wat speelt er in de community?
nieuwsbrief #3

Ha ##firstname##,

In deze nieuwsbrief staat een speciale aanbieding van Cycling 4 Climate, gaan we #doortrappen met fietsburgemeester Jelle Bakker, verheugen we ons op ons bezoek bij Cannondale 9 juni en hopen we je donderdag te zien bij de kick-off van het activatieprogramma van de Vuelta.

We wensen jou veel leesplezier met de aankondigingen, inspiratie, verhalen, vacatures en nog veel meer die wij voor jou geselecteerd hebben.

Mocht jij een bijdrage hebben voor onze volgende nieuwsbrief dan is deze van harte welkom! 

Hartelijke fietsgroet,
namens de Utrecht Bike Communiy,
Nelske en Ernest

9 juni - Utrecht Bike Community te gast bij Cannondale

Op donderdag 9 juni zijn alle leden van Utrecht Bike Community uitgenodigd bij Cannondale in Woudenberg. Kasteel Geerestein is het Europese hoofdkantoor van Cannondale gevestigd waar zo'n 80 mensen werken, met een prachtige showroom op een magisch landgoed. 

Workshop: fiets onder de loep
De bijeenkomst start om 14.30 uur met de workshop "fiets onder de loep" verzorgd door Cannondale. Deze duurt een half uur. Hierbij gaan ze o.a. in op de lefty voorvork. Er zijn slechts 15 plaatsen voor de exclusieve workshop.

Plenair programma
We starten vervolgens om 15.30 uur met het inhoudelijke programma voor het grote publiek, waarbij we aftrappen met het verhaal van Cannondale. Vervolgens passeren o.a. de revue: fietstoerisme, het boek van Henk Jan Dekker: Cycling Pathways, de handelsmissie van UBC leden naar Berlijn, het Fonds Gehandicaptensport en het CROW. Ook is er nog ruimte voor pitches. Misschien iets voor jou? Laat het ons dan weten! En natuurlijk sluiten we af met een borrel om weer even bij te kunnen praten!

Aanmelden
We kijken er ontzettend naar uit! Zet jij hem alvast in jouw agenda? Dan kan heel makkelijke door HIER te klikken. Aanmelden kan ook al!

>> aanmelden voor de bijeenkomst op 9 juni >>

>> UBC te gast bij Cannondale in agenda zetten >>

Column: samen doortrappen

Bijdrage door Fietsburgemeester: Jelle Bakker

Op 20 april was ik uitgenodigd bij de themabijeenkomst ‘de fietsende senior’ van de Advies Commissie Ouderen (ACO). Zowel in mijn rol als fietsburgemeester en als coördinator van het programma Doortrappen bij SportUtrecht mocht ik een praatje houden. Spreken voor een zaal vol senioren gaf mij een unieke kans om eens te peilen bij deze groep; Wat komen ze tegen op de fiets? En wat hebben ze nodig om te blijven fietsen? Daaruit kwamen goede tips, maar bleek bovenal; doortrappen doe je samen.

Lees meer
Fonds Gehandicaptensport helpt mensen met een beperking fietsen

Bijdrage door Jan Knaap van Fonds Gehandicaptensport

Fonds Gehandicaptensport wil graag de denkkracht van Utrecht Bike Community inzetten. Ze vragen je o.a. op 9 juni hoe zij hun maatschappelijke impact kunnen verhogen van de sportparticipatie van mensen met een beperking in en rondom de 34 parcoursgemeenten tijdens de Vuelta.

Lees meer
Op welke fietspaden in Utrecht vang jij veel wind?

Vraag van Stef Janssen van the Urban Jungle Project

Urban Jungle Project houdt zich bezig met multifunctionele bio diverse vergroening van het provinciale Fietspad van de Toekomst. Met hun innovatie de boomveer zorgen ze voor slimme boomhagen, voor schaduw en windluwte langs het Fietspad van de Toekomst. Met als doel: o.a. vergroening, fietsplezier, fietsveiligheid en bijdragen aan een prettige leefomgeving voor mens en dier.

Lees meer
Nationaal fietscongres

Op 1 en 2 juni vindt het nationaal fietscongres plaats in Enschede. De plaats om je te laten inspireren! Ernest is er ook! Schiet hem gerust aan! Laat je ons weten hoe is het geweest? We delen deze ervaringen graag in onze volgende nieuwsbrief.

World bicycle day

Op donderdag 3 juni is het World Bicycle Day, oftewel Wereld Fiets Dag. Over de hele wereld vieren we dan dat het fijn is om te fietsen. Pak die dag ook de fiets! Naar je werk, de vereniging of gewoon een fijne fietsroute. Deel je foto met #wereldfietsdag en/of #worldbicycleday op instagram of twitter! Help de mensen om je heen te inspireren en laat je inspireren!

