Het Fietsers Museum komt eraan! Kom mee brainstormen

Het Fietsers Museum komt eraan! Kom mee brainstormen

6 mei 2024 door Frank Felix

20240328Afbeelding Nationaal Fietsersmuseum 127kb
Tijdens onze bijeenkomst in Houten op 28 maart j.l., kondigden we al dat we op 3 oktober a.s. tijdens Dutch Cycling Week het Fietsers Museum gaan lanceren: een kijk-, doe- en beleefmuseum voor jong en oud, dat zich volledig richt op de unieke Nederlandse fietscultuur. Dit initiatief willen we samen met de community en Nederland realiseren. Om de ideeën voor dit museum vorm te geven organiseren we op woensdagavond 15 mei en zondagmiddag 26 mei a.s. twee BikeBrainstorms. Daarvoor nodigen we iedereen die wil meedenken van harte uit. Lees hieronder meer over de BikeBrainstorms, de achtergronden en waarom we een Fietsers Museum willen realiseren, waarvoor we jullie 'brainpower' nodig hebben en hoe je je kunt aanmelden.

Waarom een Fietsers Museum?

Alvorens we ingaan op de BikeBrainstorms nog even waarom we vinden dat er een 'Fietsers Museum' moet komen:
Er zijn in Nederland al diverse mooie fietsmusea met fraaie collecties historische en spraakmakende rijwielen. Maar: er is nog geen museum dat zich volledig richt op de unieke Nederlandse fietscultuur.

De tijd is rijp

Nu het fietsen steeds belangrijker wordt en er uit de hele wereld delegaties naar Utrecht en Nederland komen om zich te verdiepen in onze unieke Nederlandse fietscultuur, is de tijd rijp voor een museum dat zich juist daarop richt; Om de sterke punten van unieke fietscultuur te presenteren, te vieren en verder uit te bouwen. En om ons te laten beseffen wat er zo uniek aan is en waarom dit iets heel moois en waardevols is dat we moeten koesteren. Maar vooral ook om ervan te leren en waardevole inzichten op te doen voor de toekomst.
Als zo'n initiatief ergens zou moeten ontstaan, dan is het wel in Utrecht: daarmee onderstrepen we eens te meer positie van Utrecht als World Bike Capital.

Het idee

Bij een museum denk je automatisch aan een gebouw. Maar dat is niet waar we mee willen starten. In de eerste fase denken we aan een reizende expositie in combinatie met een online beleving. De vorm is nog open. Maar het uitganspunt is dat het een kijk-, doe- en beleef-museum moet worden voor jonge en oude bezoekers uit binnen- en buitenland.
We willen dit samen met de community en de rest van Nederland realiseren, want cultuur ontstaat door de interactie en onderling contact tussen mensen.

BikeBrainstorms: Denk mee, help mee met het Fietsers Museum!

Graag betrekken we de leden van community en alle iedereen die het leuk vindt om hieraan bij te dragen bij het verder uitwerken van het concept, de plannen en de realisatie van het Fietsers Museum.
Daarvoor organiseren we op korte termijn 2 BikeBrainstorms, te weten:

  • Woensdag-avond 15 mei van 19.00 - ±21.00 uur
  • Zondagmiddag 26 mei van 13.00 - ±15.00 uur (let op: deze tijd is gewijzigd t.o.v. het bericht hierover in de nieuwsbrief van 1 mei jl.)

Beide BikeBrainstorms vinden plaats bij Fietshub De Maarschalk, Koningsweg 358, 3585 LJ Utrecht.

Tijdens deze brainstorms gaan we o.a. samen nadenken over:

  • De thema's en onderwerpen die het Fietsers Museum presenteert.
  • Beleving: wat zou je er allemaal moeten kunnen zien, doen en beleven?
  • Vorm: hoe gaan we de collectie presenteren, hoe geven we het vorm?
  • Realisatie: wat is er allemaal nodig en hoe kunnen we het museum ook daadwerkelijk realiseren? Uitgaand van de eerste fase waarin we denken aan een reizende expositie in combinatie met een online beleving.
  • De collectie: wat gaan we allemaal laten zien?

Doe gezellig mee en meld je aan voor 1 van de 2 BikeBrainstorms
Heb je interesse en vind je het leuk om mee te denken aan het Fietsersmuseum?
Meld je dan aan voor één van beide brainstorms en kom gezellig met ons mee brainstormen.
Inschrijven voor de BikeBrainstorms kan via deze link
Deelnemers aan de BikeBrainstorms ontvangen kort voor de bijeenkomst een bevestigingsmail met de laatste info.

Tot ziens op de BikeBrainstorm!

Vacatures: vrijwilligers gezocht!

Naast dat we je uitnodigen om mee te denken tijdens de BikeBrainstorms, hebben we ook al enkele vacatures voor het Fietsers Museum.
Deze presenteerden we laatst ook al tijdens onze bijeenkomst in Houten:

20240328Vacatures FietsersMuseum

Heb je interesse in één (of meer) van bovenstaande functies?
Stuur dan een mail naar: welkom@utrechtbikecommunity.nl en geef in je mail aan welke functie(s) je interessant vindt + een korte motivatie.
Of vermeld dit in het veld hiervoor onderaan het inschrijvingsformulier voor de BikeBrainstorms.

We hopen dat net zo enthousiast zijn over het initiatief als wij en we geloven in de collectieve kracht van onze community als het gaat om dingen voor elkaar krijgen en impact maken. Dus we hopen dat jullie je in grote getale melden voor de BikeBrainstorms én de vacatures.N.B. voor het Fietsers Museum is inmiddels ook een Linkedin-pagina opgezet. Hier kun je hem volgen.

Sluiten