Eerste Nationale Wielergala in Utrecht groot succes

Eerste Nationale Wielergala in Utrecht groot succes

28 nov 2023 door Frank Felix

20231127Nationaal wielergala overzicht 1920x 1440 134k

Op 27 November jl. vond het Nationale Wielergala voor de eerst keer in Utrecht plaats. Na 60 jaar het evenement in 's-Hertogenbosch te hebben georganiseerd, koos organisator Stichting Club48 nu voor de Utrechtse Jaarbeurs.
Daarmee heeft onze 'Bike Capital of the World' weer een mooi fiets-evenement binnen haar grenzen. Tijdens dit jaarlijkse wielerfeest, dat ook live op Eurosport wordt uitgezonden, komt de Nederlandse wielerwereld bijeen en worden de wielersporters van het jaar gehuldigd. De Utrecht Bike Community was met een afvaardiging aanwezig op wat een zeer enerverende en inspirerende avond bleek.

Tijdens de ontvangst, voorafgaand aan het diner en de awardshow, bleek al dat het Club48 en de Jaarbeurs was gelukt om een groot deel van de Nederlandse wielerwereld rond dit evenement te verzamelen.
Niet geheel verwonderlijk omdat Club48 de vereniging is van oudprofwielrenners. Bij deze verkiezing betrekken zij zowel actieve als oud-wielrenners: op basis van o.a. hun stemmen worden de winnaars bepaald.
Maar daarnaast bleek de nieuwe formule op een nieuwe locatie en met de inspanningen van het Dutch Cycling Week team van de Jaarbeurs ook voor een nieuwe impuls voor het evenement te zorgen. Dit resultaat werd bereikt in samenwerking met partners als 's-Hertogenbosch, Brabant Sport, Utrecht Marketing, Dutch Cycling Embassy én de Utrecht Bike Community. Een belangrijk doel van de verhuizing was het verder uitbreiden van het evenement. Die opzet was geslaagd; naast de wielerprofessionals en leden van Club48 was er in de uitverkochte zaal een bont gezelschap aanwezig van iedereen die de wielersport een warm hart toedraagt.

De awards werden aangeboden door o.a. Tom Dumoulin en Keetie van Oosten-Hage, zij reikte de naar haar vernoemde prijs uit.

De awardwinnaars van dit jaar:

  • Mathieu van der Poel won de Gerrit Schulte Trofee voor de mannelijke Renner van het Jaar
  • Demi Vollering won de Keetie van Oosten-Hage Trofee voor de Renster van het Jaar bij de vrouwen
  • Puck Pieterse won de Gerrie Knetemann Trofee voor de Renner van de Toekomst (m/v)
  • Team Jumbo Visma werd uitgeroepen tot Wielerploeg van het jaar

Bijzondere verrassingen: Koninklijke onderscheidingen

20231127Demi vollering ridder conny helder1920 x 1441 137kb

Conny Helder, Minister van Sport, had voor Demi Vollering nog een bijzondere verrassing in petto: vanwege o.a. het winnen van de Tour de France Femmes werd Vollering geridderd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

20231127Nationaal wielergala lintje Annemiek van Vleuten 1920 x 878 111kb
Ook voor
Annemiek van Vleuten had de Minister een grote verrassing. Van Vleuten was in 2018 al was geridderd, maar werd deze avond bevorderd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Daarmee is ze -na schaker Max Euwe en schaatsster Ireen Wüst- de derde sporter die deze hoge koninklijke onderscheiding mocht ontvangen.
De Minister motiveerde deze hoge onderscheiding door aan te geven dat Van Vleuten niet alleen over een indrukwekkende erelijst en een uniek doorzettingsvermogen beschikt, maar dat ze naast haar carrière ook jarenlang een inspirator en mentor was voor heel veel meisjes en vrouwen die het beste uit zichzelf willen halen. Zowel op fysiek en mentaal gebied.
De UBC-tafel was zo onder de indruk van het mooie verhaal en de prestaties van Van Vleuten, dat ze een staande ovatie inzette. Uiteraard kreeg dit onmiddelijk navolging van de hele zaal, waarna dit applaus minutenlang aanhield. En terecht: dit had deze inspirerende sportvrouw meer dan verdiend!

Brede samenwerking om gala te laten groeien

Met het Nationale Wielergala heeft Utrecht weer een uniek wieler-evenement binnen haar grenzen dat haar claim 'World Bike Capital' extra glans geeft. Het Dutch Cycling Week-team, onder leiding van Project Manager Ralf van Heugten, heeft bij de totstandkoming intensief samengewerkt met o.a. organisator Stichting Club48, Gemeente 's-Hertogenbosch, Brabant Sport, Gemeente Utrecht, Utrecht Marketing en Sport Utrecht. Maar ook de Utrecht Bike Community heeft een verbindende rol gespeeld bij het realiseren van dit prachtige evenement in de Jaarbeurs.
Daarmee was de eerste Utrechtse editie van het Nationale Wielergala een groot succes. Op naar de volgende!

Ben jij volgend jaar ook op het Nationaal Wielergala?

Wil je hier volgend jaar bij zijn en bijvoorbeeld met je bedrijf of organisatie een tafel of een aantal stoelen willen afnemen of heb je interesse om het evenement te sponsoren of partner te worden?
Houd dan de site van Dutch Cycling Week en onze nieuwsbrief in de gaten.
Of neem direct contact op met Ralf van Heugten: ralf.van.heugten@jaarbeurs.nl.

Sluiten