12 mei - start activatieprogramma Vuelta

aangeboden door Vuelta Hollanda

100 dagen voor de Vuelta start het activatieprogramma; op 12 mei om 18.00 uur op het Neude. Dit is toegankelijk voor iedereen. Om de intocht naar de Neude nog feestelijker te maken, kunnen er in Overvecht 150 fietsers aanhaken, om de laatste 5 kilometer naar de Neude (geneutraliseerd) met divers peloton van 50 renners en rensters mee te fietsen. Dit kan op alle soorten fietsen, hoe diverser hoe beter. En voor de eenheid draagt iedereen iets roods. De Utrecht Bike Community mag hiervoor een twintigtal fietsers ‘uitnodigen’. Heb je interesse om hieraan mee te doen? Meld je dan vandaag HIER aan. Jouw aanmelding is definitief wanneer je van ons een email hebt ontvangen.

>> last minute aanmelden om mee te fietsen op 12 mei >>

19 juni - Midsummer Rides

ingezonden door het team van Keistad Fietsfestival

Op vaderdag, dit jaar op zondag 19 juni organiseert Keistad Fietsfestival hun Midsummer Ride. Met deze zomerse follow-up van onze succesvolle en zonovergoten 'Welkom aan de Lente Rit' gaan we weer een fietsfeestje bouwen. Precieze info en routes volgen medio mei op de website van Keistad. Reken op een mix van race, gravel en uiteraard een familierondje. 

Hier de volgende keer jouw verhaal / project / idee / innovatie? Stuur hem in! 

Op maandag 20 juni fietsen meer dan 1000 duurzame fietsers de Climate Classic: een tocht van bijna 400 km langs de kustlijn die in Nederland ontstaat als de zeespiegel te ver doorstijgt. Een kustlijn die wat Cycling 4 Climate betreft nooit werkelijkheid mag worden. 

In de vorige nieuwsbrief vertelden we dat de prijs zou stijgen vanaf 15 april. Dit is ook zo. Echter heeft Samuel Beltman speciaal voor de community kortingscodes aangemaakt zodat je tot 12 juni kaartjes kan kopen tegen een gunstig tarief.

de kortingscodes:
UBC lid individuele deelnemers: UBCearlybird10
UBC lid bedrijventeams: UBCearlybird25

Bij het kopen van de kaartjes krijg je de mogelijkheid deze code in te voeren en ontvang jij jouw korting.

>> meer informatie
>> koop kaartjes

met dank aan Samuel Beltman van Cycling 4 Climate

Professional Duurzame mobiliteit @ CROW

In deze rol staat het helpen van overheden bij het realiseren van de eigen regionale mobiliteitsprogramma’s rond duurzaamheid centraal. Je richt je onder andere op de vertaling van kennis en (inter)nationaal beleid naar regionaal beleid. In nauwe samenwerking met gemeenten, provincies en metropoolregio’s werk je aan de strategische beleidsvragen. Daarbij geef je duiding aan de uitkomsten van de diverse monitors die we binnen CROW hebben ontwikkeld rond duurzame mobiliteit.

Lees meer

Zoek jij een fietsprofessional om jouw organisatie te versterken? Stuur jouw vacature dan bij ons in en we vermelden hem in de nieuwsbrief. Of tip ons met een leuke vacature uit jouw netwerk.

Regionale Mobiliteitsprogramma’s krijgen steeds meer vorm
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat regio’s een Regionaal Mobiliteitprogramma (RMP) maken. Van de 21 RMP-regio’s heeft inmiddels 56% een bestuurlijk goedgekeurd RMP. Dat blijkt uit het onderzoek van CROW-KpVV 'Klimaatbeleid: De ambitie van de regio' dat begin 2022 is uitgevoerd.
>> lees meer

∆ Van garage naar e-mobility service
We assosieren Kwik-Fit niet direct met de fiets en in onze ogen is het een gemiste kans er geen dochter onderneming is met de naam Kwik-Fiets. ;) Maar dat verandert niets aan het feit dat je hier tegenwoordig ook terecht kan voor onderhoud aan jouw e-bike of stadsfiets.
>> lees meer

∆ De winst van fietsen: 
Elke kilometer fietspad levert de maatschappij 0,68 euro op terwijl 'gewone wegen' de samenleving tussen de 0,29 en 0,37 euro per kilometer kosten. 

Wielerpoëzie

∆ 𝚆𝚒𝚎𝚕𝚎𝚛𝚙𝚘ë𝚣𝚒𝚎 𝚟𝚊𝚗 @versregels 𝚎𝚗 @baukevermaas
∆ 𝙶𝚎𝚍𝚒𝚌𝚑𝚝𝚎𝚗 𝚘𝚟𝚎𝚛 𝚠𝚒𝚎𝚕𝚛𝚎𝚗𝚗𝚎𝚗 𝚎𝚗 𝚏𝚒𝚎𝚝𝚜
∆ 𝙶𝚊𝚜𝚝𝚜𝚌𝚑𝚛𝚒𝚓𝚟𝚎𝚛𝚜 𝚠𝚎𝚕𝚔𝚘𝚖
www.wielerpoezie.nl