Fietsen in Marokko

Fietsen in Marokko

28 feb 2022 door Nelske Thalen

allal-marokko1.jpeg

Allal Sallou, bestuursadviseur van UBC, maakt een prachtige fietsreis door Marokko. Bij deze een verslag. Over zijn reis en wat het reizen per fiets je kan brengen. 

Op 20 februari in Ouarzazate aangekomen met de fiets in de hand. Moedig, samen met m’n fietsmaatje, een fles wijn soldaat gemaakt. Wat niet veel mensen weten is dat Marokko inmiddels veel wijn  heeft, van bio tot kosjer in alle prijsklassen. De 21ste gaat de wekker om 7 uur af om 8.30 uur gepakt en in de licra gestoken begint ons tocht eerst naar het zuiden, Foum Zguid om vervolgens oostelijk af te slaan naar Zagora. Van uit Zagora fietsten we richting de Sahara naar Mhamid El Ghizlane, daar waar het asfalt ophoud en de zandduinen beginnen. Vanuit Mhamid El Ghizlane wederom via Zagora, de enige weg richting het noorden oost gefietst. Vandaag in Merzouga aangekomen met 780 km in de benen.

De fietstocht in Marokko was gepland voor maart 2020, helaas door COVID-19 niet door gegaan, 2021 ging ook niet door. Zeven februari jongstleden ging Marokko 🇲🇦 open en we hebben onmiddellijk besloten om te boeken. Reizen per fiets blijft een bijzonder ervaring. Helemaal in een land, in een omgeving die je niet kent. Het is een trage manier van reizen en tegelijkertijd kun je behoorlijke afstanden afleggen. Het geeft de mogelijkheid om continu in contact te zijn met de omgeving; de mensen en de natuurlijke elementen om je heen te beleven. De natuurlijke elementen komen zoals ze zijn: ruw en hard, mooi in haar schoonheid en soms adembenemend. Gedurende onze trip, die nog niet afgerond is, hebben we ze allemaal een varen: de schoonheid van de zwarte woestijn in Sahara, de onherbergzame hoogvlaktes Souss gebergte, woest noord-oostelijke winden in de Saghrogebergte en afgelegen vulkanische berggebieden.

allal-marokka2
Noordoostelijk kom je in de hoge plateaus, een  landschap dat door de breuklijn met de Sahara gemarkeerd wordt. Wat dor en uitgedroogd lijkt verandert in mum van tijd in groene waas als het geregend heeft. Niet alleen de adembenemend schoonheid van de natuur maakt indruk maar ook de gastvrijheid van de lokale bevolking. Als je uit de stedelijke gebieden bent, zijn de mensen geïnteresseerd in jou verhaal. Overal gaan de duimen om hoog en wordt ons moed in gesproken. Vaak nodigen mensen uit voor koop thee of een hapje te eten. 
Fietsen geeft de mogelijkheid om in contact/verbinding  te zijn met de omgeving en de mensen. Waanzinnige ervaring die nog even duurt. Het avontuur brengt ons over de middenatlas naar Fez om vervolgens via het Rifgebergte in Nador aan te komen, van waaruit we terug vliegen naar Nederland.
Dit een bijdrage geschreven door Allal Sallou, bestuursadviseur van UBC, maakt een prachtige fietsreis door Marokko. Bij deze een verslag. Over zijn reis en wat het reizen per fiets je kan brengen. 
Sluiten