Opening grootste fietsenstalling ter wereld groot succes

Opening grootste fietsenstalling ter wereld groot succes

21 aug. 2019 door Nelske Thalen

openingfietsenstalling.jpeg

Afgelopen maandag vond de opening van de grootste fietsenstalling ter wereld plaats. En het werd groots gevierd! Wij van Utrecht Bike Community waren natuurlijk ook aanwezig.

De grootste fietsenstalling ter wereld mag Utrecht toevoegen aan zijn prestaties. Het stokje hebben we overgenomen van Tokio. Met hun ruim 7x zoveel inwoners als Utrecht was het toch eigenlijk niet eens zo'n prestatie... 

Stientje van Veldhoven (staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat) is blij dat het kabinet veel aandacht geeft aan de fiets. Ze prijst de fietsenstalling omdat je zo dicht bij het perron kan parkeren. In deze fietsenstalling is plaats voor 12.500 parkeerplaatsen. Hiermee komt het aantal parkeerplekken rondom het station voor fietsen op 22.000. Van Veldhoven noemt de fiets het geheime wapen tegen de drukte. We vinden het zo normaal, maar moet je je voorstellen dat al deze fietsen vier wielen had? stelt Van Veldhoven.

Architectenbureau Ector Hoogstad heeft met het ontwerp aandacht besteedt aan verschillende dingen. Allereerst was het doel dat fietsers zo veel mogelijk fietsend naar hun parkeerplaats kunnen komen. Er is rekening gehouden met het op- en afstappen zodat er geen opstoppingen ontstaan. En uiteraard kan je op meerdere plaatsen de fietsenstalling uit om bij de perrons te komen. Ook is er erg gelet op het licht. Geen donkerhol, maar veel daglicht door grote ramen voor de sociale veiligheid. Ector Hoogstad heeft al verschillende prijzen gewonnen met de stalling zoals Betonprijs 2017 en de Jury Prize bij de Architizer A+ Awards 2018 in de categorie Transport.

Wij hebben nog even gesproken met Saskia Kluit van de fietsersbond en ze wist te vertellen dat er 75 miljoen uitgetrokken voor de combinatie openbaar vervoer en fiets. Kijk, van dat soort dingen worden we blij!

Ben je benieuwd naar de stalling? Maak hier dan alvast een ritje.  

Belangenbehartiging Infra Mobiliteit
Sluiten