een inspirerend voorbeeld dat navolging verdient.
Wil je hier meer over weten? Lees dan dit artikel en download het rapport waarin de methodiek wordt uitgelegd.

Meer weten over de internationale activiteiten van onze eigen fiets-ambassade? Tijdens UBC te Gast bij Dutch Cycling Week op 19 oktober as. in de Jaarbeurs presenteert de Dutch Cycling Embassy haar laatste nieuws. Dan kun je ook persoonlijk kennis maken met deze organisatie die de Nederlandse fietsindustrie internationaal promoot.

Arne bedankt!

20230629arne zwaaiend pon move uitsnede 2023-08-23 om 13.31.57
Arne Schaddelee, geduputeerde Mobiliteit gaat het provinciebestuur verlaten. In een terugblik op zijn ambsperiode stelde Arne onlangs: "De fiets is onlosmakelijk verbonden aan onze provincie en ook aan mij."
Dat hebben wij ook gemerkt; de afgelopen jaren was hij een ware fiets-ambassadeur en drijvende kracht achter talloze fiets-initiatieven, waaronder de aanleg van 9 doorfietsroutes in Utrecht.
Daarnaast was (en is) hij een groot fan van onze community. Dat blijkt ook uit de volgende anekdote: Toen vorig jaar één van onze bijeenkomsten samenviel met een belangrijke vergadering, besloot hij dit gewoon te combineren. Terwijl hij in de regen naar onze bijeenkomst in het Beauforthuis in Zeist fietste, woonde hij tegelijkertijd gewoon vanaf de fiets de vergadering telefonisch bij(!) Handsfree uiteraard.
Tijdens onze laatste bijeenkomst in MOVE Amsterdam blikte hij terug op wat er de afgelopen jaren in Utrecht op fietsgebied allemaal is bereikt en dat bleek heel veel. Ook verraste hij hier onze community een fraai fiets-kunstwerk als afscheidscadeau.

20230629RFL03314 arne overhandigt afscheidskado aan ubc 700 x476
Wij bedanken Arne voor zijn enthousiaste inzet voor het fietsen, zijn steun en de inspirerende presentaties tijdens onze bijeenkomsten. Arne, namens de ruim 650 leden van de Utrecht Bike Community: Heel hartelijk bedankt!

Van de bestuurstafel

UBC Bestuur Austerlitz 700 x 525
Er gebeurt veel rond de Utrecht Bike Community. Naast o.a. het organiseren van de recente bijeenkomsten zoals het UBC Café (de Utrechtse Etapas Fietstoer), UBC te Gast bij MOVE Amsterdam (PON), voorbereidingen voor de komende evenementen, nieuwsbrieven en actief mensen met elkaar in contact brengen, hebben we de laatste tijd ook hard aan de organisatie gewerkt.
Nu Frank Felix de werkzaamheden van Nelske Thalen heeft overgenomen, treed hij terug als voorzitter en bestuurslid. Bestuurslid Gjilke Keuning vervangt hem als onze nieuwe voorzitter.
Vanwege zijn vertrek als directeur bij de Dutch Cycling Embassy en reisplannen treed ook Lucas Harms af als bestuurslid en secretaris. Gelukkig blijft hij verbonden als adviseur en reizende UBC-reporter; hij zal regelmatig verslag doen van opvallende fietszaken in de landen die hij bezoekt.
Bestuurslid Allal Salou is onze nieuwe secretaris. Onveranderd is de positie van onze penningmeester, onze huis-historicus Kaspar Hanenbergh blijft de financiën in de gaten houden.
In een volgende nieuwsbrief meer over het bestuur en dan stellen we ze nader aan jullie voor.

Overig fietsnieuws

Hoe gaat het nu met Tworby?
tworby
Tijdens onze bijeenkomst bij ASR in 2021 presenteerde Tworby haar oplossing om e-bikes om te bouwen tot driewielers. Een uitkomst voor senioren om langer en veiliger door te fietsen. Inmiddels hebben ze een Dragon's Den investeerder aan boord, hebben ze 100 fietsendealers aangesloten en groeien ze hard. Lees het interview in de Ondernemer met Bob van den Berg over hoe ze dat voor elkaar krijgen.

Help ik heb een VanMoof!
Het kan niemand zijn ontgaan dat VanMoof deze zomer failliet is gegaan. De 'Tesla van de fietsindustrie' ging in korte tijd van rising star en disruptor van de mobiliteitsbranche naar failissement. De klanten bleven vertwijfeld achter en vragen zich af: wat nu?
Heb je een VanMoof en wil je weten wat je opties zijn? Lees dan dit artikel van de Fietsersbond waarin Kees Bakker uitlegt wat je kunt doen. Ook na de eventuele doorstart, waar op dit moment sprake van is.
Daarnaast is fietsenmaker Tamor Hartog, mede-eigenaar van De Broers Fietsreparateurs uit Amersfoort, inmiddels in staat om VanMoof-fietsen te repareren. En hij heeft het er druk mee want het spreekt zich rond en inmiddels melden zich al klanten uit München(!). Lees hier zijn verhaal.

Tot zover al het fietsnieuws van en uit de community, informatie over de aankomende bijeenkomsten en wat er zoal in onze fietsregio speelt. Veel leesplezier en tot de volgende keer!

De volgende keer jouw verhaal / project / idee / innovatie / artikel / pitch via deze nieuwsbrief of tijdens een bijeenkomst met de community delen? Meld het ons: welkom@utrechtbikecommunity.nl