Fonds Gehandicaptensport helpt mensen met een beperking fietsen

Fonds Gehandicaptensport helpt mensen met een beperking fietsen

2 mei 2022 door Nelske Thalen

fonds gehandicapten sport.png

Fonds Gehandicaptensport is official maatschappelijk partner van La Vuelta Holanda. In de aanloop en tijdens deze mooie wielerronde, met drie etappes in Utrecht en Brabant, willen we maatschappelijke impact maken met als belangrijkste doel het verhogen van de sportparticipatie van mensen met een beperking in en rondom de 34 parcoursgemeenten.

Fonds Gehandicaptensport zet zich dagelijks in om sporten voor mensen met een beperking mogelijk te maken. Want iedereen zou moeten kunnen sporten en bewegen. Sporten draait namelijk om eerlijkheid. Als het startschot gaat, moet iedereen een even grote kans hebben om te winnen. Maar niet iedereen heeft een eerlijke kans om aan de start te komen. Zo zijn de kosten voor sporthulpmiddelen vele malen hoger en zijn er in Nederland veel minder sportmogelijkheden en faciliteiten voor mensen met een beperking. Er zijn namelijk 1,7 miljoen mensen met een beperking die, om te kunnen sporten, extra ondersteuning nodig hebben. En daar strijdt Fonds Gehandicaptensport voor. Samen met partners als La Vuelta Holanda en wie weet straks ook Utrecht Bike Community.

In aanloop naar La Vuelta Holanda op 19, 20 en 21 augustus maken we ons sterk om samen met de inwoners van de 34 parcoursgemeenten, waarvan een groot deel in Utrecht, te sparen voor een sporthulpmiddel voor iemand uit die gemeente. We gaan hierbij uit van een gemiddeld streefbedrag van € 10.000 per gemeente. Zo brengen we nog meer mensen in beweging. Bijvoorbeeld Piet uit Utrecht die een sportprothese nodig heeft om te kunnen wielrennen.

fonds gehandicapten sport

Fictief campagnebeeld: Piet uit Utrecht heeft een sportprothese nodig en wij gaan dit mogelijk maken!

Een geweldig mooie kans om op deze manier een legacy en hiermee iets duurzaams achter te laten
in elke parcoursgemeente. Want we helpen door onze campagne niet alleen Piet om te kunnen
sporten, maar in zijn slipstream zullen we hiermee heel veel andere mensen met een beperking
inspireren en motiveren om te gaan sporten. Dit doen we onder andere om in veel
publiciteitsonderdelen een verwijzing op te nemen naar ons 'Uniek Sporten' platform, waarmee je in
contact komt met 4.500 sportverenigingen met aangepaste faciliteiten voor sporters met een beperking. Door dit soort campagnes en acties hopen we dat onze missie in 2030 is gerealiseerd: dat de sportparticipatie van sporters met een beperking (nu 34%) dan hetzelfde is als die zonder beperking (nu 58%).

Leuk weetje is dat we eind 2020 door gebruik van innovatieve 5G-technologie van onze partner Vodafone Utrecht, erin zijn geslaagd om een blinde wielrenner - onze ambassadeur, paralympisch kampioen Tristan Bangma - zonder buddy met een snelheid van 50 km zelfstandig rondjes te laten rijden op de Alkmaarse Wielerbaan.

Op de eerstvolgende ledenbijeenkomst, op 9 juni op het hoofdkantoor van Cannondale in Woudenberg, komt Jan Knaap, manager Partnerships Fonds Gehandicaptensport, graag met zijn collega Thijs van den End (TeamNL, paralympiër) langs, om hun missie en plannen nader toe te lichten. Het kan niet anders dat er vanuit een gesprek dan hele mooie dingen gaan gebeuren.

Sluiten