Column: de eerste fietser

Column: de eerste fietser

21 feb 2022 door Kaspar Hanenbergh

Vélocipède.jpeg

Kaspar Hanenbergh verdiept zich graag in de geschiedenis van de fiets. Zijn eerste column gaat over het verhaal van de eerste fietser die waar we kennis van hebben. Weten wat dat met Utrecht te maken heeft?

Het begin van onze fietscultuur, daar horen eigenlijk twee data bij. 200 jaar geleden werd in Nederland sporadisch op een loopfiets of draisine gereden. De eerste met naam en woonplaats bekende wielrijder was de heer Linkwitz uit Zeist. Hij reed naar Utrecht en reed op en neer langs de Maliesingel. Dat was ergens tussen 1820 en 1825. Meer precies weten we het niet.

Over de tweede datum wil het eigenlijk vooral hebben, want vanaf die datum is er eigenlijk sprake van een ononderbroken fietscultuur in Nederland. Die datum is eind 1871, begin 1872. Er is een foto van (voor meer informatie: Het Rijwiel, tijdschrift van Vereniging De Oude Fiets, nummer 2021/4), hierbij afgedrukt. Het zijn de leden van Velocipedisten Vereniging Immer Weiter (!) uit Deventer, kort na de oprichting. Immer Weiter was een van de allereerste verenigingen van wielrijders, toen nog naar Frans voorbeeld velocipedisten genoemd. Snelvoeters die alsmaar verder wilden…

Ik vind het een prachtige plaat. Een collega voegde er een opmerking aan toe waardoor het voor mij helemaal op zijn plaats viel. Hij noemde het De Nachtwacht van de Wielrijders. Kijk zelf en vorm een oordeel. Ze poseren, deze studenten van HBS en Gymnasium, zeker. En ze stralen trots uit. En ze laten zich vastleggen met hun attributen. Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden. Alle namen van deze eerste fietsers zijn bekend, dus als je benieuwd bent of je van hen afstamt: mail naar welkom@utrechtbikecommunity en het komt bij mij terecht!

Sluiten