Hoera! Fietsburgemeester één jaar!

Hoera! Fietsburgemeester één jaar!

13 jun 2022 door Jelle Bakker

Duofietspromo 1.jpeg

Jelle Bakker, fietsburgemeester van Utrecht, schrijft maandelijks een column voor Utrecht Bike Community met zijn avonturen. Deze keer schrijft hij over één jaar fietsburgemeesterschap. 

Afgelopen donderdag 9 juni was het precies één jaar geleden dat ik mijn ambtsketen ontving van burgemeester Sharon Dijksma. En dan ben je ineens de eerste Fietsburgemeester van de fietsstad van de wereld! In mijn column van maart zei ik al dat een Fietsburgemeester in mijn ogen drie rollen heeft: ambassadeur, verbinder en aanjager. Dat zijn lege termen, tot je er invulling aan geeft. En in dit jaar ben ik daar steeds beter in geslaagd. Mijn ambtsjubileum lijkt me een mooie gelegenheid om verder in te gaan op de invulling die ik aan die rollen geef. En natuurlijk wil ik vooruit kijken op mijn volgende jaar als Fietsburgemeester.

Als Utrechters beseffen we vaak niet hoe trots we mogen zijn op onze fietscultuur. Als ambassadeur zie ik het als mijn taak om de trots op de Nederlandse fietscultuur op te wekken en te delen. Vandaar dat ik met Tobias Molenaar van De Fietskoerier Utrecht al zeven fietslintjes heb mogen uitreiken aan Utrechtse fietshelden. Ieder met een eigen achtergrond en verhaal!

Als aanjager en verbinder maak ik me momenteel hard voor de komst van duofietsen naar Utrecht. Daarover vertelde ik in mijn eerste column over de UBC-bijeenkomst in Zeist. Op deze fietsen zit je naast elkaar en kunnen mensen met uiteenlopende beperkingen (maar ook eenzame Utrechters of iedereen die het leuk vind) een gezellig rondje maken. Mijn jubileum heb ik gevierd door met Utrechters uit de wijk Noordwest rond te fietsen op duofietsen.

Mensen die soms al 7 jaar niet meer gefietst hadden, waren dolblij met die 20 minuutjes op de trappers. Meteen kwamen de verhalen en de dankbaarheid. Na 20 minuten moest ik wel flink op adem komen, want de fietsen waren niet elektrisch ondersteund. Dit evenement was bedoeld om Utrechters te enthousiasmeren voor de duofiets. Momenteel ben ik met Gemeente Utrecht in gesprek om Fietsmaatjes.NL naar Utrecht te halen. Het komende jaar wil ik ervoor zorgen dat Fietsmaatjes Utrecht wordt opgericht. Zodat ook inwoners die geen duo hebben lekker kunnen fietsen. Na de ervaringen van deze dag ben ik alleen maar meer overtuigd geraakt van de kracht van dit project!

Als aanjager heb ik op wereldfietsdag (3 juni) een manifest overhandigd aan de Directeur Duurzame Mobiliteit. In dit manifest roep ik met alle Fietsburgemeester van Nederland op tot actie om te voorkomen dat onze fietsvoorsprong verloren gaat, omdat steeds minder Nederlandse kinderen fietsen. Hierover meer in een volgende column!

Ik hoop in het komende jaar de trots op de fietscultuur te vergroten en drempels voor kwetsbare fietsers te verlagen. Onder andere door een testlocatie voor aangepaste fietsen in de verkeerstuin en natuurlijk de duofietsen. Ik geniet volop van mijn ambt en ga vol energie en enthousiasme mijn tweede jaar in! Hopelijk zie ik veel van jullie bij Velocity en anders tot de volgende UBC-bijeenkomst.

Sluiten