Gedeputeerde André Van Schie bezoekt productiebedrijven fietsbranche
11 jul 2025
Op 11 juli bezocht André van Schie, gedeputeerde Provincie Utrecht, samen met Ellie Eggengoor, wethouder Gemeente Nieuwegein samen met diverse vertegenwoordigers van de fietsbranche per (lig)fiets vier fietsbedrijven in Nieuwegein.
Aanleiding van dit werkbezoek was dat deze beleidsmakers kennis wilde maken met verschillende maakbedrijven in onze provincie die actief zijn in de fietsbranche.
Ze wilden meer weten over de lokale economische kracht en de internationale kansen van de regio Utrecht als exportmotor voor fietsinnovatie en -diensten.
Maar ook om uit eerste hand horen wat er bij de ondernemers speelt, welke problemen en uitdagingen ze ervaren, welke kansen er liggen en hoe de overheid ze kan ondersteunen.
Dit werkbezoek was georganiseerd door de Dutch Cycling Embassy, ROM Utrecht Region en de Utrecht Bike Community. Zij hadden een programma samengesteld waarbij de delegatie per (lig)fiets 4 verschillende bedrijven in Nieuwegein bezocht die actief zijn in verschillende segmenten van de fietsbranche. Het werkbezoek afgesloten met een informeel rondetafelgesprek, waar ook vertegenwoordigers van andere fiets-gerelateerde bedrijven, consultancies en beleidsmakers aan deelnamen.
Rotaris: van een kras op je fiets tot een bedrijf
Als eerste werd Rotaris bezocht. Deze Nieuwegeinse startup is ontstaan vanuit de frustratie van de oprichter Olaf Hofman, tevens fanatiek mountainbiker. Hij ergerde zich aan het feit dat geen goede oplossingen bestond om krassen en beschadigingen aan de lak van zijn dure fiets 100% kleurecht bij te werken. Hij ontwikkelde een methode om de originele verfkleuren van fietsen te kunnen analyseren en exact na te kunnen maken. Inmiddels telt zijn startup 5 medewerkers en verstuurde hij duizenden flesjes touch-up paint naar klanten over de hele wereld: “van Alaska tot Australië.” Daarbij werkt hij samen met gerenommeerde fietsmerken, waarvoor hij deze service verzorgt.
Fulpra: elektrische cargobikes voor last mile delivery
Vervolgens fietste het gezelschap door naar Fulpra, een innovatieve producent van cargobikes. Fulpra ontwikkelt en produceert in Nieuwegein elektrische bezorgfietsen voor last mile delivery in steden. De techniek wordt zo veel mogelijk in eigen huis ontwikkeld. Oprichter Michel van Eijnatten gaf een rondleiding door de indrukwekkende productieruimte. Hij vertelde dat ze hun bezorgfietsen, waar net zoveel vracht in kan als in een bestelwagen, niet alleen leveren aan Nederlandse afnemers zoals PostNL; inmiddels exporteren ze hun 3- en 4-wiels cargobikes naar 7 landen. “De komende tijd gaan we verder opschalen van 400 naar 10.000 cargobikes,” aldus Van Eijnatten. De invoering van zero-emissiezones in Europese steden geeft hen daarbij wind in de zeilen.
Ink Invent: hoe iets heel kleins heel groot kan worden
Het derde bedrijf dat werd bezocht was Ink Invent. Dit innovatieve bedrijf heeft RheoLight ontwikkeld, een uniek pigment dat aan bestaande fiets- en autolakken wordt toegevoegd. Daardoor worden ze ‘s- nachts veel beter zichtbaarder dan reguliere lakken. Het bedrijf heeft met haar veelvuldig gepatenteerde oplossing inmiddels diverse nationale en internationale fiets- en innovatie-awards gewonnen. Directeur Innovatie Jacques Arthur Knoote vertelde het gezelschap dat voertuigen met reguliere donkere lakken in het donker een 47% grotere kans hebben op ongelukken dan voertuigen met lichte kleuren. Vervolgens demonstreerde hij overtuigend hoe hun oplossing de zichtbaarheid in het donker enorm verbetert, ook die van donkere voertuigen. Daarnaast maakt hun uitvinding voertuigen beter waarneembaar voor de camera’s en lidar-sensoren, waarmee steeds voertuigen worden uitgerust. Om goed tussen de oren te komen bij auto- en fietsfabrikanten, verzekeraars en consumenten heeft Ink Invent ook een visability label-systeem ontwikkeld. Het bedrijf telt inmiddels 9 medewerkers en levert haar pigmenten over de hele wereld. Daarbij ontdekken ze telkens weer nieuwe toepassingen voor hun unieke pigmenten.
