Vol op de pedalen voor Vuelta 2022

Vol op de pedalen voor Vuelta 2022

7 nov 2020 door Ernest van den Bemd

wielrenners3.jpg

We zagen en hoorden alles rondom Vuelta 2020 bij UBC langskomen en verheugden ons zeer. De teleurstelling was dan ook groot. Slikken en doortrappen zeiden ze bij BPU: vol op de pedalen! In een energieke online meeting van de Kopgroep Vuelta 2022 op 3 november jongstleden, georganiseerd door het Business Peloton Utrecht, troffen bedrijfsleven en bestuurders elkaar dan ook rondom de plannen voor de Vueltastart 2022 in Nederland. Zowel bedrijfsleven als bestuurders deden daar een oproep aan elkaar.

In een energieke online meeting van de Kopgroep Vuelta 2022 op 3 november jongstleden, georganiseerd door het Business Peloton Utrecht, troffen bedrijfsleven en bestuurders elkaar rondom de plannen voor de Vueltastart  2022 in Nederland. Zowel bedrijfsleven als bestuurders deden een oproep aan elkaar.

Bijna alle bedrijven uit de kopgroep waren vertegenwoordigd in de meeting. Na een welkom van BPU-voorzitter Marloes van den Berg, volgde een presentatie van de projectdirecteur van La Vuelta Holanda Martijn van Hulsteijn. Hij ging in op de Rapportage La Vuelta Holanda 2020. Duidelijk werd dat op het moment van het stoppen van het project er al verrassend veel doelen waren gerealiseerd en eigenlijk niets een succesvolle start van de Vuelta in Nederland nog in de weg stond. Alle plannen liggen klaar om mogelijk in 2022 weer opgepakt te worden.

De Bredase wethouder Daan Quaars deed mede namens de andere publieke partners een hartstochtelijke oproep aan de kopgroep van bedrijven en de publieke partners om de start van de Vuelta in Nederland in 2022 alsnog mogelijk te maken. Hij verwoordde het als volgt: “Wat heel slim is, is om al het maandenlange voorbereidende werk te verzilveren. Werk dat al is verzet door vele partners, organisaties, bedrijven, kennisinstellingen, overheden, vrijwilligers en collega’s. (..) Wij hebben jullie daar allemaal bij nodig. We zijn er samen aan begonnen en maken het, wat mij betreft, ook samen af. Help, ook in de zoektocht om het financiële plaatje rond te krijgen!”

Een live-verbinding met de directie van La Vuelta in Spanje, direct na de huldiging van Primoz Roglic als winnaar van de tijdrit, gaf een goed inzicht in hoe de organisatie in Spanje in staat is om, ondanks alle beperkingen, op bewonderenswaardige manier een topevenement neer te zetten. Geïnterviewd door directeur Utrecht Marketing Cor Jansen bekende Vuelta-directielid Charles Ojalvo dat hij eerder onder de indruk was van hoe Nederland de Vueltastart voorbereidde en dat hij oprecht hoopt dat er in 2022 alsnog een bruisend Vuelta Holanda evenement kan worden georganiseerd.

Marloes van den Berg sloot de meeting af met een oproep aan de bestuurders om snel een ‘GO’ te geven aan een Vueltastart in 2022. Aansluitend bij de woorden van Daan Quaars over alle reeds geleverde inspanningen stelde zij: “Fantastisch om te zien dat de bedrijven en instellingen er zo voor gaan. Juist in deze tijd heeft het bedrijfsleven, en dan vooral de meest getroffen sectoren zoals horeca, events en toerisme, behoefte aan perspectief en mogelijkheden om economisch te herstellen. Geef ons dat perspectief én tegelijk de tijd om opnieuw een activatieprogramma op te starten en in te vullen. Hoe sneller wij weten waar we aan kunnen bouwen, hoe beter.” Van den Berg refereerde ook aan de oorspronkelijke gedachte achter de start van de Vuelta in Nederland: focus op fietsmobiliteit, duurzaamheid, gezondheid en bewegen, verbinding topsport en breedtesport, cultuur en onderwijs: “Stuk voor stuk elementen die in deze tijden van Corona belangrijker zijn dan ooit tevoren. Vooral sporten en bewegen gaan alleen maar belangrijker worden en de Vuelta en het randprogramma passen daar juist bij de fietsregio’s Brabant en Utrecht naadloos in”. 

Met commitment om binnen de eigen netwerken te zoeken naar meer partijen die de start mede mogelijk kunnen maken en met een glas Vueltawijn toostten de deelnemers ter afsluiting van de bijeenkomst met elkaar en met de Spaanse Vueltadirectie op een start in Nederland in 2022.

Deze bijdrage is tot stand gekomen in overleg met de BPU.

Sluiten