Fietsburgemeester ben je niet alleen

Fietsburgemeester ben je niet alleen

7 okt 2022 door Jelle Bakker

fietsburgemeester ben je niet alleen2.jpg

Jelle Bakker, fietsburgemeester van Utrecht, schrijft maandelijks een column voor Utrecht Bike Community met zijn avonturen. Deze keer zoekt hij onder anderen een junior fietsburgemeester!

Hoe sterk is de eenzame fietser? Dat album van Boudewijn de Groot kwam al uit 20 jaar voor ik geboren werd, maar de titel spreekt me wel aan. Iedereen heeft er een beeld bij van een zwoegende rijder tijdens een avontuurlijke ontspanning in een grote koers. Ook op de functie van Fietsburgemeester is het prima van toepassing. Ik ben tenslotte in mijn eentje en moet het in tegenstelling tot de ‘echte’ burgemeester zonder college en ondersteuning doen. Daar wil ik verandering in brengen!

Samen kom je verder
In het kader van samen kom je verder zoek ik in mijn functie altijd naar partners die met me willen samenwerken. Met collega Tom werk ik aan de duofiets. Met Tobias van de Fietskoerier reik ik maandelijks een lintje uit. Afgelopen maand werden op de verjaardag van het oudste fietspad van de wereld ook weer fietshelden benoemd. Ook de samenwerking met de fietscoalitie ‘Heel Utrecht Fietst’ is heel waardevol en levert mooie acties op.

Fietswethouders van Utrecht
Maar de doelen die ik als Fietsburgemeester wil halen en hoe ik die ga bereiken zijn helemaal mijn verantwoordelijkheid. Dat geeft me veel vrijheid om mijn rol in te vullen zoals ik wil, maar zorgt er soms ook voor dat ik in drukke tijden weinig vooruit kom. Er zitten immers maar 24 uur in een dag en 7 dagen in een week. Daarnaast is mijn ambtsperiode twee jaar en wordt het ook tijd om na te gaan denken over opvolging. Daarvoor zou het ook fijn zijn als niet alle contacten, ideeën en doelen bij mij liggen. Met andere woorden, ik wil ook een college om me heen!

Daarom ben ik mensen die aangeven dat geïnteresseerd zijn in mijn functie gaan benaderen of ze me willen helpen. In een appgroep, die ik met een kwinkslag ‘Fietswethouders Utrecht’ heb genoemd, heb ik al 8 enthousiaste Utrechters verzameld! Jong en oud, man en vrouw; een enthousiaste groep fietsliefhebbers. Hopelijk kunnen we in een groep nog meer impact maken in de stad en levert het continuïteit - en misschien zelf een opvolger voor mij - op! Ben je ook geïnteresseerd? Neem dan even contact met me op! Iedereen is van harte welkom om mee te denken.

Junior Fietsburgemeester
Vanwege beperkingen in tijd en middelen, kan ik niet alle uitdagingen oppakken en ideeën uitwerken. Eén van de dingen waar ik significant minder tijd aan besteed dan andere Fietsburgemeesters in Nederland is fietsstimulering onder kinderen en jongeren. Is dat dan nodig in Nederland? Oh ja zeker! Lees mijn eerdere column over het manifest dat we als Fietsburgemeesters NL hebben geschreven om aandacht te vragen voor verminderd fietsgebruik bij kinderen. Wie kan er nou beter nadenken en werken aan fietsstimulering bij jongeren en kinderen dan iemand uit die doelgroep zelf?

Daarom ga ik vanaf eind oktober ook op zoek naar een Junior Fietsburgemeester. In Amsterdam en
Den Haag hebben ze al een dergelijke Fietsburgemeester en hun perspectief is enorm waardevol! Ze
gaan in gesprek met beleidsmakers en bestuurders om te vertellen wat jongeren in de stad volgens
hen nodig hebben om meer te fietsen. Jongeren laten meedenken, betekent dat hun perspectief
wordt meegenomen in beleidsvorming. Dat heeft weer tot gevolg dat jongeren vaker gaan fietsen.
Dat wil ik in Utrecht ook! Dus ken jij iemand tussen de 15 en 18 die graag impact wil maken in de stad
en affectie heeft met fietsen? Neem dan ook contact met me op!

Sluiten