Het eerste symposium fietsen op recept

Het eerste symposium fietsen op recept

9 okt 2022 door Ernest van den Bemd

IMG-7539.jpg

De Vereniging van Sportgeneeskunde (VSG) organiseerde afgelopen vrijdag haar eerste Fietsen op Recept-symposium. Een heuglijke en memorabele dag! Deze eerste editie was gericht op de bedrijfsartsen om ze wegwijs te maken en te prikkelen om de fiets mee te nemen naar hun spreekkamer. Dit alles midden in het nationaal militair museum.

Het expertpanel Fietsen & Gezondheid van de VSG hadden een mooi line-up van sprekers voor deze editie geregeld . Ik was vereerd om als lid van dat panel de bijeenkomst af te mogen trappen met inkijk in de vele mogelijkheden van het fietsen als gezondheidsbijdrage. Ik werd opgevolgd door Prof. Dr. Frank Backx (emeritus hoogleraar Sportgeneeskunde UMCUtrecht) die hierin de nodige verdieping liet zien.

De psycholoog Martijn Veltkamp gaf een verrassend verhaal over de mentale winst van het fietsen en de condities waaronder deze optimaal zouden zijn. Daar waar Dr. Don de Winter (bedrijfs- en sportarts van Human Capital Care) de dag voorzat gaf hij ook nog uitgebreid tips en adviezen over o.a. het belang van juiste afstelling en gerelateerde klachten. Dr. Ger Van Olden (Traumachirurg en oud-ploegarts van o.a. Jumbo Visma) bood een mooi kijkje in het werk, blessures, calamiteiten, leven en reizen met professionele wielerploegen en zijn band met de renners. Hij wees de bedrijfsartsen ook nadrukkelijk op de veerkracht van mensen na ongevallen. Om eea mogelijk te maken werden de fiscale voordelen door hr manager Auke van der Wall ( Centramed ) belicht.

Prof. Dr. Carel Hulshof ( Dr van Trap en ook emeritus-hoogleraar Arbeids- en bedrijfsgeneeskunde Amsterdam UMC) besprak op bevlogen wijze de merites van preventief medisch onderzoek, leefstijl-diagnoses en het gesprek daarover in de spreekkamer van de bedrijfsarts. Als passende finale nam Dr. Kasper Janssen (sport- en bedrijfsarts) ons op sprankelende wijze mee in het proces om tot concrete tips en fietsrecepten te komen. Enerverend!

Het volgende symposium Fietsen op Recept staat al bijna in de steigers! Tot dan!

Ondanks dat Dr. Maarten Koornneef (Sportarts n.p.) die dit alles voorbereid had er niet bij kon zijn, wilden wij hem toch even complimenteren voor dit toffe event dat mede mogelijk werd gemaakt door Sabine de Vries en Kelley Post. Die hard hebben gewerkt aan de voorbereiding en begeleiding van dit mooie event.

Sluiten