Bijeenkomst: Inspiratiesessie fietsparkeren bij hoogstedelijke woningbouwprojecten

Bijeenkomst: Inspiratiesessie fietsparkeren bij hoogstedelijke woningbouwprojecten

2 sep 2019 door Nelske Thalen

tandwiel.jpg

19 september wordt er bij Crow een inspiratiesessie georganiseerd. 

Grote steden als Amsterdam en Utrecht hebben plannen voor nieuwe hoogstedelijke wijken met een combinatie van wonen en werken, vaak in een verhouding van 80-20 of daaromtrent. Door deze hoogstedelijke bloktypologieën ontstaat een grote druk op de kwaliteit en invulling van de plint en daarmee de leefbaarheid van de openbare ruimte. Deze sessie heeft tot doel bij te dragen aan een verandering in het denken over de rol van de fietsenstalling bij hoogstedelijke woningbouwopgaven.
Voor een gemiddeld bouwblok in bijvoorbeeld Haven-Stad in Amsterdam met een basishoogte van 30 meter en een toren tot 70 meter moeten ongeveer 1.600 fietsparkeerplaatsen op eigen terrein worden gesitueerd. Deze aantallen komen in de buurt van de grootte van fietsstallingen rondom de stations in Nederland. Ter vergelijk, de publieke fietsenstalling die onlangs door StudioSK is opgeleverd in Hengelo bij het station biedt plaats aan 2.000 parkeerplaatsen. En de Appel van Kuiper Compagnons in Alphen aan den Rijn heeft 970 fietsparkeerplaatsen. Deze spectaculaire constructies dragen bij aan de kwaliteit van de openbare ruimte.
De beleving van de fietser van de straat naar zijn parkeerplek is met veel aandacht vormgeven. Het is een tendens dat deze publieke fietsenstallingen de laatste jaren met aandacht worden ontworpen. Er zit een ongelofelijke ontwikkeling in de uitstraling van deze stallingen. Waar ze jaren lang als een ‘dichte doos’ werden gebouwd, dragen de constructies nu bij aan de beleving van de stad en lijken de stap te hebben gemaakt naar een nieuwe typologie.
Dit is totaal anders bij de vormgeving van de fietsstalling bij woongebouwen. Zij worden nog steeds als eenvoudige bergruimte gezien en vaak met gesloten wanden in plinten of kelders opgenomen. Als we blijven denken vanuit de huidige stallingsoplossingen is de kans groot dat de plinten bijna volledig gevuld zullen zijn met de ontsluiting van de woningen en de stalling van tweewielers.
Met deze inspiratiesessie hopen KettingHuls en CROW-Fietsberaad bij te dragen aan een verandering in het denken over de rol van de fietsenstalling in het woongebouw, niet meer als donkere berging maar als een uitnodigende welkome ruimte die een hoofdrol speelt in de ontsluiting van het woongebouw.

Voor wie?

Deze bijeenkomst staat open voor ontwerpers van fietsparkeervoorzieningen werkzaam bij gemeenten, architecten en stedenbouwkundigen, projectontwikkelaars en medewerkers van woningbouwcorporaties. De bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk, maar kent een maximum van 30 deelnemers. Begin september ontvangt u een definitieve bevestiging van deelname. Opgeven kan via crow.
Infra Mobiliteit
Sluiten