UBC Te Gast Bij Utrecht Science Park: fietswetenschap centraal

UBC Te Gast Bij Utrecht Science Park: fietswetenschap centraal

8 dec 2023 door Frank Felix

IMG_3162 7 dec 2024 science park overzicht zaal verkleind 1920x1440 135kb

Op 7 december j.l., tijdens onze laatste UBC-bijeenkomst van 2023, waren we te gast bij Stichting Utrecht Science Park, midden in het bolwerk van de wetenschap. Tijdens deze drukbezochte bijeenkomst stond de wetenschap rond fietsen centraal.
Lees hieronder het verslag van de bijeenkomst en bekijk onderaan ook de after-video.

Gastheer Henk Jan van der Velden, Managing Director van Stichting Utrecht Science Park vertelde over de verbindende rol die het Sciene Park heeft als het gaat om het bijeenbrengen van verschillende wetenschappelijke disciplines, mensen en initiatieven en de mooie dingen die daaruit ontstaan. Daarbij trok hij de parallel met onze community. Ook ging hij in op de rol van zijn organisatie bij het stimuleren van innovatie, initiatieven op het gebied van gezondheid en wat er hier allemaal gebeurt op het gebied van fietstimulering.

Fietswetenschappers aan het woord

RFL09986 7 dec 2024 ubc science park wetenschappers verkleind 1920x1280 124kb

Onze presentatoren Kaspar en Ernest interviewden drie fietswetenschappers: Joost de Kruijf van Dutch Cycling Intelligence, Pim van der Zwet van Decisio en Christiaan Rasch van MobilityLabel. Ze spraken over de ontwikkelingen op het gebied van fietswetenschap, bikeonomics, data dashboards en hoe je de voordelen van fietsen kunt kwantificeren. En wat bleek: iedere kilometer die een ongezond mens fietst levert de samenleving €1,- op! Daar kon de zaal wel wat mee...

Fietsverlichting

IMG_3180 7 dec kaspar fiets verlichting verkleind 1920 x 2560 78 kb

Onze fietshistoricus Kaspar Hanenbergh plaatste de actualiteit weer in een mooi perspectief: hij vroeg zich hardop af waarom er zoveel fietsers onverlicht rondrijden terwijl het nog nooit zo makkelijk is geweest.
Aan de hand van een fiets uit 1890 illustreerde hij hoe ingewikkeld het vroeger was in tegenstelling tot tegenwoordig om goed verlicht te rond te fietsen.

De zaal aan het woord
IMG_3208 7 dec 2024 ubc science park zaal aan het woord martin lambalgen verkleind 1920 x 2560 135kb

Met de gasten in de zaal keken terug op het afgelopen jaar én vooruit naar 2024. Daarbij werden de aanwezigen actief betrokken. Mede op basis van de enquête die we eind 2023 hadden rondgestuurd, waarin we de communityleden hadden gevraagd naar hun plannen voor 2024 en waar ze de hulp van de community bij konden gebruiken.
Zo leerden we over diverse initiatieven in onze Provincie om in 2024 het fietsen verder te stimuleren en kinderen meer met de fiets i.p.v. de auto naar school te laten gaan.
Aannemer Martin van Lambalgen van bouwbedrijf Van Zoelen B.V. vroeg de zaal om hulp om zijn bedrijf nóg fietsvriendelijker te maken en Shelley Bontje van de Dutch Cycling Embassy vertelde over hun prachtige initiatief: zij gaan zich inspannen om de Nederlandse fietscultuur bij de UNESCO op de wereldlijst van immaterieel erfgoed te krijgen.

Stefan Maas van Hicle pitchte de e-bike Challenge: tijdens de Fiets- en Wandelbeurs (23-35 februari 2024) kunnen werkgevers hun werknemers hier gratis E-bikes laten testen. Het doel van de e-bike Challenge is om meer mensen uit de auto te krijgen. Geïnteresseerd? Neem dan contact op met Stefan via deze link.

Ook bedankten we Jos Smulders die vanuit de Provincie Utrecht aan de basis stond van onze community die inmiddels ruim 700 fiets- en fietsgerelateerde professionals telt.

We sloten af met de bekende en zeer gezellige Nuttige Netwerkborrel. Net als de rest van de bijeenkomst was deze uitstekend verzorgd door het geweldige team van onze host, Stichting Utrecht Science Park. Namens alle aanwezigen: hartelijk dank voor jullie gastvrijheid!

P.S. je kunt de after video van deze bijeenkomst terugkijken op onze LinkedIn-pagina. Bekijk de after video hier.

Sluiten