Armada Mobility: van abri tot fietskluis
Het laatste bedrijf dat werd bezocht was Armada Mobility. Dit bedrijf biedt al 60 jaar innovatieve oplossingen voor de inrichting van openbare ruimte. Directeur Jan-Willem de Bie vertelde dat Armada allerlei oplossingen “voor op en rond het spoor levert,” waaronder overkappingen, abri’s, fiets-parkeersystemen, fietskluizen, bewegwijzering, meubilair en technische oplossingen voor rail-infra. Hij leidde het gezelschap enthousiast rond in de showroom waar een deel van het assortiment werd getoond waaronder stadsmeubilair, fietsoverkappingen en fietsparkeer-oplossingen zoals fietsenstallingen en hun bekende fietslockers. Daarna leidde hij het gezelschap rond door de enorme montagehal waar alle producten van Armada worden geassembleerd.
Rondetafelgesprek: over belemmeringen, kansen en mogelijkheden
Bij Armada Mobility werd het werkbezoek afgesloten met een informeel rondetafelgesprek. De delegatie wilde meer weten over hoe het met de business van de bedrijven gaat. Maar ook over hun ambities, waar ze tegenaanlopen, waar ze hulp bij nodig hebben en hoe de provincie en de bedrijven elkaar kunnen helpen met het versterken van innovatie en internationale groei.
Naast de bezochte bedrijven, sloten bij dit rondetafelgesprek ook vertegenwoordigers aan van andere fiets-gerelateerde bedrijven. Onder andere: ingenieurs- en adviesbureaus zoals Haskoning, Movares en Witteveen+Bos, kleinere advies- en urban planning-bureaus zoals RA Planning en Dick van Veen, fietsleasebedrijf DockR, Dutch Cycling Week (Jaarbeurs), de Tweewieleracademie, Fietsburgemeester Belle de Gast en beleidsmedewerkers van de provincie Utrecht.
Onderwerpen die hierbij ter sprake kwamen:
- Bereikbaarheid van bedrijven
Veel bedrijventerreinen kampen met bereikbaarheidsproblemen. Daarbij werd gesproken over hoe we meer medewerkers kunnen verleiden om uit de auto, in het ov of op de fiets naar het werk te komen. André van Schie introduceerde als oplossing zijn formule R=W: Reistijd = Werktijd. Hij stelde dat dit probleem een stuk sneller wordt opgelost wanneer reistijd voor werkgevers gaat gelden als gewone werktijd.
Wethouder Ellie Eggengoor vulde aan: met het regionale programma Goedopweg wordt ook veel gedaan om werkgevers te helpen met het verduurzamen van woon-werkverkeer. Daarbij werd opgemerkt dat veel werkgevers aanhikken tegen het investeren in voorzieningen zoals fietsparkeren. Eén van de consultants merkte hierbij op dat zodra deze investeringen vanuit het vastgoedbudget worden gedaan, er vaak ineens veel meer mogelijk is.
- De positie van Nederland als exporteur van fietskennis, innovatie en producten
Diverse bezochte bedrijven exporteren succesvol hun producten naar het buitenland.
