Amsterdamse Fietsburgemeester Katelijne Boerma is op zoek naar nieuwe collega

Amsterdamse Fietsburgemeester Katelijne Boerma is op zoek naar nieuwe collega

4 dec 2019 door Nelske Thalen

fietsburgemeestergezocht.png

'De fiets is de meest simpele oplossing voor ’s werelds meest complexe problemen’

Vier tot zes nieuwe Fietsburgemeesters in Nederland. Tijdens het Urban95 festival in Rotterdam, de allereerste bijeenkomst van de Bernard van Leer Foundation met beleids- en stadsmakers die bezig zijn met de inrichting van de stad vanuit kinderen van 95cm, zo rond drie jaar oud, heeft de Amsterdamse fietsburgemeester Katelijne Boerma aangekondigd meer fietsburgemeesters en junior fietsburgemeesters in Nederland te zoeken. “Junior Fietsburgemeester van Amsterdam Armin Taheri en ik zijn niet alleen op zoek naar oplossingen om het fietsen in Amsterdam beter te maken voor kinderen; we besteden ook de nodige tijd aan het uitdragen van onze boodschap naar de rest van de wereld, zodat de kennis en ervaring van hier ook elders kan worden toegepast. We werken aan lokale impact én aan invloed wereldwijd. Om die reden zoeken we versterking, de hele wereld kijkt naar Nederland waar het gaat om fiets en het snelgroeiende netwerk (nu bijna honderd fietsburgemeesters in steden wereldwijd) en ik weet zeker dat we het nodige te bieden hebben. We denken aan change makers in Rotterdam als het gaat over de logistieke kant van fietsen, aan Den Haag in het kader van de politieke processen rond fietsen, aan Utrecht en Groningen als counterparts op gebied van fietscultuur, aan Eindhoven als het gaat over smart technology en de fiets en aan Arnhem en Nijmegen als fietsregio. Alle nieuwe Fietsburgemeesters gaan naar de Europese 'Bicycle Mayor Summit' in Amsterdam, 6-8 februari 2020, en worden daar officieel beëdigd."

Nieuwe generatie change makers
Wat ze zoeken in een (Junior) Fietsburgemeester? Boerma: "We zijn op zoek naar de volgende generatie change makers, die zelf hun fiets als oplossing gebruiken, niet als doel op zich, maar als middel voor een betere kwaliteit van leven. De nieuwe boodschap van social enterprise BYCS, het brein achter het Fietsburgemeester netwerk, is ‘MAKE WAY!’: voor nieuwe leiders, voor de fiets en voor een nieuwe definitie van vooruitgang: de fiets is zoveel meer dan transport, het is transformatie. In mijn werk als fietsburgemeester zie ik met eigen ogen welke impact de fiets heeft en hoe fietsen een grote bijdrage levert aan gezondere steden en aan een positieve, hoopvolle toekomst voor kinderen uit de hele wereld.”

Snelgroeiend netwerk wereldwijd
De ambitie van de Amsterdamse social enterprise BYCS is 50 by 30; de helft van de ritten op de fiets, in steden wereldwijd, in 2030. Het netwerk is nog jong, toch schaalt het snel op naar steden wereldwijd. De eerste Fietsburgemeester ter wereld was Anna Luten in Amsterdam, in 2016 en in 2018 kwam Lotta Crok erbij als eerste Junior Fietsburgemeester. Fietsburgemeesters zijn onafhankelijk en zetten zich vrijwillig in. Een van Katelijne’s grootste successen in Amsterdam is de ‘Fietshelden-campagne’ om fietsen veiliger en leuker te maken voor kinderen. Haar campagne wordt in 2020 opnieuw uitgevoerd in de regio Amsterdam en zal de komende jaren ook worden ingezet door collega’s uit Bangalore, Mumbai, Istanboel, Kampala en Mexico-city.

Wil je (Junior) Fietsburgemeester worden in jouw stad of wil je Katelijne steunen? Kijk hier en schrijf je in voor 1 januari 2020: https://bycs.org/our-work/bicycle-mayors/.
bron: bycs.org
Sluiten