We fietsen 2020 uit...

We fietsen 2020 uit...

23 dec 2020 door Ernest van den Bemd

fijnefeestdagenubc.jpg

2020 werd een jaar waar de fiets vanuit alle mogelijke perspectieven in de schijnwerpers kwam te staan. De uitsmijter voor 2020 was de uitvraag om een Nationaal Toekomstbeeld Fiets. Bij deze een terugblik!

Winterbijeenkomst

We begonnen in de eerste maand van het jaar sterk bij Sweco tijdens onze winterbijeenkomst. Een geweldige bijeenkomst waar we in gesprek gingen met met Gijs Kreike van Sweco, gedeputeerde Arne Schaddelee en Hans van Engelenburg van de Provincie Utrecht over snelfietsroutes. Arne Schaddelee verwelkomde de Dutch Cycling Embassy met een Utrechts wielershirt als versterking van de regio. Jaap Breugem liet, nog niets vermoedend, weten de aanwezige fiets expertise mee te willen nemen op handelsmissie naar Taiwan. En aan tafel zaten Prof. Dr. Frank Backx (Klinische Sportgeneeskunde UMCU), Frank Felix (Like no other) en Ernest van den Bemd om te spreken over fietsen op recept. We kregen de uitnodiging om onze volgende events te hosten in de gemeente Zeist. Wethouder Hans Buijtelaar nodigde ons uit in Amersfoort en ook a.s.r. had interesse in een bijeenkomst met fiets professionals uit regio Utrecht.

borrel.jpg 11juni-2.jpeg 200930-ubc-jaarbeurs.jpeg

Lentebijeenkomst

We keken uit naar het event bij gemeente Zeist met Wethouder Wouter Catsburg als gastheer. Toen veranderde alles. We moesten het verplaatsen met de goede hoop dat na een maand alles weer zou kunnen. Dat was helaas niet zo en hebben we na veel wikken en wegen besloten deze via een live stream te houden op 11 juni in het huis van de Fiets. We hadden ons voorbereid op dit event door de Utrecht Bike Community te bevragen over impact op werkplezier en kansen en bedreigingen voor de fiets als gevolg van  Corona. Lees hier de resultaten. Dit onderwerp bespraken we met Wim Bot (Lobbyist bij de Fietsersbond), Herbert Tiemens (senior beleidsmedewerker, Gemeente Utrecht), Martin de Ruiter (BPU en Central Events) en Edward Douma (project manager, Dutch Cycling Embassy)

Vervolgens bespraken we de toen net verschenen Wielersportmonitor van de NTFU met Jos van Schijndel (NTFU), Rodrick de Munnik (Oud hoofdredacteur) en Jaap van Hulten (Head of Jumbo-Visma Academy) en Lennard Vis (Marketing manager bij Shimano Benelux). Kijk hier de bijeenkomst terug.

Toen  Corona enigszins onder controle leek keken we uit naar ons event bij a.s.r. op 30 september. Deze bleek echter met datum in zicht niet verantwoord te zijn en we besloten een ander keer terug te komen bij a.s.r..

De fietstocht op 30 september

Ondanks dat we nergens konden verzamelen, konden we natuurlijk wel blijven fietsen! Daarom hebben we als de wiedeweerga het programma herschreven en de bijeenkomst al fietsend verzorgd. Met heel veel dank aan Frans Jan van Rossem (Programmamanager Fiets), Herbert Tiemens (Senior beleidsmedewerker Verkeer en Vervoer) en Marijn Kik (Strategisch Mobiliteitsadviseur) van Gemeente Utrecht om ons mee te nemen door de stad.

Tijdens de fietstocht leerden we over de manier waarop de maatregelen om het fietsen te promoten bijdragen aan een leefbare en gezonde stad. We fietsten langs grote projecten zoals onder andere de Croeselaan, de Dafne Schippersbrug, de Catharijnesingel en de grootste stalling ter wereld. Eigenlijk was zo'n twee uur fietsen te weinig om alles te vertellen. Een ding was duidelijk: er gebeurt heel veel op het gebied van fiets in Utrecht.

Na de fietstocht kwamen we samen in het Lepelenburg. Uiteraard op gepaste afstand konden we daar nog enkele communityleden het woord geven. Zo presenteerde Laurens Hitman en Kaspar Hanenbergh het boek "Fietsen Maken Utrecht". En riep Marjolein Rauws van de Radboud Universiteit mensen op deel te nemen aan het project: "fiets corona de wereld uit". Ook konden we enkele leuke ontwikkelingen delen rondom de nieuwe insteek van de BikeMotion. En we blijven natuurlijk erg nieuwsgierig naar de ontwikkelingen rondom 'fiets van de toekomst' waar Gylke Keuning over vertelde. En dankten Perry Kruin van EMOTION zeer voor het verzorgen van leenfietsen.

Met het wenkende vooruitzicht van bijeenkomsten in 2021 bij gemeente Zeist, a.s.r. en de Keistad hebben we nu al zin in 2021. We zijn nu dus al volop bezig met verdere inrichting 2021  Zo hebben we al weer een forse tijd geleden ingezet op een mooie sessie in de Keistad op 28 januari. Lees hier meer over deze bijeenkomst. We achten het natuurlijk allesbehalve uitgesloten dat we in de eerste helft van 2021 nog wel een keer moeten anticiperen op de laatste ontwikkelingen rondom … daarover snel meer!

Voor nu : mocht je nog tips, ideeën , feedback of wensen  hebben die je nog graag in kerstvakantie wilt delen dan horen we dat graag!

Sluiten