Daarbij merkte Sjors van Duren van Haskoning op dat we niet achterover kunnen leunen: “Ons bedrijf heeft in 42 landen vestigingen. Ik constateer dat we Nederland wel vooroplopen in duurzame mobiliteit, maar niet in het denken.” Hij gaf aan dat innovatieve projecten zoals de Doorfietsroutes die nu worden gerealiseerd, niet alleen belangrijke projecten zijn om Utrecht bereikbaar te houden en gezond en duurzaam vervoer te stimuleren; deze showcase-projecten zijn ook belangrijk voor de export van onze unieke fietskennis en producten. Hij pleitte ervoor om te blijven investeren in dit soort projecten, ook om onze exportpositie te blijven versterken.
André van Schie vertelde dat de aanleg van een Doorfietsroute inderdaad een fractie kost van een stuk snelweg en dat de provincie Utrecht hierin voorloopt. Maar de wijze waarop op nationaal niveau de infrastructuurbudgetten worden verdeeld over auto’s en fietsen is nog een grote drempel. Hij adviseerde om bij volgende verkiezingen vooral te stemmen op partijen die hier iets aan willen doen.
- Tekort aan technici in de fietsbranche
De meeste bedrijven die werden bezocht gaven aan weinig of geen problemen te hebben met het werven van voldoende technisch personeel. Ink Invent kon relatief makkelijk aan haar mensen komen. Bij Armada Mobility heeft men structureel werknemers uit Oost-Europa aan het werk. Niet omdat ze goedkoper zijn: “Als je alles meetelt, inclusief onderdak, kosten ze net zoveel als Nederlands personeel, maar simpelweg omdat we ze Nederland niet kunnen vinden,” Aldus Armada-directeur Jan-Willem de Bie.
In een ander segment van de fietsbranche is er wel een enorm tekort aan technici: de fietsenmakers. Robbert-Jan van de Berg van de Tweewieler Academie (Innovam) stelde: “Wij leiden jaarlijks maar 200 gediplomeerde fietsenmakers op, terwijl er in Nederland inmiddels 23 miljoen fietsen zijn. Wie gaat die allemaal onderhouden? Vanwege de kleinschaligheid van de bedrijven in de fietsbranche kunnen de werkplaatsen moeilijk concurreren met andere werkgevers. Dit terwijl er nog heel veel mensen met een uitkering langs de lijn staan voor wie dit vak een mooie oplossing zou zijn.” Daarbij gaf hij aan dat aan aanliep tegen heel veel bureaucratische beperkingen om deze mensen dit mooie vak te leren en zo te laten bijdragen aan de maatschappij.
Sander Troost, beleidsmedewerker van de provincie vertelde over diverse oplossingen en initiatieven waar de provincie bij is betrokken zoals de ‘Gouden Poort.’ Het werd duidelijk wel dat er nog veel werk aan de winkel is, maar door samen te werken met verschillende instanties en partijen moet het mogelijk zijn om tot oplossingen te komen.
Tot besluit vertelde Andre van Schie dat hij het belangrijk vond om met echte productiebedrijven in de fietsbranche te spreken. “We hebben het veel over beleid en dat soort zaken, maar het is nuttig en inspirerend om zelf productiebedrijven te zien en te spreken die kunnen bijdragen aan heel veel oplossingen.”
Ellie Eggengoor gaf daarbij aan dat fietsinnovatie ook belangrijk is om meer mensen te verleiden om de fiets te pakken. Ze sprak daarbij haar zorg uit over het fenomeen dat steeds meer kinderen met de auto naar school worden gebracht. “Kinderen moeten gewoon met de fiets naar school. Dat is in heel veel opzichten beter en gezonder."Daar kon het gezelschap zich uiteraard in vinden.
Tot besluit wezen Shelley Bontje en Bas Akkers de aanwezigen op de Fietsmissie die de Dutch Cycling Embassy en de ROM Utrecht Region van 7-10 oktober 2025 naar Baden Württemberg organiseren. Dit in het kader van hun Duitsland-strategie om Nederlandse bedrijven en organisaties te helpen meer voet aan de grond te krijgen in Duitsland.
Meer informatie over deze publiek private Fietsmissie vind je hier.
Dit werkbezoek werd georganiseerd door Bas Akkers (ROM Region Utrecht), Shelley Bontje (Dutch Cycling Embassy) en Frank Felix (Utrecht Bike Community)