Het International Cargo Bike Festival komt naar Utrecht!

Het International Cargo Bike Festival komt naar Utrecht!

26 apr 2024 door Frank Felix

ICBF_2023_Photographer_Tom_Parr_38 127kb
(ICBF 2023, foto Tom Parr)

Het International Cargo Bike Festival (ICBF) is het belangrijkste evenement voor alles rond bak- en vrachtfietsen voor ondernemers en particulieren. Dit jaar vindt het voor het eerst plaats in de Jaarbeurs op 25 & 26 oktober en maakt het deel uit van de Dutch Cycling Week. Tijdens de UBC-bijeenkomst op 28 maart j.l. pitchte Jos Sluijsmans het evenement al kort en nodigde hij iedereen uit voor een bezoek of om bij te dragen. Hieronder meer over hét internationale festival voor het vervoer per bak- en vrachtfiets en wat daar allemaal gaat gebeuren.

Enorm potentieel voor voor (elektrische) bak- en vrachtfietsen

Met de invoering van de zero emissiezones in 29 steden in Nederland, en ook in Utrecht, is dit een mooie gelegenheid om te komen kijken wat cargobikeproducenten zoal te bieden hebben. Want het ICBF is het belangrijkste jaarlijkse evenement waar alles draait om het gebruik van bak- en vrachtfietsen voor ondernemingen en particulieren. Het brengt producenten, ontwerpers, engineers, logistieke partners en andere gebruikers bij elkaar om te genieten van innovaties in de bakfiets-wereld en ideeën uit te wisselen.
Exposanten en bezoekers komen uit de hele wereld; voornamelijk uit Europa, maar alle continenten, behalve Antartica, zijn vertegenwoordigd op het ICBF. Bij de laatste editie in de RAI Amsterdam waren voor het eerst deelnemers aanwezig uit India en verschillende Afrikaanse landen. In deze landen is er een enorm potentieel voor (elektrische) bak- en vrachtfietsen. "Het is geweldig om te zien hoe tijdens het ICBF contacten gelegd worden en samenwerkingsprojecten worden besproken. Hier liggen natuurlijk ook mooie kansen voor Utrechtse en andere Nederlandse bedrijven," aldus organisator Jos Sluijsmans.ICBF_2023_Photographer_Tom_Parr_83-133 kb
(ICBF 2023, foto: Tom Parr)

Naast de beurs en een uitgebreid internationaal lezingenprogramma, is er ook een testparcours waar de bak- en vrachtfietsen kunnen worden uitgeprobeerd. En dat is nog niet alles: op donderdag 24 oktober is er een excursie gepland naar vrachtfietsproducent Fulpra in Nieuwegein en de Fietsersbond Utrecht zal op zondag 27 oktober een (bak)fietstocht door Utrecht begeleiden. Daarmee is het Internationaal Cargo Bike Festival niet alleen een heel compleet evenement, maar ook een verrijking voor Utrecht als Bike Capital of The World.

Transport per bak- of vrachtfiets: in Utrecht gebeurt er al veel

In Utrecht zijn inmiddels talloze bedrijven actief met vervoer per fiets. Zo is de Fietskoerier Utrecht al jaren een vaste duurzame logistieke kracht in Utrecht. Samen met CityHub Utrecht maken ze deel uit van het landelijk opererende Netwerk Groene StadsHubs. Vanaf juli verzorgt Fietskoerier Utrecht de uitvoering van het Project Lage Weide Duurzaam, waarbij alle organisaties die gevestigd zijn op bedrijventerrein Lage Weide een jaar lang gratis een fietskoerier aan de deur krijgen om de uitgaande post en pakketten duurzaam op te halen.
Ook bouwmaterialen kunnen per vrachtfiets worden geleverd. Zo maakt de Technische Unie in Utrecht ook gebruik van de diensten van de fietskoeriers. Een bijzonder vrachtfietsfenomeen in Utrecht is de verpakkingsvrije mobiele handel van LOOS. Zij vervoeren hun vracht met een op maat geproduceerde fiets.
LOOS Utrecht 50p 137kb
Zelfs de ANWB levert tegenwoordig per vrachtfietsen pechhulp voor zowel automobilisten als fietsers. Deze worden van mei tot oktober ingezet in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Nijmegen en ook in Utrecht.
Ook andere Utrechtse organisaties en ondernemingen zetten bak- en vrachtfietsen in bij hun activiteiten en bedrijfsvoering. Zo heeft SportUtrecht een prachtige Skatebakfiets, die ze o.a. gebruiken bij hun Pop-up Skatepark Check out de VIDEO en in Overvecht komt de buurt samen rond de BurgerBingoBakfiets.

ICBF: groeiend evenement

Het evenement is met de markt meegegroeid en heeft een stevige ontwikkeling doorgemaakt. De eerste editie vond in 2012 in Nijmegen plaats onder de naam 'BakfietsTreffen,' tegelijkertijd met de Open Dag van kunstenaars en creatieve ondernemers die gevestigd waren op het Vasim-terrein.
In 2014 werd de Conferentie toegevoegd en is het eveneent echt internationaal gegaan, met deelnemers en bezoekers uit 25 landen. De eerste zes evenementen vonden steeds in Nijmegen plaats.
In 2018 werd het ICBF in Berlijn georganiseerd, samen met VeloBerlin en in 2019 vond het evenement in Groningen plaats met vertegenwoordigingen uit 40 landen en ca. 2000 bezoekers.
Daarna volgden er twee ICBF-loze coronajaren, waarna het evenement in 2022 in Haarlemmermeer werd georganiseerd. De vorige editie vond plaats in de RAI in Amsterdam met 40 exposanten, 60 merken en ongeveer 5000 bezoekers. In oktober dit jaar verwacht organisator Jos Sluijsmans zo'n 40 a 50 exposanten en 3.000 tot 4.000 bezoekers te mogen begroeten.

Praktische gegevens

De ICBF 2024 vindt plaats op vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober in de de Expozaal van de Jaarbeurs en maakt deel uit van de Dutch Cycling Week. De toegang is gratis, maar bezoekers dienen zich wel bij de ingang te registreren.
Mocht je met je bedrijf of organisatie ook willen bijdragen aan het ICBF, door bijvoorbeeld een bedrijfsbezoek of excursie te organiseren of heb je een ander idee? Meld je dan bij de organisatie, de contactgegevens vind je hier.

Tot ziens op het International Cargo Bike Festival!

ICBF Banner 135 kb

Sluiten