Column: Hoe ik door mijn vooroordelen heen trap

Column: Hoe ik door mijn vooroordelen heen trap

14 jul 2023 door Linda Blankenstein

Linda Blankenstein Programma Doortrappen Utrecht Bike Community te gast bij move amsterdam 1920 x 12

Tijdens onze UBC-bijeenkomst op 29 juni in Move Amsterdam stonden we uitvoerig stil bij het Programma 'Doortrappen,' om senioren te stimuleren om langer en veiliger door te fietsen.
Eén van de sprekers was toen Linda Blankenstein, Doortrappen-coördinator in de gemeente Nieuwegein.
Ze stuurde ons ook nog een eerlijke en inspirerende column die je aan het denken zet. Want hierin vertelt ze niet alleen over haar werk en wat Doortrappen precies inhoudt; ze geeft ook tips en zet aan tot reflectie. Daarbij staat ze ook stil bij haar eigen vooroordelen...

Ik wil zelf trappen!’
‘Doe allemaal je ogen dicht en zet je ene voet voor de andere.’
‘Ga je samen met ons fietsen?’
Deze uitspraken hoorde ik vroeger van mijn kinderen, nu van de senioren die ik tegenkom tijdens fietsactiviteiten.
Als Doortrappen-coördinator organiseer ik deze, samen met onder andere de buurtsportcoaches.
Mijn doel? Zorgen dat je, ook als je al wat ouder bent, lekker én veilig kunt blijven doortrappen op de fiets.
Ondertussen behoor ik met mijn 54 jaar volgens mijn kinderen ook al bijna tot de doelgroep. En dat is natuurlijk ook zo.
Het is voor iedereen belangrijk om lekker in beweging te blijven, of je nu jong bent of wat ouder. Daarom fiets ik zelf ook veel. En ja, zelfs ik als fietsambassadeur en Doortrappen-coördinator heb daarbij nog wat van mijn eigen vooroordelen te overwinnen.

Tijd om voor een helm te vallen
Zo draag ik nog steeds geen fietshelm op mijn e-bike. Terwijl ik dit weekend nog iemand sprak die als veertiger blijvend hersenletsel opliep door een fietsongeval.
Ook de fysiotherapeuten met wie ik fietsvalpreventietrainingen organiseer, hameren op het belang van de fietshelm.
Zeker omdat met het ouder worden een ongeval met de (e-)fiets niet in een klein hoekje, maar in een steeds groter wordende hoek zit. Tijd om toch maar eens een mooie helm uit te zoeken.
Tijdens deze training krijg je trouwens niet alleen zeer nuttige tips om niet te vallen, maar doen we ook veel balansoefeningen en wisselen we ervaringen uit. Ook voor mij zeer leerzaam!

Van duo naar trio
Nog zo’n vooroordeel: 'mij zie je niet op een driewieler.'
Maar hoe meer senioren ik spreek die op zo’n fiets rijden, hoe meer ik daarvan terugkom: ‘Ik dacht dat ik nooit meer kon fietsen, maar nu heb ik mijn vrijheid terug.'Ik fiets op doktersrecept op een driewieler in plaats van een scootmobiel.’ En als de AHN-duofiets door de straat rijdt, zie ik de passagiers op deze driewieler zitten met een grijns van oor tot oor.
Op de driewielfietsontdekdag ga ik zeker alvast wat modellen uitproberen, voor later. Want lekker zelf kunnen blijven fietsen is toch het mooiste dat er is.

Fun(ctioneel) fietsen
Nog een laatste vooroordeel dan: 'ik fiets liever in mijn eentje want dan ben ik veel sneller.'
Dat komt vooral omdat ik veel ‘functioneel’ fiets want ja: druk, druk, druk.
Als ik echter zie hoe ontzettend gezellig de verschillende seniorenfietsclubs het met elkaar hebben, dan denk ik dat ik over een paar jaar ook dit vooroordeel lekker laat varen. Als het qua werk wat rustiger is. Want alleen ben ik misschien wel sneller, maar samen is zoveel gezelliger.
Dan kan ik ook eindelijk eens alle rustige Doortraproutes uitproberen. Of meedoen met de Utrechtse fietsvierdaagse!
In de tussentijd blijf ik lekker doortrappen, jij ook?


Wil je meer info over Doortrappen in Nieuwegein, neem dan gerust contact op met Linda Blankenstein, Doortrappen-coördinator Nieuwegein: info@nieuwegeinfietst.nl, 06-2515 3475.

Sluiten