Welke gewenste “boomveer”-locaties in de provincie Utrecht zouden volgens jou de meeste meerwaarde opleveren voor de nieuwe generatie ‘Fietspaden van de Toekomst’?

Welke gewenste “boomveer”-locaties in de provincie Utrecht zouden volgens jou de meeste meerwaarde opleveren voor de nieuwe generatie ‘Fietspaden van de Toekomst’?

25 apr 2022 door Nelske Thalen

Stef Janssen van the Urban Jungle Project houdt zich bezig met multifunctionele bio diverse vergroening van het provinciale Fietspad van de Toekomst. Urban Jungle Project heeft hiervoor de boomveer ontwikkeld.

De Vuelta Holanda-campagne start 100 dagen voordat het peloton daadwerkelijk het gezamenlijke Fietspad van de Toekomst-proeftuin van de provincie Utrecht en boomkwekerij Ebben uit Cuijk passeert. Dat gebeurt op 20 augustus komende zomer!

Op dat moment wordt een grote internationale gemeenschap van fietsliefhebbers verwacht langs de Vuelta-route die ook loopt langs de N225, langs het industrieterrein in Remmerden. Dat is tegelijk ook precies de boominnovatie-locatie naar nuttige multifunctionele bio diverse vergroening van het provinciale Fietspad van de Toekomst. Hier wordt onderzocht hoe slimme, in de wind dansende boomsystemen (boomveren), aan toekomstig fietscomfort, extra fietsveiligheid en de behoefte aan sneller fietsen kunnen bijdragen.

Onze innovatie: De boomveer
De boomveer, een innovatie van de start-up ‘The Urban Jungle Project’, brengt natuur terug naar de nieuwe fietspaden. Eenvoudig gezegd is het een boom, die niet met de wortels in de grond staat, maar in een speciale constructie hangt. Hierdoor kan deze boom, ontdaan van een zwaar grondpakket, overal geplaatst worden, ook viaducten, dijken en daken. De constructie zorgt bovendien voor dat de boom kan ‘dansen’ in de wind. Boomveren zorgen, toegepast als slimme boomhagen, voor schaduw en windluwte langs het Fietspad van de Toekomst. Doel is ook om de beweging van de boom te gebruiken voor het opwekken van boomstroom. Die stroom kan gebruikt worden voor de duurzame waterhuishouding van boomveren, en in de toekomst bijvoorbeeld ook voor fietspadsignalering of het opladen van de elektrische fiets. In Remmerden testen we dit nu. Zie ook dit filmpje voor meer uitleg: https://www.youtube.com/watch?v=2qCQWk2sJ9Y

Onze vraag aan jou
De start van de Vuelta campagne is voor Stef Janssen aanleiding om jou te vragen of je een goed idee hebt waar boomveren nog meer geplaatst kunnen worden. Waar worden fietsers het meest gehinderd door wind? Ken je een fietsroute of viaduct waar deze boominnovatie zou moeten komen? Of wil je meer weten of meedenken? Laat het ons HIER weten of stuur Stef een mailtje. Belangrijk is ook om na te gaan welke fietspaden dankzij onze ‘boomveer’-innovatie beter kunnen worden ingezet als ‘biodiversiteitsroute’, nuttig voor bijvoorbeeld bijen, vogels, vleermuizen en andere dieren.

Contact opnemen kan met Stef Janssen van The Urban Jungle Project: stef@theurbanjungleproject.com

Sluiten