Terugblik 2019

Terugblik 2019

31 dec. 2019 door Nelske Thalen

woordcloudenquete.png

2019 het jaar waarin Utrecht de grootste fietsenstalling van Europa opende en er meerdere snelfietsroutes werden gerealiseerd. Een mooi jaar voor de fiets en daarmee een mooi jaar voor Utrecht Bike Community.

Utrecht Bike Community is in 2019 wakker geworden. Na enkele bijeenkomsten in het provinciehuis hebben is er vervolg aan het project gekomen en is er een vliegende start gemaakt.

We zijn allereerst in 2019 begonnen jullie behoeften te achterhalen met een enquete en persoonlijke gespreken. "Hoe moet zo'n Utrecht Bike Community nu vorm krijgen?" was onze vraag. Jullie reageerden enthousiast en zolang het ging over: verbinden, informeren, inspireren en cocreeren was het goed.

De fiets lijkt de wind in de rug te hebben met zijn plek in het preventie- en klimaatakkoord en de verkiezingsprogramma’s. Dan lijkt de fiets ook nog een prominentere plaats te krijgen in de plannen voor inkomend toerisme. Tel daarbij de komst van de Vuelta op als potentieel vliegwiel en zie de mooie kansen voor iedereen aangesloten bij Utrecht Bike Community om een rol te spelen in het realiseren van ambities van de stad en provincie Utrecht rondom de fiets.

Gaanderweg kwamen we er achter waar Utrecht Bike Community een rol kan spelen om onze aangesloten partijen en individuen te helpen hun doelen te behalen.

UBC biedt overzicht

De Utrechtse fietswereld blijkt groot te zijn: een stuk groter dan de meesten weten of realiseren. In de gesprekken die we afgelopen jaar hebben gevoerd bleek ook dat veel mensen beter op de hoogte zouden willen zijn over wat er gebeurt in de Utrechtse fietswereld. Waar kan ik wie vinden? En wie is eigenlijk waar mee bezig? Om deze reden hebben wij de website vernieuwd en hier een online community aan gekoppeld. We merken dat we met behulp van ons netwerk dan ook de juiste mensen aan elkaar kunnen voorstellen om elkaar verder te helpen met het realiseren van hun amibities.

Screenshot 2019-11-01 at 13.46.47.png

Bij UBC ontmoet je elkaar

Elk kwartaal organiseren we een bijeenkomst. Elke keer komen er andere thema's aan bod. Zo hebben we afgelopen zomer de eerste bijeenkomst gehad met o.a. Noor Zwinkels over de grote fietscampagne #ikfiets. Vertelde Jaap Breugem van de Economic Board over zijn plannen met fiets als exportproduct en vroeg Arno Ruis ons mee te denken over de kansen rondom fiets en toeristische ontwikkelingen.

De tweede bijeenkomst was de herfstbijeenkomst op 31 oktober. Een korte terugblik kan je hier zien. De eerste sprekers die we ontvingen waren Mark Danhof van Lease a bike (Pon.Bike) en Marjolein van de Stok (GoedOpWeg) over de 'fiets van de zaak' regeling die 1 januari 2020 ingaat. Vervolgens zaten Jeroen Schrijver (Dynamo groep), Niels Andela van Juizz en Kees Bakker (TestKees) aan tafel om door te praten over de e-bike.Het laatste onderwerp was de fietsvisie2040 van de fietsersbond besproken met Gwen Boon van de provincie en Marijn Kik van de gemeente door Saskia Kuit, directeur van de Fietsersbond. 

In 2020 kan je dan ook 4 bijeekomsten van ons verwachten. De eerste uiteraard op 30 januari bij Sweco, waar we je graag voor uitnodigen.

Wij kijken met heel veel plezier terug op 2019 en hebben erg veel zin in 2020 wat belooft een prachtig jaar te worden voor de fiets! We hopen je te zien in 2020!

Fijne jaarwisseling! 

Ernest en Nelske

Sluiten